Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
tymon dogg (951 bralcev)
Sreda, 4. 4. 2012
outlawStephen Murray alias Timon alias Tymon Dogg
www.tymondogg.net


1. CD collection, 19 (on) LOSE THIS SKIN tymon dogg 4.30
CD outlaws, 1 (on) OUTLAWS bill frisell 4.19
Lose This Skin, pesem, ki jo seveda vsi poznamo s klasičnega trojnega albuma Sandinista skupine The Clash iz leta 1980. Podpisana je oseba z imenom Tymon Dogg. Jaz sem takrat mislil, da je to ženska. Po vseh mogočih kanalih sem iskal še kakšno ploščo ali podatek o – domnevno – njej, a ga nisem našel. Nato sem za nekaj desetletij opustil iskanje, dokler nisem po naključju lani naletel na podatke o tej osebi. Takrat sem zvedel, da je to moški in da je pred tem leta 2009 objavil pregledno zbirko svojega dela z naslovom The Irrepressible Tymon Dogg, A Collection 1968 – 2009, torej od 1968 do sedaj. Klopčič se je začel odvijati in nocoj Tymona Dogga poslušamo v oddaji Moč pesmi o nadčasnih pesmih iz Amerike in okolice.
Nocoj smo v Angliji, pri Tymonu Doggu, ki se je rodil kot Stephen Murray v Liverpoolu, pravzaprav v malem mestecu Formby v njegovi bližini, in se kasneje preselil v London. Sredi šestdesetih let je kot najstnik preigraval pesmi Boba Dylana in Donovana in si nadel odrsko ime Timon po liku iz Shakespearovega dela Timon of Athens, Timon iz Aten. 1967. leta je, star sedemnajst let, za založbo Pye objavil svojo prvo malo ploščo z naslovno pesmijo Bitter Thoughts of Little Jane.
2. Isti CD, 1 (on) BITTER THOUGHTS OF LITTLE JANE tymon dogg 2.19
Na snemanjih pesmi Bitter Thoughts of Little Jane je menda sodeloval tudi John Paul Jones iz zasedbe Led Zeppelin. Mala plošča se je slabo prodajala. Menda so takrat prodali le par sto izvodov. Kasneje se je pesem pojavila na drugem delu zbirke Nuggets. Po radiu jo je slišal Paul McCartney, ki je Timona povabil k založbi Apple, ki so jo takrat ustanovili Beatli. Timon pravi, da so mu ponudili pogodbo, vendar je ni nikoli podpisal in da jo ima še sedaj doma nepodpisano. Kakorkoli, poslušajmo še B stran omenjene male plošče s pesmijo Rambling Boy.
3. Isti CD, 2 (on) RAMBLING BOY tymon dogg 2.40
Timon je menda v tistem času, konec šestdesetih, posnel več pesmi za založbo Apple, ki niso bile nikoli objavljene, načrtoval pa jih je za album. Tudi na omenjeni pregledni zbirki njegovega dosedanjega dela, The Irrepressible Tymon Dogg, A Collection 1968 – 2009, za nekatere posnetke ni podatka, iz katerega časa so, zato le ugibam, ali so mogoče s tistih snemanj. Poslušajmo pesem z naslovom Something New Every Day.
4. Isti CD, 3 (on) SOMETHING NEW EVERY DAY tymon dogg 3.08
Poslušajmo še eno pesem, za katero ugibam, da je neobjavljen posnetek iz konca šestdesetih, verjetno s tistih snemanj za založbo Apple za nesojeni prvi album. To je Who Needs a King.
5. Isti CD, 4 (on) WHO NEEDS A KING tymon dogg 3.01
1969. leta se je Timon spoprijateljil s člani zasedbe The Moody Blues, ki so ga povabili k takrat ustanovljeni lastni založbi Treshold Records. Tam je izšla druga mala plošča Timona z naslovom Now She Says She's Young.
6. CDR, 1 (on) NOW SHE SAYS SHE'S YOUNG tymon dogg 3.04
Tudi s pesmijo Now She Says She's Young Timon ni imel sreče, čeprav je pritegnil pozornost radijskega voditelja Boba Harrisa na BBC, ki je prepričal založbo Treshold Records, da je 1971. leta ponatisnila omenjeno malo ploščo. Mimogrede, zaradi izdajateljskih pravic te pesmi ni na zbirki The Irrepressible Tymon Dogg, A Collection 1968 – 2009, je pa na njej B stran te male plošče, I'm Just A Travelling Man, vendar v novi različici iz leta 2009.
7. CD collection, 18 (on) TRAVELLING MAN RE-VISITED tymon dogg 2.55
1971. leta se je Timon spoprijateljil z Johnom Mellorjem, ki ga poznamo pod imenom Joe Strummer. Skupaj sta nastopala kot ulična glasbenika po londonski podzemni železnici in kasneje tudi po Evropi. Nato so se njune poti ločile, Timon pa se je preimenoval v Tymona, ker se je naveličal, da so njegovo ime izgovarjali kot Tim On. Dogg je dodal, ko ga je lastnica stanovanja vprašala, kako se piše in ji je rekel Dogg. Priimek ji je bil všeč in ga je obdržal.
1975. leta je Tymon Dogg nastopal kot predskupina Strummerjevi takratni zasedbi 101ers, poimenovani po sobi v Orwellovem romanu 1984. 1976. leta je posnel pesmi za album Outlaw One, v katerih se je spremljal pretežno s klavirjem. Z njega poslušajmo pesem z naslovom Coming To Meet.
