Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KROFF IZ SMETI (738 bralcev)
Četrtek, 10. 5. 2012
Matej Š.... zaostrovanje spora med Kitajsko in Filipini glede Južnokitajskega morja...
... stavka javnih uslužbencev v Veliki Britaniji...
... Tomislav Nikolić zaradi domnevnih prevar zahteva razveljavitev nedeljskih volitev v Srbiji...
... po (verjetnem) sprejetju zakona o uravnoteženju javnih financ vlada namerava odpreti brezplačno telefonsko številko in elektronski naslov...

Spor glede Južnokitajskega morja med Kitajsko in Filipini se očitno zaostruje. Uradni Peking je tako posvaril svoje državljane, da na Filipinih niso več varni, vse turistične agencije pa so prekinile organizirana potovanja v to državo. Koalicija filipinskih aktivistov namreč za jutrišnji dan načrtuje demonstracije pred kitajskimi veleposlaništvi po celem svetu v znak podpore Filipinom v sporu o meji na morju. Zaostrovanje odnosov poteka vse od aprila, ko so filipinske oblasti skušale aretirati posadko kitajskih ribiških ladij na spornem območju. Aretacijo so jim takrat preprečile kitajske izvidniške enote, ki so zelo hitro prišle na kraj dogajanja. Med državama dobesedno obstaja kamen spotike, saj je v osrčju spora suverenost nad majhnim skalnatim otočjem 230 kilometrov oddaljenim od glavnega filipinskega otoka Luzon in 1200 kilometrov od najbližjega kitajskega ozemlja.

Delavci javnega sektorja so nezadovoljni z vladnimi ukrepi tudi v Veliki Britaniji. Več stotisoč jih je tako sodelovalo v današnji 24-urni stavki v znak nestrinjanja z vladnimi predlogi sprememb pokojninske zakonodaje. Vlada stoji na stališču, da so aktualne pokojninske sheme nepravične in nevzdržne zaradi podaljševanja življenjske dobe. Načrt naj bi tako vseboval dvig upokojitvene starosti na 68 let. Po podatkih sindikalnih central se je današnji stavki pridružilo okoli 400 tisoč delavcev, med njimi tudi policisti, pazniki v zaporih, zdravniki, učitelji in cariniki. Vlada medtem poroča zgolj o dobrih stotisočih stavkajočih.

Vodja Srpske napredne stranke in predsedniški kandidat Tomislav Nikolić spektakularno zahteva razveljavitev nedeljskih volitev zaradi obsežne prevare. Nikolić je javno pokazal 3000 glasovnic, ki naj bi jih po njegovih besedah našel v smeteh. Poleg tega je dosedanje oblasti iz vrst Demokratske stranke obtožil poneverjanja volilnih seznamov, na katerih naj bi se znašlo kar pol milijona izmišljenih ali pa mrtvih volilnih upravičencev. Glavne konkurente svoje stranke tako Nikolić poziva naj se umaknejo iz volilne tekme in naj se zaradi te sramote volitev nikoli več ne udeležijo. Takole je srbskim novinarjem predstavil volilno prevar Tomislav Nikolić. Predvajamo izjavo objavljeno na portalu Srbske nacionalne televizije:Vlada se je v luči najverjetnejšega sprejema zakona o uravnoteženju javnih financ odločila seznaniti državljane z njegovo vsebino in posledicami, zato bo z dnem sprejetja odprla brezplačno telefonsko številko in elektronski naslov. Vsakdo naj bi na teh dveh naslovih prejel pojasnila o posledicah zakona za posameznika in za državo. Vlada se po lastnih besedah zaveda, da zakon naslavlja širok krog različnih družbenih skupin in zato pričakuje veliko zanimanje za pojasnila. Upamo da se zaveda tudi, da bodo za državljane ti ukrepi praviloma precej neprijazni in da bodo verjetno zato taki tudi tisti, ki jih zadevajo.


Komentarji
komentiraj >>