Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Vedno revolucionarni OFF Program! (3503 bralcev)
Petek, 14. 7. 2006
Boris V.Živele floskule!

... Pogajanja o dvojezični topografiji na Dunaju propadla ...

... V Sankt Peterburgu klepetata Bush in Putin ...

... Američani vložili veto na resolucijo, ki zahteva ustavitev izraelskih napadov v Gazi ...

... Izrael napade nadaljuje tudi v Libanonu ...

... Ameriška vojska bo prekinila sodelovanje s firmo Halliburton ...

Svoboda, enakost, bratstvo! Mineva dvestosedemnajst let od popularizacije teh treh gesel v okviru francoske revolucije, ki se je začela odvijati na današnji dan leta 1789. Kaj kmalu po začetku revolucije, za katero mnogi menijo, da sploh ni bila prava revolucija, temveč le običajna zamenjava vlog, se je izkazalo, da so tako opevana gesla gibanja le floskule, ki lepo zvenijo, vendar z realnostjo nimajo veliko veze. Buržoazija je pod pretvezo zahteve po svobodi in enakosti začela svoj veliki pohod in se v fotelju absolutističnih monarhov kmalu začela počutiti zelo udobno.

Slovesno proslavo so pripravili v Parizu, kjer francoski nacionalni praznik radi praznujejo ob ropotu vojaške mašinerije. Tudi letos je tako. Vojaška letala so obarvala nebo v rdeče, belo in modro, po tleh pa je sposobnost sinhroniziranega korakanja prikazalo 3500 vojakov in žandarjev. Okoli je jahalo dvestopetdeset konjenikov, paradiralo pa je še tristopetdeset oklepnikov. Kljub vsej tej sili je za varnost skrbelo okoli pet tisoč policistov. S tem, kako gre vsa ta represivna sila skupaj s pojmom svoboda, se udeleženci verjetno niso preveč ukvarjali.

Berete protiparadni OFF Program Radia Študent!

Še vedno čakamo na za slovensko manjšino ugodno razrešitev problema postavitve dvojezičnih krajevnih tabel na avstrijskem Koroškem. Ponovna pogajanja med avstrijskima vladnima strankama, ljudsko stranko in Zavezništvom za prihodnost Avstrije ter socialdemokratsko stranko in dvema predstavnikoma slovenske manjšine, so pričakovano propadla. Socialdemokrati so med drugim želeli zvezni ravni omogočiti postavitev dvojezičnih tabel, če bi oblast na avstrijskem Koroškem pri tem zamujala. O tem, kakšen je vladni predlog in nasploh situacija na avstrijskem Koroškem, nam je povedal Marjan Pipp, osrednji tajnik Narodnega sveta Koroških Slovencev:

////////////////////////////////////////////

Zakaj Narodni svet Koroških Slovencev ni bil povabljen k pogajanjem?

////////////////////////////////////////////

Vam slovenska vlada pri vaših prizadevanjih bolj pomaga ali škodi?

////////////////////////////////////////////

Kako komentirate delovanje ministra Rupla in njegovo spreminjanje stališč?

////////////////////////////////////////////

Ali polagate upanje v internacionalizacijo problema?

////////////////////////////////////////////

Pogajanja na Dunaju so torej propadla, novi klepeti pa so na horizontu v Rusiji. Pred vrhom G-8 in Rusije se bosta na neformalnem srečanju danes pomenila ameriški in ruski predsednik Bush in Putin. Bizarno je, da bo Bush Putina verjetno okaral glede stanja demokracije v Rusiji, še bolj bizarno bi bilo pričakovati, da bo Putin kritiko vzel v resen razmislek. Vsekakor pa Bush ruskega kolega ne bo preveč ostro okregal, saj ZDA potrebujejo podporo Rusije pri vprašanjih Irana in Severne Koreje. Rusija namreč vztrajno nasprotuje sankcijam proti tema dvema državama in s pravico veta blokira njihovo uvedbo.

Veto pa radi uporabljajo tudi Američani. Ameriški veleposlanik pri Združenih narodih John Bolton je vložil veto na predlog resolucije, ki od Izraela zahteva prekinitev ofenzive na območju Gaze. Za ZDA je bil predlog bojda neuravnotežen in naj bi postavljal zahteve le eni strani v konfliktu, čeprav resolucija zahteva tudi brezpogojno izpustitev ugrabljenega izraelskega vojaka. Po mnenju Boltona bi sprejetje resolucije le poslabšalo stanje v regiji. Američani bi raje videli resolucijo, ki bi upoštevala, da so izraelski ukrepi posledica napadov nanje. Je kdo kaj vprašal Palestince?

Medtem pa izraelska vojska še naprej pridno bombardira palestinska ozemlja. Oklepna vozila naj bi sicer zapustila osrednji del območja Gaze, vendar letala in topništvo ne šparajo na izstrelkih. Prav tako Izrael nadaljuje z agresijo na Libanon. Izraelski letalski napadi so ponoči povzročili tri smrtne žrtve in več kot petdeset ranjenih. Obstreljevali so med drugim tudi sedež palestinske skupine Ljudska fronta za osvoboditev Palestine na vzhodu Libanona. Izraleci pa niso pozabili niti na bejrutsko mednarodno letališče, ki je edino v državi in so ga bombardirali že trejič v zadnjih dveh dneh. Od začetka izraelske ofenzive na Libanon je umrlo že preko petdeset ljudi.

Ameriška vojska pa se poleg pobijanja ukvarja še z drugimi zadevami. Tako razmišlja o ukinitvi logistične pogodbe s firmo Halliburton, ki oskrbuje vojsko s hrano in bivališči. Halliburton je imela in trenutno še ima monopol nad tovrstno oskrbo ameriške vojske. Zanimivo je povedati, da je bil dolgo časa šef Halliburtona sedanji podpredsenik ZDA Dick Cheney. Pogodba med omenjeno firmo in ameriško vojsko poteče septembra, takrat se bo Pentagon odločil verjetno za sodelovanje s tremi različnimi firmami. Za to so se v Pentagonu odločili, ker naj bi tako privarčevali ogromno denarja, ki so ga doslej po mnenju demokratskega senatorja Byrona Dorgana dajali v nič. Nas pa bolj kot trošenje denarja skrbi trošenje življenj v Iraku in drugod.

Luč sveta je ugledala nova vlada Vzhodnega Timorja. Vodi jo Nobelov nagrajenec Jose Ramos Horta. Vlada pa je prisegla pred predsednikom Xanano Gusmaom, ki meni, da je umestitev nove vlade majhen korak na poti do stabilnosti v državi. Bivši premier Mari Alkatiri nosi del odgovornosi za krizo, saj je z odpustitvijo šeststotih vojakov sprožil val nasilja, ki je pogoltnil enaindvajset življenj, okoli stotrideset tisoč ljudi pa je zapustilo domove. Ramos Horta bo vodil začasno vlado do novih volitev.Komentarji
komentiraj >>