Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
DR. JOHN: Locked Down (Nonesuch, 2012) (ponovitev 28. 4. 2012 ob 01:00) (864 bralcev)
Petek, 20. 4. 2012
Terens StaderTerens Štader recenzira novi album Dr. Johna, ki ga je sproduciral Dan Auerbach. Dr. John je v zadnjih letih v polni formi... Mu je uspelo tudi tokrat?... * v celoti
Album Locked Down je bil dokaj glasno napovedan kot sodelovanje med Dr. Johnom kot enim najpomembnejših glasbenikov ameriške glasbe, americane, in Danom Auerbachom, kitaristom in pevcem The Black Keys, tistim članom benda, ki nosi večjo avtorsko odgovornost, enim največjih talentov med ameriškimi neotradicionalisti. V javnosti je še pred izidom pritegnil pozornost tako mlajšega občinstva kot tistega dela poslušalstva, ki je v zrelih letih, ne smemo pa ga razumeti kot nekakšnega vrnitvenega albuma Dr. Johna. Doktor v zadnjih letih ni nikamor izginil niti potonil. Izhodišča za sodelovanje med mladim pistolerom in starim čarovnikom so bistveno drugačna od drugih podobnih sodelovanj med mladim asom in legendami. Namreč, tako Doktor kot Dan sta zadnjih nekaj let v izjemni avtorski formi. O Danovih ustvarjalnih dosežkih z The Black Keys smo zadnje čase veliko govorili. Dr. John, ki podpisuje album Locked Down, pa je od leta 2006 v dveletnih premorih nanizal tri čudovite zvočno sredinsko usmerjene albume – jazzovskega Mercenary, nato New Orleansu posvečen City That Care Forgot, ki ga je posnel z zasedbo Lower 911, in leta 2010 Tribal, na katerem znova z Lower 911 povzema mnoge sloge in stilske figure iz svoje bogate in pestre kariere, ki jo je kot nadebudni kitarist začel konec petdesetih v New Orleansu.

Četudi je 72-letni Malcolm John Rebennack Jr., znan kot Mac Rebennack predvsem pa kot Dr. John, zadnjih šest let v izjemni ustvarjalni fazi, je album Locked Down svojevrsten presežek v njegovem opusu v zadnjih dvajsetih letih. Auerbach ter tudi dva druga junaka iz ozadja te stvaritve multiinštrumentalista Leon Michels in Nick Movshon, ki sta sicer člana zasedbe The Expressions, ki igra in snema s soulovskim pevcem Leejem Fieldsom, ter motorja založbe Truth & Soul, so ga namreč porinili v kalno, močvirnato območje, v katerem se že dolgo ni namakal. Da bi bil Locked Down naravnost perfekten, mu manjka zgolj kakšna velika klavirska balada ali dve, pri katerih bi bili spremljevalni inštrumenti v ozadju, v ospredju pa Doktorjev klavir in glas, kar je format, v katerem Dr. John najbolj blesti. Locked Down je album skupine, o čemer priča tudi, da vse pesmi podpisujejo glasbeniki, ki so posneli album, pri čemer je treba omeniti še Nemca Maxa Weissenfeldta iz zasedbe Poets of Rhythm in Briana Oliva, ki je igral pri prefinjenih garažerjih The Greenhornes in Soledad Brothers.

Album Locked Down se odpira s tiho škripajočim jazzom, ki je uvod in nato tudi zaključek skladbe Big Shot, ki napove vzdušje in ton, a ga ne razkrije do konca, kar je nemogoče, saj Locked Down spoznate šele, ko mu prisluhnete od začetka do konca. To je album, ki ga ne morete hitro prebrati, niti v celoti niti po koščkih. Pesmi švigajo sem in tja, strukturo lahko začutite, ne pa tudi predvidite. Naslednja Eleggua je swamp funkič, ki spomni na godbo, ki jo je Doktor igral pred davnimi leti z Meters, a zgolj spomni, kajti smo vendarle v 21. stoletju. Tretja skladba, jazzovski shuffle Getaway, je prvi veliki višek albuma, gospel God's So Good spremljevalni vokali družine McCrary barvajo z izbrano nežnimi toni. Z Ice Age se podajo v afro-kubanski funk groove, nato pa pridemo v jedro plošče. Razrezana, a tekoča in gladka Kingdom of Izznes po eni strani v lahkotnem, a natančnem Doktorjevem filozofskem slogu podaja smel pogled na brezupno stanje duha zahodne civilizacije, po drugi strani pa drsi v počasnem seksi ritmu. S psihedeličnimi toni napumpana Locked Down gruva v super funky New Orleans slogu. My Children My Angels, ki jo posveča svojimi otrokom, pa je enkratna velika balada, v kateri si Doktor na klaviaturah vzame čas zase in priredi prelep in dolg uvod. Revolution je plesna in polna pihal, v uvodu zaključne, rockovske afrobeat skladbe You Lie pa si Dan privošči nekaj pravega kitarskega junaštva. In nato se lahko mirno vrnete na začetek.

Kljub temu da je Locked Down narejen na izrazito organski način, na njem ne boste slišali predolge ali polovične pesmi. Dan Auerbach je za album s svojim vzornikom Dr. Johnom zbral izvrstno skupino glasbenikov, ki so k delu pristopili z veliko spoštovanja in zajetno mero navdiha. Mlada ekipa in izkušeni mojster so se odlično ujeli. Nastala je čarovnija.


* Terens Štader
Komentarji
komentiraj >>