Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KROFF RAZDVOJENOSTI (795 bralcev)
Petek, 11. 5. 2012
Boris V.... novi spopadi v Kongu ...
... narašča število gladovnih stavk Palestincev v izraelskih zaporih ...
... Madžarska vlada omilila medijski zakon ...
... protesti v Makedoniji ...
... Milanović: na Hrvaškem bi morali sprejeti zakon o istospolno usmerjenih ...

Po izteku roka za predajo, ki so ga kongovske oblasti postavile upornikom, zvestim Boscu Ntagandi, voditelju Uporniških patriotskih sil za osvoboditev Konga, so v državi zopet izbruhnili spopadi. Mednarodno kazensko sodišče je zaradi obtožb o novačenju otroških bojevnikov in sodelovanja v napadih Uporniških patriotskih sil že leta 2006 izdalo nalog za aretacijo Ntagande, znanega tudi kot Terminator. Prebivalci vzhodnih območij Konga zapuščajo svoje domove in bežijo v sosednjo Ugando. Število beguncev v zadnjem tednu je že naraslo na 7.000.

V izraelskih zaporih ponovno narašča število gladovnih stavk palestinskih zapornikov, ki s tem opozarjajo na pogoje, v katerih so pridržani. Stavka traja že od sredine meseca aprila, začelo pa jo je približno 1.600 zapornikov, ki so se že oklicali za potencialne mučenike. Zahtevajo izboljšanje bivalnih pogojev v pridržanju, več dovoljenj za družinske obiske, prenehanje zapiranja v samice in pridržanja brez obtožnice. Izrael sicer izvaja prakso tako imenovanih administrativnih pridržanj Palestincev, ki se lahko vlečejo v nedogled, pridržani pa so v zaporu brez obtožnice in možnosti obrambe.

Madžarska vlada je v parlament poslala omiljeno različico sporne medijske zakonodaje. S tem so upoštevali razsodbo madžarskega ustavnega sodišča, ki je nekatere dele zakonodaje označilo za protiustavne. Ena od bizarnih odlik prvotne različice je dolžnost razkritja virov, če oblasti od novinarja tako zahtevajo. Spremenjena verzija tako od novinarjev ne zahteva več obveznega razkritja virov, razen če bi bile informacije povezane s hudim kaznivim dejanjem, dokazov za razrešitev primera pa ne bi bilo moč pridobiti na noben drug način. Spremembe medijske zakonodaje pod taktirko konzervativne stranke Fidesz sicer sprožajo zaskrbljenost nad medijsko svobodo tako znotraj kot zunaj Madžarske.

V OFF-u smo že poročali o protestih Albancev v Makedoniji proti aretaciji osumljenih za petkratni umor Makedoncev, ki se je zgodil aprila blizu Skopja. Nekaj tisoč demonstrantov v glavnem mestu je po tradicionalni petkovi molitvi odšlo do poslopja sodišča, nato pa se je množica napotila še do vlade. Vdor v njene prostore jim je preprečila policija, je pa protestnikom uspelo razbiti dva okna na vladnem poslopju in uničiti eno avtobusno postajo. Napadena naj bi bila tudi ena od novinarskih ekip. Protestniki so na transparentih za omenjene umore obtoževali Srbe in Makedonce, med napisi pa so bili tudi: "Priština, Tirana - etnična Albanija", "Muslimani niso teroristi" in "Velika Albanija". Protesti so potekali tudi v nekaterih drugih makedonskih mestih.

Hrvaški premier Zoran Milanović je dejal, da bi morali na Hrvaškem sprejeti zakon o porokah istospolno usmerjenih in tako iti korak naprej po zgledu najnaprednejših držav na svetu. Milanović je dodal, da bo o zakonu potekal dialog tako z LGBT skupnostjo kot strokovno in splošno javnostjo. Hrvaški premier je sicer priznal, da obstajajo glede tega vprašanja določene družbene ovire. Predsednica opozicijske stranke Hrvaška demokratična skupnost Jadranka Kosor je že izrazila njihovo nasprotovanje in dodala, da gre za vladni manever, ki bi javnost odvrnil od dejstva, da se vse draži. Milanović je glede pravic istospolno usmerjenih še dejal, da osebno podpira tudi pravico do posvajanja otrok.Komentarji
komentiraj >>