Politika> OFF Program

Pedalirajoči OFF Program!
Petek, 2. 2. 2007

avtor/ica: Boris V.

Pedala za kolo namesto za gas!


... Državni zbor danes o Gaspariju za guvernerja, Gradu za ustavnega sodnika in zakonu o verski svobodi ...

... Ahtisaari predstavil svoj predlog o Kosovu srbskemu predsedniku Tadiću ...

... Ameriški senat za povišanje minimalne plače ...

... Kitajski predsednik Hu Jintao (izg. Hu Džintao) prispel v Sudan ...

... Chavez napovedal nove nacionalizacije naftne industrije ...


OFF NAPOVEDNIK

Avto pomeni udobje in udobje je v današnji družbi osnovni pogoj za večino dejavnosti. To še posebej velja za prevoz. Da bi prišli od točke A do točke B s pomočjo pedal, se zdi - na žalost še vedno – večini nekaj popolnoma nesmiselnega in utrujajočega. To pa zato, ker so mesta po celem svetu podrejena avtomobilom in so alternativne oblike prevoza v popolnoma podrejenem položaju.

Morda pa bo do sprememb prišlo v eni največjih evropskih prestolnic, Parizu. Na 1450 točkah po mestu si bodo ljudje s pomočjo kartice lahko izposodili kolo, kar bo najcenejši prevoz za večino prebivalcev. Do konca leta naj bi bilo tako na voljo Parižanom več kot dvajset tisoč koles. Edini problem je ta, da jih ponuja neka oglaševalska družba, ki se je odločila razširiti svojo dejavnost tudi na izposojo koles. Tako bodo verjetno novopečeni kolesarji hkrati tudi premični oglasni panoji za to firmo. Vseeno, pohvalno je to, da je župan Pariza Bertrand Delanoe za avtomobile omejil število mestnih ulic, povečal število avtobusnih linij in razširil pločnike. Kaj pa o tem mislijo Parižani, je že druga zgodba.

Berete OFF Program Radia Študent na pedalih!

OFF PROGRAM

Državni zbor je z veliko večino odločil, da bo novi ustavni sodnik postal profesor Pravne fakultete Franc Grad. Za Grada se je to že vedelo vnaprej, Gasparija pa je glede položaja guvernerja Banke Slovenije do danes čakala negotovost, vendar je ugibanj konec. Triinštirideset glasov ZA je bilo premalo, da se Gaspariju za šest let podaljša mandat. Negotovost čaka tudi zakon o verski svobodi, o katerem mora parlament zaradi veta Državnega sveta odločati znova. Poslanci opozicije in koalicijske DeSUS nameravajo glasovanje obstruirati. Več o tem pa boste slišali v današnjem Kultivatorju, ki bo sledil OFF Programu.

Verjetno pa nič drastičnega ne bo sledilo načelnemu mnenju komisije za preprečevanje korupcije, v katerem kot koruptivno označuje ravnanje odgovornih oseb v gospodarskih družbah, ki so v nasprotju s petindvajsetim členom zakona o političnih strankah finančno podprle volilno kampanjo strank. Za skorumpirane je komisija označila tudi odgovorne osebe v strankah, ki so sploh zaprosile za financiranje, saj so tako postale pobudnice kršitev. Več o tem, recimo kaj načelno mnenje sploh je, nam je povedal Drago Kos, vodja protikorupcijske komisije:

///////////////////////////////////////////////////////

Posebni odposlanec Združenih narodov za Kosovo, Martti Ahtisaari, je v Beogradu svoj predlog glede prihodnje ureditve Kosova uradno predstavil le srbskemu predsedniku Tadiću, saj je premier Koštunica pogovore z Ahtisaarijem zavrnil. Pogovor je trajal manj kot eno uro. Predlog naj bi bil kompromis, Ahtisaari pa je poudaril, da gre za osnutek in ne za končni predlog. V predlogu naj ne bi bila omenjena neodvisnost, tako da bi Kosovo ostalo pod nadzorom mednarodne skupnosti, vendar bi uporabljalo svoje simbole in imelo pravico do članstva v mednarodnih organizacijah. Naslednja postaja Ahtisaarija je Priština, o natančnem statusu pa bo lahko govoril, ko bo predlog v končni fazi pred Varnostnim svetom.

Ena od članic Varnostnega sveta, Kitajska, pridno izkorišča svoj položaj in širi svoje vplivno območje tudi izven Azije. Kitajski predsednik Hu Jintao se je na turneji po Afriki ustavil v Sudanu, ki je lahko Kitajski hvaležen, saj je ta s pravico veta blokirala uvedbo sankcij proti tej afriški državi. Sudan je ekonomsko tesno povezan s Kitajsko, ki Sudanu prodaja orožje, od njega pa kupi kar šestdeset odstotkov sudanske nafte. Rešitev darfurske agonije verjetno ni v njenem interesu, saj bi stabilnost pripeljala v Sudan tudi zahodno konkurenco, tako da je pritiske kitajskega predsednika glede te zadeve na sudansko vlado nesmiselno pričakovati, vseeno pa je Hu predsednika Sudana al Baširja pozval, naj okrepi prizadevanja za mir v Darfurju.

Pričakovana, a za naftne multinacionalke sila neprijetna, je napoved venezuelskega predsednika Huga Chaveza o nacionalizaciji štirih naftnih rafinerij ob reki Orinoco v prihodnjih mesecih. Chavez je dal navodila, naj bodo na prvi maj vsa naftna polja na področju Orinoca pod državno kontrolo. Po planu bo Venezuela prevzela šestdeset odstotkov delnic v štirih rafinerijah, ki obdelujejo surovo nafto na področju reke Orinoco na vzhodu države. Odločitev bo prizadela podjetja kot so Chevron, Exxon, Conoco Phillips, Statoil in British Petroleum. Kaj na to porečejo slovenski mladoekonomisti, si lahko predstavljate.

Predstavljate si lahko tudi paniko ameriških delodajalcev, potem ko je z veliko večino devetinštirideset proti tri ameriški senat potrdil predlog zakona o povišanju minimalne plače za 2,10 dolarja na 7,25 v letu dni. Bush je predlog podprl, saj je uvidel, da bi mu vztrajno nasprotovanje izboljšanju razmer za najrevnejše lahko izjemno škodovalo. Hkrati pa je vztrajal, da se uvedejo tudi nekatere davčne olajšave. Za časa republikanske prevlade bi bilo to nepredstavljivo, tako je bila za to potrebna demokratska večina.

Domnevno muslimanski uporniki so vdrli v filipinski zapor v mestu Kidapawan na otoku Mindanao z granatami in puškami in osvobodili sedeminštirideset zapornikov. Okoli petindvajset napadalcev je razneslo zid zapora, nato pa so pobegnili z zdaj ex-zaporniki, med katerimi so nekateri obsojeni težkih zločinov. Guverner pokrajine Mindanao, Emmanuel Pinot, je ukazal policiji, naj strelja na begunce, ki se bodo upirali aretaciji. Predstavnik upornikov Eid Kabalu je zanikal vpletenost njegove skupine v incident. To je bil sicer že drugi pobeg iz zapora v Mindanau v zadnjih parih mesecih.


Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=11014