Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BritOFF ptiča sadjarja (646 bralcev)
Sreda, 25. 4. 2012
Gregor K.… ZDA z novo vohunsko enoto ..
… Združeni narodi kritizirajo madžarsko azilno politiko ...
… novo ime star predsednik ...
… skromnost naftaša Shella ...
… vlada in sindikati popoldne ponovno o plačah ...
… družbeni status in delovanje možganov v tesnem odnosu …
… prva kazenska ovadba iz strani ZDA zaradi razlitja nafte v Mehiškem zalivu …
… ptič sadjar …
… Pakistan preizkusil raketo srednjega dometa ...
... inteligentne pnevmatike ...

SEDMA

Pentagon je napovedal sestavo nove vohunske enote, ki bo osredotočena predvsem na države kot sta Iran in Kitajska. Njen namen je torej razširitev ameriške vojaške vohunske dejavnosti na območja, ki zaenkrat še niso v vojnem stanju. Washington Post je ob tem pisal, da je ključni človek v ozadju formacije nove enote, Michael Vickers, podsekretar za obrambo pri obveščevalni službi. Ta isti Vickers je bil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja arhitekt programa, s katerim je CIA oborožila islamske skrajneže oziroma talibane, da bi ti iz Afganistana pregnali Sovjete.

Predstavnik visokega komisariata Združenih narodov za begunce, Gottfried Köfner je v Budimpešti predstavil poročilo, v katerem se Madžarsko graja, ker njena azilna politika ni usklajena z mednarodnimi standardi. Köfner je še posebej opozoril na zaskrbljujoče razmere beguncev iz Somalije, Afganistana in Sudana. Slednje, pravi, obravnavajo kot kriminalce, pogosto pa so tudi žrtve fizičnega in verbalnega nasilja. Sledeč poročilu so prosilci za azil običajno zaprti štiri do pet mesecev, od tega večino časa pod ključem. Do trideset dni so po madžarskih zakonih lahko priprte tudi družine z otroki.

Državljanska lista Gregorja Viranta ima novo ime in starega predsednika. Na izrednem kongresu je stranka namreč izglasovala nov statut, ki med drugim ime stranke skrajšuje in se ji tako po novem pravi zgolj še Državljanska lista. Za predsednika stranke je bil pričakovano potrjen Gregor Virant. V nagovoru je Virant med drugim povedal, da kljub temu, da so pred koalicijo težke preizkušnje, verjame, da bo zdržala do konca.

OSMA

Po neodvisni preiskavi, ki jo je izvedla Amnesty International je bilo razlitje nafte v delti reke Niger v Nigeriji leta 2008 mnogo večje kot je to priznal naftni gigant Shell. Po zagotovilih družbe naj bi se v 72ih dneh kolikor časa je nafta iztekala razlilo za okoli 1600 sodčkov črnega zlata, medtem ko preiskava Amnesty international kaže na količino, ki je vsaj 60 krat večja.

Vrhovno sodišče Združenih držav Amerike bo danes obravnavalo zakon zvezne države Arizone o priseljencih, ki po prepričanju Bele hiše pretirano posega v pristojnosti zvezne vlade. Zakon, ki je med drugim dovoljeval priprtje vsakogar, ki ni imel pri sebi osebnega dokumenta, je Arizona sprejela leta 2010 z utemeljitvijo, da so zvezne oblasti povsem odpovedale pri nadzoru tamkajšnje meje. Večina najbolj spornih določil zakona je sicer že blokiralo zvezno prizivno sodišče v San Franciscu.

Vlada in sindikati bodo popoldne nadaljevali s pogajanji o plačah v javnem sektorju. V ponedeljek, ko so se zadnjič pogovarjali, so sicer prišli nekoliko bliže, vendar ne dovolj. Sindikati so namreč pripravljeni sprejeti sedem odstotno znižanje plač, medtem ko vlada vztraja pri 10 odstotnem. Ne strinjajo se tudi glede regresa, vlada bi ga razpolovila in glede napredovanj za leto 2013. Do poenotenja pa so prišli pri odpravi plačnih nesorazmerij. Včeraj so sindikati prejeli nov približevalni predlog, ki pa naj ne bi bil bistveno drugačen.

