Politika> KrOFF

Proti-omejitveni KROFF!
Petek, 2. 2. 2007

avtor/ica: Boris V.

Nove omejitve za pobudnike referendumov


... Zveza svobodnih sindikatov nasprotuje predlogu zakona o referendumski kampanji ...

... Državni zbor vseeno sprejel Zakon o verski svobodi ...

... ZDA zadovoljne s predlogom Ahtisaarija ...

... Blair ne namerava še odstopiti ...


Z neizvolitvijo Mitje Gasparija za guvernerja Banke Slovenije želi dobiti koalicija nadzor tudi nad regulatornim finančnim stebrom države. Poleg tega bi rada karseda omejila vpliv civilne družbe, zato se je oblast spomnila omejiti še možnost organiziranja referendumov. Temu ostro nasprotujejo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, saj menijo, da bi to otežilo obrambo delavskih in socialnih pravic. O tem smo govorili z Dušanom Semoličem, predsednikom ZSSS-ja:

//////////////////////////////////////////////////

Kljub vetu državnega sveta, je državni zbor pričakovano znova sprejel »Zakon o verski svobodi«. Sejo so obstruirali poslanci Liberalne demokracije, Socialnih demokratov, Nacionalne stranke ter Stranke upokojencev, a brez uspeha, saj sta koaliciji priskočila na pomoč poslanca madžarske in italijanske narodne skupnosti. Zakon po mnenju kritikov očitno krši ustavno načelo ločitve cerkve od države in močno privilegira rimskokatoliško cerkev.

Združene države so predlog posebnega odposlanca Združenih narodov Ahtisaarija o prihodnjem statusu Kosova opisale kot pravičen in uravnotežen. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Sean McCormack je pozval voditelje Srbije in albanske večine na Kosovu, naj konstruktivno sodelujejo z Ahtisaarijem pri uresničevanju predloga. Čeprav predlog izrecno ne omenja neodvisnosti, se že ve kam pes taco moli.

Čisto vseeno kam pes taco moli pa je Tonyju Blairu. Kljub obtožbam o domnevnih nepravilnostih pri financiranju predvolilne kampanje Laburistične stranke leta 2005, ki so sprožile pozive k odstopu Blaira, le-ta tega ne namerava storiti. Teden dni po zaslišanju na policiji, je izjavil, da ne bo odstopil, dokler se uradna preiskava ne konča in da so nekatere obtožbe v celoti izmišljene.


Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=11017