Politika> KrOFF

Še vedno protiNATO Kroff!
Sreda, 14. 3. 2007

avtor/ica: Boris V.

Gruzija želi v NATO, Rusija jezna!


... Ustavno sodišče je zavrglo pritožbo Brede Pečan, ki se še ne bo predala ...

... V Avstriji na volitvah že šestnajtletniki? ...

... Oblikovana palestinska vlada narodne enotnosti ...

... Gruzijski parlament soglasno podprl članstvo v NATO ...

Ustavno sodišče je zavrglo ustavno pritožbo nekdanje izolske županje in poslanke Socialnih demokratov Brede Pečan. Pečanova je izpodbijala izid drugega kroga lanskih županskih volitev v Izoli, na katerih je nov župan postal Tomislav Klokočovnik. Vendar ni še vrgla puške v koruzo. Takšno sodbo ustavnega sodišča je pričakovala, saj prizna, da je bila pritožba morda preuranjena. Napoveduje pa še eno »pravo« pritožbo na ustavno sodišče in sicer na zadnjo sodbo upravnega sodišča.

Z volitvami se ukvarjajo tudi v Avstriji. Tamkajšnja vlada je sprejela predlog, po katerem bi se lahko volitev udeležili že šestnajstletniki. Poleg tega je odločila, da bodo parlamentarne volitve vsakih pet let, volivci pa bodo lahko glasovali tudi po pošti. Vse to je del paketa reform, ki jih skuša izpeljati koalicijska vlada socialdemokratov in ljudske stranke.

Aktivna bo postala morda končno tudi palestinska vlada narodne enotnosti. Vlada bo povezala gibanji Fatah in Hamas. Parlament bo o njej glasoval v soboto, sestavo vlade pa naj bi predstavili v četrtek zjutraj. Novo vlado bo vodil dosedanji premier Hanija, njegov namestnik pa naj bi postal vodja poslanske skupine Fatah, Azam al Ahmed. S to vlado se skuša končati večmesečno medpalestinsko nasilje.

Novega nasilja se bojijo na Madžarskem. Policija se pripravlja na morebitno nasilje ob državnem prazniku spomina na revolucijo leta 1848. Mnogi menijo, da bi se lahko praznovanje sprevrglo v spopad med policijo in nasprotniki vladajoče socialistične stranke. Obveščevalne službe imajo podatke, da naj bi desničarji celo skušali vdreti v parlament.

Gruzijski parlament je soglasno podprl članstvo v NATO paktu. Vstopu Gruzije v NATO seveda ostro nasprotuje Rusija. Ruski zunanji minister Lavrov je celo dejal, da je Rusija že opozorila Gruzijo in tiste, ki jo vabijo v NATO, da tega ne bo dopustila. Kako tega ne bo dopustila, ni povedal. Gruzija sicer naivno meni, da ji bo članstvo v NATO paktu prineslo stabilnost in ozemeljsko celovitost.


Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=11369