Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
EVROVIZIJSKI BRITOFF (795 bralcev)
Torek, 3. 4. 2012
Boris V.… Zahodnoafriške države uvedle sankcije proti Maliju …
… na Slovaškem zmagoviti Fico grozi Romom …
… prvi korak na poti do nove strategije slovenske zunanje politike …
… nasilje nad nedolžnimi protokolarnimi vozili slovenske vlade ...
… Nov mirovni načrt za Sirijo …
… Evrovizija zgolj sanje za Kosovo …
… Princ Aleksandar dolžan Sloveniji 3600 evrov …
… novi načrti za judaizacijo Vzhodnega Jeruzalema …
… FARC izpustil zadnjih 10 talcev iz vojaških in policijskih vrst …

ob 7:05

Zahodnoafriške države uvajajo sankcije za Mali, potek ko je oblast tam prevzela vojaška hunta. Regionalna skupina zahodnoafriških držav Ecowas je dala hunti časa do ponedeljka, da odstopi. Mali je skoraj v celoti odvisen od svojih sosed v Ecowasu. S situacijo v tej državi se bo danes na izrednem zasedanju ukvarjal tudi Varnostni svet Združenih narodov.

Potem ko je na slovaških predčasnih parlamentarnih volitvah v začetku marca zmagala bojda levo usmerjena stranka Smer, je njen vodja Robert Fico dejal, da namerava izpeljati svoj predvolilni načrt, po katerem naj bi romske otroke v prihodnje poučevali v posebnih internatih. Na ta program so se zagovorniki človekovih pravic že ostro odzvali. Romi predstavljajo okoli 10 odstotkov prebivalstva na Slovaškem.

Z novim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem prihaja bojda tudi nova strategija slovenske zunanje politike. Na prvi seji se je tako sestal strateški svet za zunanjo politiko, ki ga je oblikoval Erjavec, njegova naloga pa je oblikovanje nove zunanjepolitične strategije. Ta sicer deluje na podlagi deklaracije o zunanji politiki iz leta 1999, a, kot je dejal minister Erjavec, so se okoliščine od tedaj spremenile, Evropska unija je v krizi, globalni centri moči pa se premikajo. Prve seje omenjenega sveta so se udeležili tudi nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, predavatelj na Fakulteti za družbene vede Anton Bebler, predstojnik katedre za mednarodne odnose na isti fakulteti Milan Brglez, predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič in mnogi drugi.

V noči na 1. april so po poročanju Kanala A neznanci vdrli na dvorišče vlade in z granitnimi kockami na protokolarnih vozilih povzročili za okoli 6000 evrov škode, steno znotraj parkirišča pa obogatili za grafit. Njegova vsebina naj bi bila po poročanju nekaterih portalov „En narod, en vodja, en Janša" in to, ker zveni bolj avtentično, v nemščini.

ob 8:05

Sirija naj bi pristala na 10. april kot rok za implementacijo mirovnega načrta v šestih točkah, ki ga je predstavil Kofi Annan, odposlanec Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo. Kljub temu soglasju sirskih oblasti je Annan Varnostni svet Združenih narodov posvaril pred tem, da ni jasnih dokazov, da namerava sirski predsednik Bašar al Asad to zavezo spoštovati. Sirski režim medtem zahteva, da sprejetje šestih točk obljubi tudi opozicija.

Mirovni načrt sicer predvideva politični proces v državi, ki bi upošteval želje naroda, prekinitev nasilja in zaščito civilistov, omogočanje humanitarne pomoči in dvourno premirje vsak dan, hitrejšo in obsežnejšo izpustitev zapornikov, prosto premikanje po državi za novinarje ter spoštovanje pravice do protestov in združevanja s strani oblasti.

Kot kaže, Kosovo ne bo moglo sodelovati na Evroviziji. Evropska radiodifuzna zveza EBU je namreč odločila, da Kosovo ne more postati polnopravni član te organizacije, posledično pa tudi ne more sodelovati na Evroviziji. Članstvo v EBU je omogočeno le državam, ki pripadajo Mednarodni telekomunikacijski zvezi, v katero Kosovo ni sprejeto. Bizarna pa je izjava namestnika kosovskega zunanjega ministra Petrirja Selimija, ki je dejal, da ni za izgradnjo nacije nič bolj pomembno kot tekmovanje za Pesem Evrovizije.

