Politika> OFF Program

Naelektren OFF Program!
Sreda, 20. 12. 2006

avtor/ica: Boris V.

Kdor čaka, dočaka!


... Kljub dogovoru se spopadi med Palestinci nadaljujejo ...

... Ameriški predsednik Bush načrtuje povečanje ameriške vojske ...

... V New Yorku začeli z gradnjo "Stolpnice svobode" ...

... O spopadih poročajo tudi iz Somalije ...


Kdor čaka, dočaka, bi lahko rekli ob sledeči prigodi nekega francoskega kmeta. Neimenovan Francoz ima vsekakor razlog za praznovanje, pa s tem ne mislimo na božič. Do sedaj se je ta praznik na njegovi kmetiji v odročni vasi na vzhodu Francije praznoval v temi, zdaj pa so se njegove sanje o svetlem božiču končno uresničile. Francoski oskrbovalec z elektriko je na omrežje namreč priljučil tudi njegovo kmetijo, in to štiriinosemdeset let potem, ko je družina prvič zaprosila za priključek.

Zgodba nas lahko nauči več stvari. Evropska unija morda vendarle ni tako supermoderna, kot si mnogi od nas predstavljamo, če je v srcu Evropske unije še vedno v uporabi izraz »odročna vas«. Uči nas tudi potrpljenja. Verjetno pa je bistvo te zgodbice dejstvo, da ne potrebujemo dosti za srečo in zadovoljstvo, kar najbolje ponazori stavek Lucette Henry, soproge kmeta, čigar babica je prvič zaprosila za električni priključek leta 1922: »Naši vnuki se ne morejo naveličati igranja z električnim zvoncem!«

Berete naelektren OFF Program Radia Študent!

Palestinski premier Ismail Hanija je potrdil dogovor o splošni prekinitvi ognja med njegovim gibanjem Hamas in gibanjem Fatah predsednika Mahmuda Abasa. Hanija je optimistično dejal, da imajo dogovor, ki ga pozdravljajo in da bodo službe notranjega ministrstva nadzorovale izvajanje tega sporazuma, zaradi česar naj se bodo ljudje zbudili v boljših razmerah. No, kljub temu sta se zbudila dva Palestinca manj, ki sta bila ubita v nočnih spopadih, še šest pa je ranjenih. Vseeno se upa, da bo zadnji dogovor med omenjenima gibanjema zaustavil plaz spopadov, ki Palestince vlečejo v državljansko vojno.

»Nasilje rodi nasilje« je le še ena fraza za ameriškega predsednika Busha. Za zaustavitev terorizma, kot pravi, je vojska premajhna, zato načrtuje povečanje kopenske vojske. Novega obrambnega ministra Roberta Gatesa je že prosil, naj pripravi načrt za povečanje, ni pa povedal, za kolikšno povečanje naj bi šlo. Bela hiša je prav tako sporočila, da sta odločitev za povečanje vojske in iskanje novega pristopa do vojne v Iraku dve ločeni stvari, čeprav naj bi Bush resno razmišljal o napotitvi dodatnih enot v okupirano državo. Vendar tudi najvišji generali dvomijo v smiselnost takšne odločitve brez novih političnih in gospodarskih ukrepov.

Ob povečanju vojske pa ameriška administracija povečuje tudi količino peska v očeh ameriške javnosti. V New Yorku so ob standardnem pompu in prisotnosti politikov ter gledalcev na kraju, kjer sta svojčas stali stolpnici Svetovnega trgovinskega centra, začeli z gradnjo 541 metrov visoke »Stolpnice svobode«. Začeli so z vstavitvijo dveh jeklenih stebrov, do pomladi prihodnje leto pa naj bi jih stalo sedemindvajset. Newyorški župan Michael Bloomberg je dejal, da bo nova stolpnica simbolizirala duh mesta in celotnih Združenih držav, ki naj bi bil visok, poln navdiha in zavračanja poraza. Kako globoko bo za ta patriotski podvig politika segla v žepe Newyorčanov, ni znano.

Ostri spopadi se nadaljujejo na najmanj dveh frontah v Somaliji. Ultimat, ki so ga pristaši uporniškega gibanja Islamska sodišča postavili Etiopiji, naj se umakne iz Somalije ali pa se sooči z močnimi napadi, je potekel v torek. Somalskim vladnim silam v boju proti islamistom – ki obvadujejo jug države s prestolnico mogadišu vred - namreč s svojo vojsko pomaga sosednja Etiopija. Evropska unija je v vladno bazo Baidojo poslala svojega odposlanca, ki se srečuje z uradimi osebami. Vladni komandant Ibrahim Batari za napade obtožuje islamiste, prav tako obtožuje gibanje islamska sodišča, da so s svojimi grožnjami ustavila pregovore. Etiopski minister za informiranje je mirovniško izjavil, da je etiopska vlada vedno pripravljena na mirovne pregovore s komerkoli v Somaliji in da si želijo mirne rešitve. Povejmo še, da Združene države Amerike in Evropa podpirajo Etiopijo in somalsko vlado, saj Islamska sodišča obtožujejo povezanosti z Al Kaido.

Pod okriljem Urada za makroekonomske analize in razvoj je nastala prva publikacija Socialnih razgledov, ki vsebinsko nadaljuje poročila o človekovem razvoju. Več o vsebini publikacije nam je povedala urednica publikacije Jana Javornik:

//////////////////////////////////////////////////////

Gospodinjske probleme pa imajo v družini zunanjega ministra Dimitrija Rupla. Tako je poslanec Liberalne demokracije Slovenije Jožef Školč na nujni seji odbora za Zunanjo politiko zahteval obravnavo uporabe službenega vozila za potrebe Ruplove soproge. Do obravnave pa ni prišlo, saj se je predsednik odbora za zunanje zadeve, poslanec Slovenske demokratske stranke Jožef Jerovšek iz situacije izvlekel tako, da je dejal: s tem se morajo ukvarjati drugi organi. Več o pobudi za obravnavo Ruplovega primera pa nam bo povedal Školjč sam.

/////////////////////////////////////////////////////////

Ob osmih zvečer bodo v socialnem centru Roga predvajali kratke filme o ljudski vstaji v mehiški pokrajini Oaxaci, š čimer želijo pokazati podporo izkoriščanim v tej pokrajini, ki jo obvladujejo ameriški neoliberalni interesi. Več o dogodku nam bo povedal Darij Zadnikar.

/////////////////////////////////////////////////////////

Sledeč zvočni posnetek pa bo pokazal, kako smešene argumente imajo v društvu za osvoboditev živali in njihove pravice. Namesto, da bi postregli s kakšnimi zanimivimi filozofskimi argumenti, raje blodijo o kao vegetarijanskem Jezusu in krščanstvu. Tako nam bo pred jutrišnjo tiskovno konferenco na temo problematike živali, božiča in cerkve svoje argumente predstavil predsednik društva Stanko Valpatič.

/////////////////////////////////////////////////////////

Iz severa Iraka pa se nam je zopet javil Erik:

/////////////////////////////////////////////////////////

Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=10681