Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KROFF bomb proti varčevalnim ukrepom (649 bralcev)
Ponedeljek, 9. 4. 2012
Boris V.... SVIZ se ne strinja z ukinitvijo samostojnosti Pedagoškega inštituta...
... prebivalci beograjskega naselja protestirali proti doselitvi dvajsetih romskih družin...
... pred uradom grškega ministrstva za reforme eksplodirala bomba...
... sirske vladne sile streljale na begunsko taborišče na turški strani meje...
... protesti v Tunisu...

V sklopu varčevalnih ukrepov, ki jih je napovedala vlada Republike Slovenije, je po mnenju Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture tudi veliko nepremišljenih, ki bodo dolgoročno povzročili veliko škodo. Med škodljive predloge po njihovem mnenju sodi tudi predlog združevanja javnih zavodov na področju šolstva. Na tem mestu sindikat SVIZ kot še posebej problematično izpostavlja napovedano združevanje javnega raziskovalnega zavoda Pedagoški inštitut z zavodi z drugačnimi profili, z drugačno vlogo v sistemu in drugačnimi strokovnimi načini dela, kot je raziskovalno. Zaposleni na Pedagoškem inštitutu so zato Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport v javni izjavi pozvali, naj od tovrstnega združevanja odstopi.

Prebivalci beograjskega naselja Resnik so včeraj protestirali proti načrtu mestnih oblasti o doselitvi dvajsetih romskih družin v njihovo naselje. Mesto namreč tam postavlja 40 zabojnikov za Rome iz naselja Belvil v Novem Beogradu. V protestu je bilo ranjenih 14 ljudi, od tega 12 policistov. Protestniki so namreč nanje metali kamne in opeke. Policija je prijela 20 oseb, 14 jih je še vedno zadržanih. Proti 18im bodo vložene kazenske ovadbe, dve osebi pa bosta napoteni k sodniku za prekrške. Sindikat srbske policije, ki je ostro obsodil napad na policiste, sporoča, da so napad izvedli prebivalci Resnika skupaj z navijači nogometnih klubov Crvena zvezda in Rad. V Resniku je danes sicer mirno, vendar so krajani ravno za 18. uro napovedali nov shod. Pravijo sicer, da razlog za proteste ni to, da se bodo doselili Romi, temveč naj bi bil problem v tem, da naj bi se naselje za Rome gradilo na zemljišču v lasti nekaterih družin iz Resnika.

Pred uradom grškega ministrstva za reforme v Atenah je eksplodirala bomba ter povzročila materialno škodo. Ministrstvo za reforme je sicer zadolženo za ukinitev 150.000 delovnih mest v javnem sektorju do leta 2015, kar mu je bilo v zameno za posojila naloženo s strani mednarodnih ustanov. Naj spomnimo, da so novembra lani iz Grčije neuspešno pošiljali bombe v pisemskih pošiljkah, naslovljenih na različne voditelje evropskih držav ter v Atenah z bombo ubili pomočnika ministra za javno varnost. Stopnjevanje napadov izraža vedno večje nezadovoljstvo prebivalcev Grčije s svojo vlado in varčevalnimi ukrepi, ki jih zahteva tako imenovana mednarodna skupnost.

Napetosti na sirsko-turški meji se stopnjujejo. Sirske vladne sile so streljale na begunsko taborišče na turški strani meje, pri čemer so bili ranjeni najmanj trije ljudje, sirski aktivisti pa poročajo celo o dveh mrtvih. Ni jasno, ali je bil tabor namerna tarča sirskih sil. Sirski vojaki naj bi namreč streljali na upornike, ki so poskušali pobegniti preko meje v begunsko taborišče na turški strani.

Policijske sile v Tuniziji so za razpršitev protivladnih demonstracij v glavnem mestu Tunis uporabile silo. Demonstracije so se odvijale na Dan mučenikov, ko se spominjajo bojevnikov za neodvisnost izpod francoske oblasti, glavni razlogi za današnje protestiranje pa so bili težka ekonomska situacija v državi in nasprotovanje glavni vladni stranki Enahda, ki dovoljuje svojemu ultra-konzervativnemu krilu salafistov agresivno izražanje zahtev za uvedbo šariatskega prava v državi. Obenem je spletna aktivistična skupina Anonymous izdala 2725 elektronskih naslovov trenutne tunizijske vlade in njenega predsednika opozorila, da bo s tovrstnim objavljanjem nadaljevala, v kolikor vlada ne bo spoštovala človekovih pravic in sekularne države.

KROFF so pripravili Boris Vasev ter vajenca Anže in Jerneja.Komentarji
komentiraj >>