Vlada bo danes sindikatom predstavila novo ponudbo varčevalnih ukrepov, ki jih bo obravnavala v četrtek. Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je povedal, da so možni tudi umiki napovedanih ukrepov, vendar bodo morali biti nadomeščeni z drugimi. A časa, pravi Pličanič, ni, zato za vlado ni sprejemljivo, da bi samo podaljšali interventni zakon do konca leta in se ta čas pogajali. Vlada je sicer arogantno sporočila, da naj sindikati bodisi sprejmejo njene ukrepe bodisi sami predlagajo nove, kot da ni jasno, kdo nosi polno odgovornost za sprejete ukrepe.

ob 9:05

Po poročanju Dela je višje sodišče potrdilo sodbo kranjskega okrožnega sodišča iz maja lani, da princ Aleksandar Karađorđević, dedič kneza Pavla, regenta Jugoslavije, ni upravičen do posestva Brdo pri Kranju, ki ga država uporablja za protokolarne namene. Sodba je tako postala pravnomočna, Princ Aleksandar pa naj bi sedaj zahteval revizijo postopka na vrhovnem sodišču. Princ mora Republiki Sloveniji plačati pravdne stroške v višini slabih 3600 evrov.

Princ je na podlagi kupoprodajnih pogodb iz tistega časa dokazoval, da je upravičen do parcel, ki jih je knez Pavel - s čigavimi sredstvi le - kupil med letom 1936 in 1939. Pavel je lastništvo vpisal tudi v zemljiško knjigo, po drugi svetovni vojni pa je bilo posestvo Karađorđevićem odvzeto in nacionalizirano. Kranjsko sodišče je lani sicer razsodilo, da je knez Pavel pogodbe sklenil s fizičnimi osebami in ne z državo, zato tudi ni upravičen do odškodnine.

Na eni od ameriških šol je včeraj prišlo do novega streljanja. Akcijski prizori so se tokrat odvili na zasebni šoli Oikos University v Oaklandu v Kaliforniji, umrlo pa je 7 ljudi. Gre za krščansko versko šolo s pretežno korejskimi učenci, kjer poučujejo teologijo, glasbo in zdravstveno nego. Policija je napadalca identificirala kot 43-letnega Onea Goha, tudi Korejca, sicer nekdanjega učenca te šole. V napadu so bile tudi tri osebe ranjene.

V Moskvi je v požaru v skladišču umrlo 12 ljudi. Neuradno gre za priseljence iz Tadžikistana, ki so bili v Moskvi na začasnem delu, v skladišču pa so sicer prebivali priseljenci iz nekdanjih sovjetskih republik. Zagorelo je v moskovskem predmestju Kahalovski, gasilci pa so ogenj gasili dve uri. Gorelo je tudi na moskovskem Zveznem stolpu, ki ga še gradijo in ki naj bi postal najvišja stolpnica v Evropi. Tudi ta ogenj je že pogašen, žrtev pa ni bilo.

ob 10:05

Izraelski župan Jeruzalema Nir Barakat načrtuje novo judovsko naselbino z okoli 200 stanovanjskimi enotami v okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu. Načrtovana gradnja nezakonite naselbine bi vzhodni, arabski del mesta razdelila na dva dela, kar bi onemogočilo delitev mesta in mirovni sporazum. Palestinci namreč zahtevajo Vzhodni Jeruzalem, ki ga je Izrael okupiral leta 1967 in ga od tedaj vztrajno judaizira, za glavno mesto neodvisne Palestine.

Kolumbijska uporniška skupina FARC je izpustila še zadnjih 10 talcev iz policijskih in vojaških vrst. V džungli jih je pobral brazilski vojaški helikopter, ki jih je prepeljal v mesto Villavicencio, kjer so jih pričakali sorodniki. Vse izpuščene talce je FARC zadrževal več kot desetletje, uporniki pa po nekaterih podatkih še vedno zadržujejo več kot sto civilistov. Gre za tako imenovane gospodarske ugrabitve, saj predstavljajo odkupnine za talce po trgovini z drogami glavni vir dohodka za upornike. FARC je sedaj napovedal, da bo prenehal s politiko ugrabitev. Pri izpustitvi talcev je sodeloval tudi Mednarodni odbor Rdečega križa.

Medtem ko se bencin v Sloveniji draži, pa se cena nafte na svetovnih trgih niža. To je posledica unovčenja dobičkov naftnih trgovcev, k čemur jih je spodbudila občutna ponedeljkova rast. Teksaška lahka nafta se je v elektronskem trgovanju na newyorški borzi pocenila za 37 centov na 104,86 dolarja za 159-litrski sod. Pocenila se je tudi severnomorska nafta brent, ki je v Londonu padla tudi za 37 centov. Cene nafte znižujejo boljši konjunkturni podatki z Združenih držav in Kitajske, cene pa gredo navzdol tudi zaradi visoke zaloge surove nafte v ameriških skladiščih.Komentarji
komentiraj >>