Politika> KrOFF

Protipolicijski KROFF!
Četrtek, 25. 1. 2007

avtor/ica: Boris V.

Socialni forum v Nairobiju, Kenija, se zaključuje!


... generalni direktor policije Romšek zanika trditve Hanžka ...

... ustavno sodišče bo o pobudah Pečanove odločalo absolutno prednostno ...

... proti ex-generalnemu sekretarju Rdečega križa vloženih več tožb ...

... Bruselj meni, da je integracija državljanov v pristojnosti držav članic ...

... svetovni socialni forum v Nairobiju se končuje ...


Generalni direktor policije Jože Romšek je zavrnil trditve varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka, da je policija v primeru družine Strojan delovala nezakonito. Priznal je sicer, da so opravljali tudi opazovanja, vendar naj bi obstajala razlika med opazovanjem in tajnim opazovanjem oziroma sledenjem. Romšek je še zatrdil, da niso bila ukrepanja policije nič neobičajnega. Varuh svojega mnenja kljub pojasnilom Romška ne spreminja in zadevo prepušča tožilstvu.

Ustavno sodišče je odločilo, da bo pobudo za oceno ustavnosti nekaterih volilnih predpisov, ki jih je sprožila Breda Pečan, obravnavalo absolutno prednostno. Pobuda se nanaša na določbe, ki urejajo delo občinske volilne komisije pri ugotavljanju izida volitev in glasovanje po pošti, o tem pa bodo ustavni sodniki odločali še v povezavi z lokalnimi volitvami v Škofji Loki, ki so se prav tako zapletle.

S sodišči se mora še vedno ukvarjati nekdanji generalni sekretar Rdečega križa Slovenije Mirko Jelenič. Proti njemu sta namreč v Novem mestu vloženi dve odškodninski tožbi v vrednosti več kot petsto tisoč evrov, prav tako je proti njemu vložena tožba na delovnem sodišču v Ljubljani. Jelenič naj bi samo v Kopru Rdeči križ oškodoval za osemdeset tisoč evrov.

V Bruslju so se na izjavo nemškega notranjega ministra Wolfganga Schaeubla, da je nošenje pokrival, ki zakrivajo obraz, v nasprotju z evropsko civilizacijo odzvali z kontraizjavo, da je integracija državljanov v pristojnosti držav članic. Komisar za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini je sicer že večkrat povedal, da takšne obleke ne pospešujejo integracije muslimanov.

Medtem ko so v elitnem švicarskem Davosu šele dobro začeli klepetati o svetu, problemih in prevladi, pa se v kenijskem Nairobiju že zaključuje sedmi svetovni socialni forum, ki je letos prvič v celoti potekal v Afriki. Predstavnik organizatorjev Oduor Ong'wen upa, da je socialni forum pustil močan vtis na afriška gibanja, ki so bolj krhka kot drugod po svetu.


Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=10950