Politika> OFF Program

Protidimni OFF Program!
Četrtek, 4. 1. 2007

avtor/ica: Boris V.

HA HA, kaj pa zdej kadilci?


... na izredni seji izolskega občinskega sveta spet na začetek ...

... prvi musliman v ameriškem kongresu bo prisegel na korán ...

... Fidži po vojaškem udaru spet v rokah predsednika ...

... Ahtisaari naj bi predlagal nekakšno nadzorovano samostojnost Kosova ...

... Guverner brazilske države Rio de Janeiro zaprosil za namestitev posebnih enot zaradi nasilja tolp ...


OFF NAPOVEDNIK

Lov na čarovnice ni stvar preteklosti, kot bi mnoge ženske rade videle. Obtožiti nekoga, da je čarovnica, tako ponekod še vedno ostaja priljubljen način, da se znebiš nezaželene osebe. Ravno to se je zgodilo Mariami Alidu, Afričanki, ki jo je lastna družina obsodila čarovništva in jo izgnala iz vasi v Gani. Še posebej v Afriki ostaja strah pred čarovništvom še vedno močno prisoten. Lovci na čarovnice in izganjalci hudiča imajo tako veliko moč v družbi.

Z malce špekulacije lahko ugotovimo, da so lovci na čarovnice in izganjalci hudiča tekom stoletij najverjetneje izoblikovali neke vrste lobi, podobno kot v Združenih državah izdelovalci orožja, ki mu prenehanje tradicije lova na čarovnice nikakor ne diši preveč. Tako pa so sedanjim stanjem zadovoljni skoraj vsi. Tako tisti, ki se ukvarjajo z obrtjo preganjanja čarovnic, kot tožniki, ki se zlahka znebijo kakšnega soseda ali sovražnika. Med zadovoljne pa seveda ne sodijo preganjani, ki se kar na lepem znajdejo v koži begunca, ne da bi sploh vedeli zakaj? Najvarneje je torej biti lovec na čarovnice.

Berete obsedeni OFF Program Radia Študent!

OFF PROGRAM

Izolski občinski svet bo na popoldanski izredni seji skušal razčistiti nekaj nejasnosti glede nedavnih lokalnih volitev v Izoli. Tako bodo svetniki ponovno obravnavali pritožbo županskega kandidata stranke »Izola je naša« Tomislava Klokočovnika, ki benti nad nepravilnostmi pri preštevanju glasovnic. Zaradi prejšnje odločitve občinskega sveta, da Klokočovnikovi pritožbi ugodi, se je Breda Pečan iz Socialnih demokratov pritožila na upravno sodišče v Novi Gorici, ki je njeni pritožbi tudi ugodilo. Več o svojih pričakovanjih nam je povedala sama Pečanova:

//////////////////////////////////////////////////////

Pečanove tudi ne bi motile ponovne volitve v okrajih, kjer je prišlo do nepravilnosti:

//////////////////////////////////////////////////////

Do sklica kongresa bo prišlo v Združenih državah Amerike, kjer bodo po dvanajstih letih večino zopet prevzeli demokrati. Mesto predsednika predstavniškega doma kongresa bo prvič v več kot dvesto letih prevzela ženska in sicer demokratka Nancy Pelosi, novost pa je tudi prvi musliman v kongresu. Novoizvoljeni demokratski kongresnik Keith Ellison se je odločil, da bo prisegel na koran, kar je povzročilo célo vrsto čudenj v Ameriki. Ob vsem tem cirkusu okoli korana in biblije pa se pozablja na dejstvo, da bi morala biti po ameriški ustavi država ločena od cerkve. Torej, zakaj sploh priseči na kakršnokoli sveto knjigo?

K ameriškemu predsedniku Bushu je na klepet odpotovala nemška kanclerka Angela Merkel, predsedujoča Evropski uniji in skupini G8 (g osem). Napovedala je, da se bo zavzela za tesnejše gospodarsko sodelovanje med Združenimi državami in Evropsko unijo. Poklepetala bosta še o tako imenovanem mirovnem procesu na Bližnjem vzhodu, pa tudi o Afganistanu, Iranu in Iraku. No, v Irak pa naj bi ameriški predsednik poslal dodatne sile, od devet do štirideset tisoč vojakov, čeprav ameriški mediji poudarjajo, da vlada še ni sprejela dokončne odločitve. Na drugi strani pa bo Slovaška do konca meseca umaknila svojih sto deset vojakov iz te države. Slovenija za kaj takega ne premore hrabrosti.

Mesec dni po sicer nekrvavem vojaškem udaru na Fidžiju je oblast ponovno prevzel predsednik Ratu Josefa Iloilo. Vojaški poveljnik Voreqe Bainimarama, ki je po decembrskem udaru prevzel vodenje države, za svojo odločitev ni navedel razlogov. Predsednik Iloilo je decembrski udar proti premierju Qaraseju podprl in dejal, da je vojska vlado strmoglavila v skladu z interesi naroda in ustave. Decembrski udar je bil že četrti v tej državi v zadnjih dvajsetih letih.

Posebni odposlanec Združenih narodov Marti Ahtisaari in njegov namestnik Albert Rohan bosta prihodnji mesec odpotovala v Beograd in Prištino, kjer bosta predstavila obsežen predlog o prihodnosti Kosova. Diplomatski viri na Dunaju so sporočili, da naj bi bil predlog nekakšna nadzorovana samostojnost, vendar podrobnosti še niso znane. Omenjeni konstrukt bosta Ahtisaari in Rohan predstavila konec januarja s članicami kontaktne skupine za Kosovo, potem generalnemu sekretarju Združenih narodov in šele nato tudi Srbom in kosovskim Albancem. Rusija je že napovedala, da bo samostojnost Kosova podprla le v primeru srbske privolitve, kar se zaenkrat ne zdi najbolj verjetno.

Po decembrskem valu napadov brazilskih tolp na avtobuse in policijske postaje, v katerih je umrlo devetnajst ljudi, je guverner brazilske države Rio de Janeiro Sergio Cabral (izg. Seržo Kabral) zaprosil za namestitev varnostnih sil. Naslednji mesec se bo namreč odvil znameniti karneval, tako da so oblasti pod velikim pritiskom zaradi morebitnih novih napadov. Nove sile naj bi varovale meje z namenom preprečiti tihotapljenje drog, orožja in članov tolp. Prav tako bodo številni vojaki, stacionirani v Riu, prevzeli naloge policije. Rio je sicer znano kot eno najbolj nevarnih mest.

Vlada je v javno razpravo poslala predlog protitobačnega zakona, ki temelji na zahodni restriktivni politiki do kadilcev. Novost bo popolna prepoved kajenja v vseh zaprtih delovnih in javnih prostorih ter prepoved prodaje tobačnih izdelkov mlajšim od osemnajst let. Zakon naj bi po mnenju ministra za zdravje Andreja Bručana pripomogel k upadu resnih zdravstvenih posledic, ki jih povzroča kajenje. Kaj pa si o zakonu misli poslanec Liberalne demokracije Aleš Gulič?

/////////////////////////////////////////////////////


Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=10773