Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF KRANJSKE KLOBASE (1056 bralcev)
Četrtek, 5. 4. 2012
Matej Š.... prihod prvega kontingenta ameriških marincev v Avstralijo, negativni odzivi Kitajske...
... kljub obljubam o umiku vojske se nasilje v Siriji nadaljuje ...
... po neuspelih poskusih sojenja storilcem za teroristične napade 11. septembra na civilnem sodišču so se ZDA odločile za sojenje pred vojaškim sodiščem ...
... sodišče v New Orleansu je zaradi strelskega pohoda po orkanu Katrina leta 2005 obsodilo pet policistov ...
... skupina Anonymous vdrla v več spletnih strani kitajske vlade ...

OFF NAPOVEDNIK

V času intenzivnega boja za internetne svoboščine na eni strani in na drugi strani za zaščito intelektualne lastnine ter avtorskih pravic se pozornost ljudi kar malce preveč osredotoča zgolj na svetovni splet. Ogromno zanimivih stvari se namreč še vedno dogaja tudi v „analogni“ realnosti patentov in zaščitenih proizvodov. Kot na primer spor okoli kranjske klobase.

Slovenija namreč želi pri Evropski komisiji registrirati zaščiteno poreklo kranjske klobase, čemur pa odločno nasprotuje sosednja Avstrija. Prehrambeni izdelek z istim imenom je namreč še iz obdobja habsburške monarhije priljubljen tudi pri naših severnih sosedih. Ker označba zaščitenega porekla pomeni, da morajo vse faze pridelave in predelave proizvoda potekati na določenem geografskem področju, bi bili v Avstriji tako prisiljeni preimenovati precej uveljavljeno ime.

Veliko stvari je seveda v igri tudi za našo državo. Najstarejše navodilo za izdelavo in pripravo kranjske klobase je bilo namreč objavljeno leta 1912 v šesti izdaji „Slovenske kuharice“ Felicite Kalinšek. Med izseljevanjem so Slovenci kranjsko klobaso tudi ponesli v svet in jo naredili za svetovno poznano, leta 2006 pa je skupaj z astronavtko slovenskih korenin celo poletela v vesolje.

Sicer pa ima Slovenija pri Evropski komisiji do sedaj že registriranih 11 zaščitenih proizvodov, in sicer: sir tolminc, ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre, nanoški sir, kočevski gozdni med, prleško tünko, zgornjesavinjski želodec, šebreljski želodec, ptujski lük, belokranjsko pogačo, idrijske žlikrofe in prekmursko gibanico. Vsekakor v to elitno druščino spada tudi kranjska klobasa.

Berete pa OFF program Radia Študent, ki bolj kot o zaščiti omenjenih izdelkov razmišlja o njihovi konzumaciji!

OFF PROGRAM

Z namenom okrepitve svoje prisotnosti v azijsko-pacifiškem območju in vzpostavitve ravnotežja moči z regionalno velesilo Kitajsko je v Avstralijo prispelo 200 ameriških marincev. Čete bodo nameščene na avstralskem Severnem teritoriju, do leta 2016 pa se bo njihovo število povečalo do 2500. Avstralska predsednica vlade Julia Gillard, obrambni minister Stephen Smith in predsednik vlade Severnega teritorija Paul Henderson so v skupni izjavi pozdravili prihod ameriških marincev in dejali, da ta predstavlja novo poglavje v več kot šestdesetletnem zavezništvu z Združenimi državami. Predstavnik za stike z javnostjo kitajskega zunanjega ministrstva Liu Weimin je izrazil dvome o tem, ali sta krepitev in širitev avstralsko-ameriškega zavezništva primerni. Predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Yansheng pa je že lani novembra dejal, da bo okrepljena prisotnost ameriških čet destabilizirala azijsko-pacifiško regijo.

Skupina Anonymous je vdrla v več spletnih strani kitajske vlade in jih nadomestila s sporočili, kako zaobiti internetne omejitve. Kitajsko vlado so opozorili, da ni nezmotljiva in da so danes padle njihove spletne strani, kasneje pa se bo padcu pridružil še njihov podli režim. S tem so izrazili svoj protest nad omejitvami in cenzuro, ki jih kitajska vlada postavlja glede uporabe interneta. Napadene sicer niso bile pomembne nacionalne spletne strani, ampak strani vladnih birojev in manjših mest. To je že drugi napad Anonymousa na kitajske spletne strani, prvi, ki se je zgodil pred nekaj meseci, se je osredotočal na kitajske korporacije.

Kljub poskusom implementacije mirovnega načrta posebnega odposlanca Združenih narodov Kofija Annana se nasilje v Siriji nadaljuje. Aktivisti sirske opozicije opozarjajo, da se obstreljevanje in napadi s strani vladnih sil nadaljujejo kljub obljubam Damaska o začasni prekinitvi ognja in umiku vojske z obleganih območij. Po poročanju aktivistov opozicije naj bi sirske sile v sredo ponovno obstreljevale mesta na spornih območjih, pri čemer naj bi bilo po njihovih navedbah ubitih 58 civilistov in 18 vladnih vojakov. Medtem Rusija obe strani svari, da bi nadaljevanje morebitnih spopadov za državo lahko imelo precej dolgoročne posledice, zato vse vpletene še enkrat pozivajo k ustavitvi sovražnosti ter nadaljevanju pogovorov za pogajalsko mizo. Sočasno Združene države Amerike pozivajo predsednika Bašarja Al Asada, naj končno začne obljubljeni umik sil z obleganih območij.