DEVETA

Raziskovalci na ameriški Univerzi v Georgiji so na primeru sladkovodnega raka ugotovili, da lahko družbeni status vpliva na konfiguracijo nevronskega vezja. Dominantni in podrejeni sladkovodni jastogi se različno odzivajo na nepričakovan dotik, kar pa se odraža tudi na ravni nevronskih povezav, ki samo obnašanje tudi sproža. To pa pomeni, da se, ko določen primerek pridobi oziroma izgubi na družbenem statusu, spremeni sama razporeditev nevronskih povezav.

Pravosodno ministrstvo Združenih držav Amerike je vložilo prvo kazensko ovadbo zaradi izlitja nafte v Mehiškem zalivu aprila leta 2010. Inženir naftne družbe BP Kurt Mix je obtožen oviranja preiskave, ker naj bi namenoma iz svojega mobilnika izbrisal okoli 300 sporočil, v katerih je med drugim poročal tudi o tem, da je izlite trikrat več nafte, kot je to sprva zatrjevalo podjetje. Mixu grozi do 20 let zapora in 250.000 dolarjev denarne kazni.

Evropska komisija bo danes predstavila predlog proračuna Evropske unije za leto 2013, ki je tudi zadnji letni proračun v sedanjem večletnem finančnem okviru 2007-2013. Okoli 129 milijard evrov ali odstotek bruto domačega proizvoda posameznih držav bodo, kot pravijo, razdelili tako, da bo prišlo do rasti in novih delovnih mest. Evropska komisija in Evropski parlament se običajno zavzemata za zvišanje proračuna na letni ravni, članice unije pa, sploh od izbruha finančne in gospodarske krize, za čim manjši dvig ali zamrznitev.

DESETA

Še en mit o edinstvenosti človeške vrste je ovržen. Mednarodna skupina biologov, ki je dalj časa opazovala vrsto ptičev, je ugotovila, da samci okoli spletenega gnezda sadijo rastline s sadeži. Namen takega početja je seveda paritvene narave. S sadeži, ki na kultiviranih rastlinah zrastejo, privabljajo in zapeljujejo voljne samičke. Vrsta, katere slovenskega imena ne vemo, v angleščini pa je poimenovana „bowerbird“, je znana tudi po tem, da gradijo samci čudovita gnezda, ki jih dekorirajo z raznoraznimi barvnimi rečmi.

Pakistan je uspešno preizkusil raketo srednjega dometa. Gre sicer za dokaj pogoste izstrelitve, ki so predvsem del oboroževalne tekme s sosednjo Indijo. Ta je prejšnji četrtek uspešno testirala medcelinsko raketo lastne proizvodnje, ki ima doseg več kot 5000 kilometrov, kar pomeni, da lahko doseže tako Kitajsko kot tudi evropske države in Bližnji vzhod. Indija in Pakistan, med katerima so potekale tri vojne, dve od teh zaradi Kašmirja, redno izvajata preizkuse raket, odkar sta leta 1998 izvedli poskus z jedrskim orožjem. Zaradi slednjega je mednarodna skupnost proti njima uvedla sankcije.

Za konec pa še novica za avtomobiliste. Raziskovalci iz Leipziga so razvili pnevmatiko, ki so ji nadeli naziv inteligentna. Ne gre sicer za pretirano pametno gumo, vendar dovolj, da lahko s pomočjo elektronskih senzorjev zazna vremenske pogoje ter vrsto terena in se glede oboje prilagodi. V praksi naj bi to izgledalo tako, da se bodo profili pnevmatike kar med vožnjo ali razširili ali dvignili, s čimer naj bi se dosegle optimalne vozne karakteristike. Kupiti jih še nekaj časa sicer ne bo možno, kajti menda je še kar nekaj dela do končnega izdelka.Komentarji
komentiraj >>