8. Isti CD, 6 (on) COMING TO MEET tymon dogg 2.11
Tymon Dogg je zatem 1977. leta z bobnarjem zasedbe 101ers, Richardom Dudanskim in z basistom Ronom Harveyem ustanovil trio z imenom The Fools. Posneli so nekaj poskusnih posnetkov in odigrali nekaj koncertov, vendar se je Tymon Dogg na željo svojega takratnega dekleta odpravil na potovanje v Indijo. Tam je ostal tri leta. 1980. leta se je znašel v New Yorku in tam srečal Micka Jonesa, ki je z The Clash snemal album Sandinista. Jones je v njegovi hotelski sobi na prenosnik posnel njegovo pesem Lose Your Skin, ki jo je pred tem igral z zasedbo The Fools. Posnetek je Mick Jones odnesel na snemanje skupine The Clash, kjer so se odločili, da pesem uvrstijo na album. Poklicali so Tymona v studio. Anekdota pravi, da je takrat iz Londona pripotoval bobnar Topper Headon, ki je, utrujen po potovanju, spal pod klavirjem v studiu. Ko je Tymon Dogg začel izvajati pesem z violino, se je Topper v šoku zbudil in mislil, da se ostali člani skupine The Clash šalijo z njim in da so ga pustili v studiju z nekim tujim glasbenikom. Kakorkoli, Lose Your Skin je en mojih najljubših posnetkov na albumu Sandinista.
Tymon Dogg se je nato vrnil v London, kjer je 1982. leta za založbo Rough Trade posnel album Battle of Wills. Z njega poslušajmo najprej naslovno pesem, Battle of Wills.
9. Isti CD, 8 (on) BATTLE OF WILLS tymon dogg 3.21
Z albuma Battle of Wills Tymona Dogga iz 1982. leta poslušajmo še eno pesem, Lock And Bolts And Hings.
10. Isti CD, 10 (on) LOCK AND BOLTS AND HINGS tymon dogg 2.35
1983. leta je Tymon Dogg spet začel igrati s starim kolegom iz zasedbe The Fools, bobnarjem Richardom Dudanskim. Na snemanjih načrtovane plošče z naslovom Hollowed Out je sodeloval tudi Joe Strummer. Vendar album do danes še ni izšel. Na zbirki The Irrepressible Tymon Dogg, A Collection 1968 – 2009 najdemo primerek z njega, pesem z naslovom Velvet Stella.
11. Isti CD, 7 (on) VELVET STELLA tymon dogg 3.46
1987. leta je Tymon Dogg s takratno ženo Helen Cherry nastopal tudi v duetu pod imenom The Frugivores in z njo objavil album z naslovom New Age Songs. Z njega poslušajmo najprej uvodno pesem z naslovom Moth Into The Flame.
12. CDR, 2 (on) MOTH INTO THE FLAME tymon dogg 3.14
Pesem Moth Into The Flame je izšla tudi na mali plošči, zgodnejšo različico pa so posneli tudi za prej omenjeni predvideni in še neobjavljeni album Hollowed Out. Z albuma New Age Sounds poslušajmo še pesem z naslovom Indestructible.
13. CDR, 3 (on) INDESTRUCTIBLE tymon dogg 4.51
Pesem Indestructible najdemo tudi na B strani male plošče Lose Your Skin, ki jo je Tymon Dogg objavil 1981. leta. 1989. leta je Tymon Dogg izdal naslednjo ploščo z naslovom Relentless. Z nje poslušajmo najprej pesem Scrape of a Deal.
14. CDR, 4 (on) SCRAPE OF A DEAL tymon dogg 2.57
Tymon Dogg je ob tem sodeloval z raznimi glasbeniki, od Iana Hunterja do Poison Girls. V devetdesetih se je umaknil in se posvetil skrbi za svojega sina Emmanuela, ki se je rodil 1991. leta z Dawnovim sindromom. V drugi polovici devetdesetih je z družino živel v Granadi v Španiji. Leta 2000 se je ponovno povezal z Joejem Strummerjem in postal član njegove nove skupine The Mescaleros. Je soavtor več pesmi na albumu Global A Go-Go. Decembra 2002 je Joe Strummer nenadoma umrl, Tymon Dogg pa je nadaljeval s svojimi koncerti. Leta 2007 je objavil EP z naslovom Guantanamo. Z njega poslušajmo najprej naslovno pesem Guantanamo.
15. CD collection, 17 (on) GUANTANAMO tymon dogg 4.12
Leta 2010 je, po omenjeni pregledni zbirki The Irrepressible Tymon Dogg, A Collection 1968 – 2009, izšel še CD z naslovom A Wave of Dreams, ki spremlja knjigo z istim naslovom. Knjiga prinaša v angleščino preveden tekst francoskega nadrealista Louisa Aragona iz 1924. leta, Une vague de reves, Val sanj, na CDju pa so izsečki, ki jih bere igralec Alex Walker ob glasbeni spremljavi Tymona Dogga in Alexa Thomasa.
Z EPja Guantanamo poslušajmo še pesem z naslovom Cold Wind Blows.
16. Isti CD, 15 (on) COLD WIND BLOWS tymon dogg 2.41
Oddaja Moč pesmi, v kateri smo povzeli dosedanje delo Tymona Dogga, se izteka. Naslednji teden v redni oddaji Izven zakona izbor posnetkov s koncertne plošče Colina Meloya in njegove zasedbe Decemberists.
Za slovo od Tymona Dogga poslušajmo še ustrezen epitaf, ki si ga je napisal sam, pesem z naslovom May The Life I Live z albuma Relentless z besedilom, ki pravi: »Naj življenje, ki ga živim, govori zame, naj pesmi, ki sem jih napisal, govorijo zame«. Lep pozdrav!
17. CDR, 5 (on) MAY THE LIFE I LIVE tymon dogg 2.37Komentarji
komentiraj >>