Upravitelj poškodovane japonske jedrske elektrarne Fukušima, energetsko podjetje Tepco, je sporočil, da je iz elektrarne ušlo okoli 12 ton radioaktivne vode. Nekaj vode naj bi skozi razpoko na cevi, pritrjeno na začasni prečiščevalni sistem, steklo tudi v Tihi ocean. Tepco je sporočil, da je voda, ki jo sicer reciklirajo in uporabijo za ponovno hlajenje reaktorjev, že šla skozi del očiščevalnega procesa. Razpoko so že zamašili, Tepco pa preiskuje vzroke za nesrečo in ocenjuje, koliko vode je steklo v ocean. Spomnimo, jedrsko elektrarno Fukušima je marca lani poškodoval silovit potres, nato pa še cunami. Kontaminirano območje so morali evakuirati, v nekaterih mestih pa po ocenah strokovnjakov ne bo mogoče živeti še najmanj 30 let.

Po dolgotrajnih poskusih sojenja domnevnim storilcem za teroristične napade 11. septembra 2001 na civilnem sodišču so se Združene države Amerike sedaj odločile, da zadevo dokončno predajo v roke vojaškemu tribunalu. Pravosodne oblasti so tako že napovedale sojenje petim ujetnikom iz zapora v Guantanamu, med drugim tudi Khaledu Sheikhu Mohammedu, domnevnemu idejnemu vodji terorističnega napada, za katerega tožilstvo zahteva smrtno kazen. Po navedbah Erica Holderja, generalnega državnega tožilca, je razlog za prenos na vojaško sodišče predvsem posledica politične nejevolje, da bi se zadeva odvila pred civilnim sodiščem v New Yorku. Po Holderjevih navedbah naj bi bili za to krivi predvsem predstavniki republikanske stranke, saj za sojenje pred civilnim sodiščem ne želijo sprostiti finančnih sredstev. Zato tudi dokončna odločitev ameriške administracije za vojaško opcijo, kljub temu da si je predsednik Barack Obama vseskozi prizadeval za sojenje storilcem pred civilnim sodiščem.

Sodišče v New Orleansu je zaradi strelskega pohoda v obdobju po orkanu Katrina leta 2005 obsodilo pet policistov na zaporne kazni od 6 do 65 let. Policisti naj bi v neredu, ki ga je za sabo pustil orkan, pomotoma streljali na skupino neoboroženih mimoidočih, ki so se prebijali skozi ruševine. V incidentu so bile štiri osebe ranjene, dve pa sta izgubili življenje. Policisti so dogodek nato poskušali prikriti, krivdo pa prevaliti na žrtve s pomočjo krivega pričanja in s podtikanjem lažnih dokazov. Ena izmed žrtev dogodka je bila zaradi lažnih obtožb s strani policistov nekaj časa celo priprta.

Zloglasni ruski trgovec z orožjem Viktor Bout pred zveznim sodiščem v New Yorku čaka na razglasitev kazni za obsodbo, ki mu je bila izrečena novembra lani. Spoznan je bil za krivega po štirih točkah obtožnice za poskus umora ameriških državljanov, pridobivanja in prodaje protiletalskega orožja in podpiranja teroristične organizacije. Za ta dejanja lahko pričakuje od 25 let do doživljenjsko dobo za zapahi. Bout, ki se ga je oprijel vzdevek „trgovec s smrtjo“, je po razpadu Sovjetske zveze in njihove Rdeče Armade postal eden glavnih dobaviteljev orožja na številnih konfliktnih območjih, predvsem pa v Afriki. Njegove pošiljke orožja naj bi prilivale olje na ogenj krvavih nacionalnih konfliktov v državah, kot sta Liberija in Sierra Leone. Leta 2008 se je ujel v zasedo ameriških agentov pod krinko, ki so se predstavljali kot pripadniki kolumbijske uporniške skupine Farc, kar je ameriškim oblastem tudi omogočilo njegov sodi pregon.

Na območju Kosova ponovno prihaja do napetosti med srbsko in albansko skupnostjo. Med drugim so neznanci popisali stene pravoslavnega samostana Dečani s parolami Osvobodilne vojske Kosova, v kraju Pećane je prišlo do streljanja na pravoslavno cerkev, v Prizrenu pa je bila na pravoslavno cerkev izstreljena svetlobna raketa. V sredo je skupina mladih napadla vozili srbske vladne delegacije, ki je prispela na pogovore v Prištino. V incidentu je bil lažje poškodovan en član srbske delegacije. Istega dne je v srbski enklavi Gračanica prišlo tudi do medsebojnega pretepa med srbskimi in albanskimi nogometnimi navijači. Srbija je zaradi omenjenih incidentov že izrazila zaskrbljenost in pozvala sile mednarodne misije na Kosovu, naj se na dogodke odzovejo skladno s svojim mandatom in sankcionirajo odgovorne za nasilje.

