Politika> OFF Program

Visoko leteči, vendar trezni OFF Program!
Sreda, 18. 10. 2006

avtor/ica: Boris V.

Takoj, ko ateriramo, gremo na en'ga!

... Condoleeza Rice pričela klepete v Aziji ...

... Severna Koreja naj bi pripravljala nov jedrski poskus ...

... Nasilje ob pokopu Peronovih posmrtnih ostankov ...

... Bush podprl naše južne sosede pri vstopu v NATO in EU ...

... Evropsko sodišče za človekove pravice sprejelo odločitev v tožbi hrvaških varčevalcev proti Ljubljanski banki ...
Veliko ljudi se boji letenja z letali, zato pa imajo različne razloge. Medtem ko strah enih izvira iz lastnih kompleksov in nima pretirane zveze s tehniko, pa se drugi letenju izogibajo zaradi dvomov o tehnični usposobljenosti tako letal kot pilotov. Vsi poznamo govorice o pilotih, ki srknejo požirek, dva ali tri pred letenjem in se tako spopadajo s stresom na delovnem mestu. Ravno temu so se v Španiji odločili narediti konec.

Španija bo kot prva država v kontinentalni Evropi na svojih letališčih uvedla preizkuse vinjenosti za pilote in stevardese. Teste bodo opravljali pri naključno izbranih pilotih, poleg tega bodo preverjali tudi prisotnost ostalih drog. Doslej so piloti leteli preverjeno trezni le v Združenih državah, v Veliki Britaniji pa je alko-teste za pilote uvedla letalska družba British Airways. Sindikat španskih pilotov je ukrep sicer pozdravil, hkrati pa opozoril, da bodo lahko nekateri testi pozitivni ne zaradi alkohola, ampak uspavalnih tablet in drugih zdravil, ki ji zaradi narave dela jemljejo piloti. Saj res, ste kdaj videli budnega pilota?

Berete iz alkoholnega spanca prebujeni OFF Program Radia Študent!

Ameriška državna sekretarka Condi Rice začenja azijsko turnejo, katere namen naj bi bil zmanjšanje napetosti med državami, ki so nastale glede uresničevanja sankcij proti Severni Koreji. V Tokiu bo poklepetala z japonskim zunanjim ministrom Tarom Asom, svojo prisotnost pa bo poklonila tudi Kitajski in Južni Koreji. Riceova bo pritisnila na zaveznice v Aziji, naj v celoti izvajajo sankcije, predvidene z resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov in naj bodo pripravljeni na še odločnejši odziv v primeru novega jedrskega poskusa.

O novem jedrskem poskusu pa naj bi Severna Koreja, tako neimenovani ameriški predstavnik, že obvestila Kitajsko, kar ta zanika. Ameriški sateliti so zaznali aktivnosti, ki morda pomenijo, da se Severni Korejci pripravljajo na nov poskus, vendar ni dokaza, da bo test tudi dejansko izveden. Dokazano pa je, da je bil prvi poskus resnično jedrski. Radioaktivno zračenje je očitno vplivalo na »ljubljenega vodjo« Kim Džong Ila, saj je bilo njegovo prvo pojavljanje v javnosti po poskusu ogled nastopa pevskega in plesnega zbora severnokorejske vojske.

Pri pokopu posmrtnih ostankov nekdanjega argentinskega predsednika Juana Dominga Perona je prišlo do nasilnih izgrédov. Člani sindikata avtoprevoznikov in kmetje so na območje mavzoleja na nekdanjem Peronovem posestvu v kraju San Vicente vdrli s palicami, kamenjem in steklenicami. Ranjenih je bilo najmanj petdeset ljudi. Pogreb je bil očitno smatran za elitni spektakel, saj je nasilje bojda izbruhnilo zaradi spora, kdo bo zasedel boljše mesto za ogled dogodka. Organizatorji so napovedovali več sto tisoč ljudi, pogreba pa se jih je udeležilo le okoli pet tisoč. Več sreče ob naslednjem pogrebu.

Novi pogrebi bodo potrebni v Palestini. Izraelska vojska je namreč na jugu Gaze ustrelila dva Palestinca, ko sta se približevala izraelski nadzorni točki v Rafi. V torek je bilo s strani Izraela ubitih sedem Palestincev. Palestniski predsednik Mahmud Abas je podprl idejo o oblikovanju tehnokratske vlade, ki bi morda končala mednarodno izolacijo palestinskih oblasti. Ponoči je potekal sestanek med palestinskimi in izraelskimi predstavniki, vendar niso dosegli nič konkretnega, saj naj bi Izraelci pogovore pogojevali z izpustitvijo izraelskega vojaka.

So pa plodni pogovori potekali med ameriškim predsednikom Bushem in hrvaškim premierjem Sanaderjem ob obisku le-tega v Beli hiši. Bush je podprl Hrvaško pri vstopu v alianso NATO pa tudi v Evropsko unijo. Kot leto možnega hrvaškega vstopa v NATO je Bush omenil leto 2008, priliko pa je izkoristil za trepljanje Sanaderja po rami in zahvalo za sto dvajset hrvaških vojakov v Afganistanu. Po Sanaderju transatlantsko partnerstvo nima alternative, saj se Hrvaška nahaja v regiji, kjer še vedno potrebujejo tesno sodelovanje med ZDA in Evropo. Iste besede, kot jih naučeno ponavlja cela Vzhodna Evropa.

Poglejmo še doma. Nova, devetinosemdeset milijonov evrov vredna hidroelektrarna Boštanj bi morala proizvajati odstotek slovenske električne energije, vendar so odkrili hude napake na vseh treh generatorjih. Škoda se šteje v milijonih evrov. Vendar škoda ni samo finančna. Pri demontaži drugega generatorja so vzdrževalne ekipe z zapornicami zaprle turbinsko cev, pri tem pa se je v cev ujelo 3,5 tone rib, ki so poginile. Svoje videnje dogodka nam je povedal Borut Jerše, predsednik ribiške zveze Slovenije:

///////////////////////////////////////////////////////

Kako pa komentira tako veliko količino mrtvih rib?

///////////////////////////////////////////////////////

Kdo pa je odgovoren za takšno stanje v Hidroelektrarni Boštanj?

///////////////////////////////////////////////////////

Sramota Ljubljanske banke, ki hrvaškim varčevalcem že več kot desetletje odreka dostop do njihovega denarja, bo morda kmalu končana. Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je sprejelo odločitev v tožbi hrvaških varčevalcev proti omenjeni banki. Odvetnik varčevalcev Milivoje Žugić je prejel uradno obvestilo sodišča s pripombo, da bodo razsodbo poslali šestega novembra. Več o tem in izjavo odvetnika Milivoja Žugića obljubljamo v KROFF-u.


Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=10149