Politika

OFF PROGRAM z jajci!
Ponedeljek, 9. 4. 2007

avtor/ica: Boris V.

Zajček prihaja po vas!

... V Franciji so uradno začeli z volilno kampanjo ...

... V Vzhodnem Timorju so volitve že minile, in to mirno ...

... V Afganistanu ubitih šest kanadskih pripadnikov NATO pakta ...

... Kurdski uporniki ubili turške vojake ...

... Kazahstan dobil posojilo Svetovne banke za rešitev Aralskega morja ...


OFF NAPOVEDNIK

Veliko nas je, ki nismo vedeli kaj za vraga delajo skupaj Jezus, jajca in zajec. Legenda pravi, da je poganska boginja pomladi Eostre, ali pri nas Vesna, nekoč rešila neko ptico, ki so ji čez zimo zmrznila krila tako, da jo je spremenila v zajca. Ker je bil ta zajec nekoč ptica, je še vedno lahko nesel jajca, postal pa je znan kot velikonočni zajček. Zajci so bili sicer kot izjemni razmnoževalci v davnini simbol plodnosti, isto velja za jajca. Za Cerkev pa je bilo prikladno, da so hkrati s čaščenjem pomladi častili tudi Kristusovo vstajenje, tako da je zdaj popularno barvati jajca, jesti čokoladne zajčke in glumiti kristjane.

Ko smo že pri zajcih pa povejmo, da so v Indoneziji fotografirali progastega zajca, ki je ena najredkejših vrst zajcev na svetu. To je šele tretja fotografija te živali v zadnjih petintridesetih letih. Zajec, ki živi izključno v gozdovih Sumatre, je bele barve s temno rjavimi progami in sodi med ogrožene vrste. Strokovnjaki ne vedo o njem nič, razen tega, da je nočna žival. Seveda, drugače bi ljudje lahko videli, kako leže jajca.

Berete OFF Program Radia Študent z jajci!

OFF PROGRAM

Prvi krog francoskih predsedniških volitev bo dvaindvajsetega aprila, uradno pa se je začela tudi predvolilna kampanja. Potem, ko je iz boja izstopil zdajšnji predsednik Jacques Chirac, so glavni kandidati Nicolas Sarkozy, Segolene Royal, Francois Bayrou in Jean-Marie Le Pen. Vendar pa je med prvima favoritoma, Royalovo in Sarkozyjem, razlika zelo majhna, tako da je bolj verjetno, da bo zmagovalec znan šele po drugem krogu. Sarkozy naj bi v prvem krogu zbral med 26 in 30 odstotki, Royalova pa med 23 in 26 odstotki glasov. Sila zanimiv mora biti kandidat Frederic Nihous. Podpira ga namreč »Stranka lova, ribolova, narave in tradicij«.

Na drugem koncu sveta, v Vzhodnem Timorju, pa so predsedniške volitve že končane. In to mirno, kar je pozitivno presenečenje glede na to, da so bile to prve predsedniške volitve po razglasitvi neodvisnosti leta 2002. Težave naj bi imeli le v treh od trinajstih okrožij. Volilne lističe z več kot sedemsto volišč bodo prepeljali v prestolnico Dili, kjer jih bodo prešteli, prvi izidi pa naj bi bili znani v sredo. Glavna tekmeca za predsednika sta bila dva in sicer neodvisni Jose Ramos-Horta in kandidat Revolucionarne fronte neodvisnega Vzhodnega Timorja, Francisco »Lu-Olo« Guterres.

Več težav kot volilci v Vzhodnem Timorju so imeli pripadniki NATO pakta v Afganistanu. V nedeljski eksploziji bombe, podtaknjene ob cesti, je bilo ubitih šest NATO vojakov, vsi pa so bili Kanadčani. Več vojakov je bilo tudi ranjenih. Kanadski premier Stephen Harper je na žalni slovesnosti v spomin na vlogo Kanade v bitki pri francoskem grebenu Vimy leta 1917 dejal, da je bil to težek dan v Afganistanu. Verjetno še bolj težek za vse Afganistance, ki morajo trpeti spopade med talibani in tujimi silami, ki so mimogrede od januarja izgubile že štiriintrideset vojakov.

Nekaj vojakov manj šteje tudi turška vojska. V spopadih med kurdskimi separatisti in turškimi silami je bilo ubitih osem Turkov in kurdski pripadnik vaške straže, ki jo financira turška vlada. Pet vojakov je umrlo v boju s Kursko delavsko stranko, trije pa so preminuli v eksplozijah min. Turčija smatra Kurdsko delavsko stranko za teroristično organizacijo, z njo pa se v tem strinjajo tudi Združene države in Evropska unija. Turške oblasti so oktobra zavrnile premirje, ki ga je oznanila Kurdska delavska stranka.

V Turčiji sosednjem Iraku pa več stotisoč iraških šiitov v mestu Nadžaf protestira proti ameriški okupaciji. Shod ob četrti obletnici padca Bagdada naj bi sklical šiitski voditelj Moktada al Sadr. Množice protestnikov zažigajo ameriške zastave, razprostirajo se protiameriški transparenti. Protestirajo tudi v sosednjem mestu Kufa, protestniki pa se od tam že odpravljajo v Nadžaf, kjer naj bi jih nagovorili al Sadrovi pomočniki, morda pa celo sam al Sadr. Za njega Američani trdijo, da je sicer pobegnil v Iran, Teheran pa to zanika. Realnost Iraka je svetlobna leta daleč od imidža, ki so ga in ga še vedno svetovni in domači javnosti ponujajo ameriške medijske korporacije. Poslušajmo odlomek te patetične propagande:

///////////////////////////////////////////////

Svetovna banka je Kazahstanu odobrila stošestindvajset miljonov dolarjev težek dolg za obnovo Aralskega morja. Aralsko morje namreč izginja, kar je po mnenju Združenih narodov največja ekološka katastrofa, ki jo je povzročil človek. Aralsko morje je bilo nekoč četrto največje vodno področje znotraj celine, vse od sedemdesetih let pa se je vztrajno krčilo. Takrat je sovjetska vlada spremenila tok dveh glavnih rek, ki sta napajali morje, da bi lahko namakali bombažna polja v Uzbekistanu in Kazahstanu. Leta devetdeset je ostala le še četrtina morja, nakar so zgradili jez, ki je pomagal severnemu delu morja, zdaj pa nameravajo zgraditi še en jez, ki naj bi morje dokončno rešil.

Končajmo doma. Regionalna razvojna agencija Gorenjske se je odločila promovirati regijo in njene razvojne cilje. Prav tako bi rada spremenila podobo regije navzven. Zato je začela z marketinško akcijo, ki promovira identiteto, podjetnost in rast Gorenjske. Akcija ponuja brezplačno uporabo slogana in logotipa »Gorenjska Gremo gor«, tukaj pa se pojavita dve vprašanji. Morda slogan »Gremo gor« sugerira odhod v Avstrijo, lahko pa je vse skupaj katoliško nedolžno in na velikonočni ponedeljek promovira vstajenje. Tudi Jezus je šel gor.


Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=11580