Kriminalisti kranjske, celjske, koprske in novogoriške policijske uprave že od septembra dalje obravnavajo šest primerov vdorov v informacijske sisteme različnih gospodarskih družb na območju Slovenije. Storilci so s pomočjo socialnega inženiringa in ustreznih programskih orodij vstopali v informacijske sisteme gospodarskih družb, nato pa vdrli v njihov sistem elektronskega bančništva in prikrito nakazali sredstva s transakcijskega računa družbe na druge račune. Po telefonu ali elektronski pošti so stopali v stik z uslužbenci gospodarskih družb in se lažno predstavljali kot predstavniki partnerja družbe, ki je v družbi dejansko izvajala vzdrževanje programske opreme. Uslužbence so nato prepričali, da so jim na računalnike namestili določeno programsko opremo, s katero so si omogočili dostop do informacijskega sistema družbe. Storilcem je na tak način dvema družbama uspelo odtujiti 210.000 evrov, so sporočili s celjske policijske uprave. Ena izmed žrtev vdora je bila tudi Luka Koper. Zaradi suma kaznivih dejanj tatvine, napada na informacijski sistem in pranja denarja so kriminalisti v preteklih dneh obravnavali deset osumljencev.

Na neformalnem sestanku vodij poslanskih skupin, ki ga je sklical predsednik državnega zbora Gregor Virant, bodo nadaljevali z usklajevanji glede predlaganih sprememb ustave. V Državljanski listi Gregorja Viranta nameravajo predlagati ustavno spremembo, s katero bi ukinili državni svet. Predsednik liste Gregor Virant je dejal, da bi pri spremembah glede državnega sveta lahko dosegli ustavno večino v državnem zboru in le-tega ukinili. Za njegovo ukinitev se zavzemajo tudi Slovenska demokratska stranka, Nova Slovenija in DeSUS. Socialni demokrati in Slovenska ljudska stranka pa se zavzemajo predvsem za preoblikovanje tega organa. Največja opozicijska stranka Pozitivna Slovenija je proti ukinitvi, predlagali pa bodo, da bi državni svet spremenili v drugi dom parlamenta.

Poleg sprememb državnega sveta so parlamentarne stranke predlagale še nekaj drugih ustavnih sprememb glede ureditve referenduma in razbremenitve ustavnega sodišča. Stranke pa so večinoma usklajene glede zapisa zlatega fiskalnega pravila v ustavo, o čemer se bodo predsedniki in vodje poslanskih skupin parlamentarnih strank s predsednikom vlade Janezom Janšo pogovarjali v torek.

Vlada bo na današnji seji obravnavala predlog rebalansa državnega proračuna, s katerim želi zmanjšati porabo za 818 milijonov evrov. Poleg odhodkovne strani proračuna se bo vlada osredotočila tudi na prihodkovno, saj je napovedala obravnavo svežnja ukrepov za priliv v proračun. Interventni ukrepi ob rebalansu proračuna bodo takoj po seji vlade tudi tema seje predstavnikov Ekonomsko socialnega sveta. Po oceni sindikatov bodo predlagani varčevalni ukrepi najbolj prizadeli socialno najšibkejše. Vse več sindikatov javnega sektorja tako za 18. april napoveduje stavko. V Zvezi svobodnih sindikatov so, v primeru, da vlada ukrepov ne bo omilila, napovedali referendum.

Zveza svobodnih sindikatov je vladi sicer že posredovala dodatne predloge za uravnoteženje javnih financ. Predlagajo krepitev prihodkovne strani proračuna, in sicer z zvišanjem prispevne stopnje delodajalcev ali ponovno uvedbo davka na izplačane plače ter z vzpostavitvijo davčnega nadzora nad podjetji in premoženjem posameznikov. Z zvišanjem prispevne stopnje delodajalcev za pokojninsko in invalidsko zavarovanje z 8,85 odstotka na 14,85 odstotka bi zagotovili popolno vzdržnost pokojninske blagajne. Pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas bi bile nižje obdavčene, kot pogodbe za določen čas. Z vzpostavitvijo baze e-utaja, v kateri bi se zbirali podatki o vrednosti nepremičnin, dohodnini, lastnikih avtomobilov in bančnih depozitih, pa bi preprečevali utajo davkov ali nezakonito pridobivanje premoženja.

Podobno kritično se do vladnih varčevalnih ukrepov odzivajo tudi v štirih partnerskih organizacijah starejših državljanov Slovenije. Na nedavni seji so Zveza društev upokojencev Slovenije, Zveza klubov upokojencev MNZ Maksa Perca, Društvo upokojencev Mors in Društvo seniorjev Slovenije obravnavali varčevalne ukrepe vlade, ki so po njihovem mnenju nujni, oceniti pa jih morajo z vidika posledic na položaj posameznika. Več o mnenju partnerskih organizacij starejših državljanov nam je zaupala predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak:
Off so pripravili Matej Šebenik ter vajenca Petra in Novoselc.Komentarji
komentiraj >>