Politika> OFF Program

Tudi mrtvi pohajo, ko poslušajo OFF!
Petek, 13. 4. 2007

avtor/ica: Boris V.

Se tudi tukaj poha?


... V New Yorku spet govora o Kosovu ...

... Ruski milijonar v izgnanstvu Berezovski bi s silo spremenil režim v Rusiji ...

... Avstralski premier Howard ne bi dovolil priselitve v Avstralijo okuženim z virusom HIV ...

... Glavno liberijsko pokopališče zaprto, ker so ga kot skrivališče uporabljali kriminalci ...Se tudi tukaj poha?


... V New Yorku spet govora o Kosovu ...

... Ruski milijonar v izgnanstvu Berezovski bi s silo spremenil režim v Rusiji ...

... Avstralski premier Howard ne bi dovolil priselitve v Avstralijo okuženim z virusom HIV ...

... Glavno liberijsko pokopališče zaprto, ker so ga kot skrivališče uporabljali kriminalci ...


OFF NAPOVEDNIK

To, da znajo šimpanzi uporabljati orodje in so v mnogočem podobni ljudem, je že dolgo znano. Tudi psi, delfini in celo prašiči so znani kot izjemno inteligentne živali, ki nas mnogokrat presenetijo. Vendar imajo v Novi Zelandiji žival, za katero ne bi rekli, da je zmožna tega, kar je. Octi (izg. okti), hobotnica iz akvarija v mestu Napier, zna namreč odpirati steklenice. Vseeno pa ta hobotnica ni presegla same sebe in odpira flaše, ne za popivanje, ampak zgolj, da iz njih dobi rakovice.

Octi izkorišča le petindvajset odstotkov svojih zmogljivosti, saj uporablja pri svoji spretnosti odpiranja steklenic le dve od osmih lovk. Posebej spreten homo sapiens zna odpreti flašo z eno roko, tako da izkorišča vsaj 50 odstotkov svojih zmogljivosti. Če povemo še, da potrebuje Octi dve minuti in pol, da odpre steklenico, alkohola polni ljudje pa včasih precej več, je morda čas, da se vprašamo, ali smo res mi na vrhu evolucijske lestvice.

Berete 100 odstotkov svojih zmogljivosti izkoriščajoč OFF Program Radia Študent.

OFF PROGRAM

V New Yorku se je začela tridnevna konferenca o Kosovu, ki nosi naslov »Priprava strategije za prvih sto dvajset dni«. Tema razprave so različna vprašanja glede prehodnega obdobja po umiku misije Združenih narodov in med prevzemom nadzora s strani Evropske unije. Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu je že zagotovil, da so pripravljeni na prevzemanje odgovornosti za samostojno državo. Smisel te konference postavlja pod vprašaj dejstvo, da na njej ni predstavnikov Srbije. Konference naj bi se udeležil tudi ameriški ex-predsednik Bill Clinton, ki je leta 1999 pod pretvezo ščitenja pravic Albancev bombardiral tedanjo Zvezno republiko Jugoslavijo.

Srbiji bo naklonjeno nekaj minut glede Kosova petindvajsetega aprila, ko bo v Beograd na predlog Rusije prispela posebna misija Varnostnega sveta, ki naj bi ugotovila stanje na Kosovu. Zatem bo komisija obiskala še Prištino. Kosovski premier Agim Ceku (izg. Adžim Čeku) je ponovil, da ni potrebna nova komisija Varnostnega sveta, hkrati pa je zatrdil, da na Kosovu radi pokažejo, kaj je bilo tam storjenega v zadnjih osmih letih. Premier Srbije Vojislav Koštunica poudarja, da mora komisija ugotoviti tudi, kaj v pokrajini ni bilo storjenega.

Premalo je bilo po mnenju Zahoda v Afganistanu storjenega proti talibanom. Zato so se predstavniki skupine držav, ki imajo vojake v misiji ISAF na jugu Afganistana, srečali na neformalnem srečanju v Quebecu. Strinjali so se, da je treba njihove sile okrepiti in se tako uspešneje zoperstaviti ofenzivi talibanov. Ameriški obrambni minister Robert Gates je izjavil, da potrebuje NATO na jugu Afganistana kakih 3400 dodatnih inštruktorjev. Poljska je že napovedala, da bo v Afganistan poslala dodatnih tisoč vojakov, svoje sile pa bo skoraj podvojila Avstralija.

Avstralski premier John Howard meni, da ljudem, okuženim s HIV, priselitve v Avstralijo ne bi smeli dovoliti. To je dejal v pogovoru za nek radio. Avstralska vlada trenutno preučuje, ali je mogoče sedaj veljavno zakonodajo glede priseljevanja še zaostriti, tako da bi okuženim s tem virusom prepovedali priselitev v deželo kengurujev. Tudi argument za to je kengurujevski. Okužena oseba naj bi predstavljala neupravičeno breme javnemu zdravstvenemu sistemu. O prepovedih priselitve ljudi z drugimi smrtonosnimi boleznimi se ne govori.

Liberijska predsednica Ellen Johnson-Sirleaf je zaprla največje pokopališče v državi, ker ga po tem, ko so bile porušene barake v prestolnici, uporabljajo kriminalci. Pomočnik ministra za informiranje je dejal, da se je na pokopališču razpasla uporaba drog in da tega ne bodo tolerirali. Prav tako je dejal, da je nezakonito in nespodobno, da bi ljudje uporabljali pokopališče kot kraj za bivanje. Veliko prebivalcev pokopališča je že pobegnilo, odkar je začela policija patruljirati v okolici.

Policije, ruske namreč, se bo morda moral začel bati Boris Berezovski, ruski milijonar v izgnanstvu, ki živi v Veliki Britaniji. Povedal je namreč, da načrtuje novo revolucijo v Rusiji in nasilno strmoglavljenje predsednika Putina. Dodal je, da se tega režima ne da zamenjati z demokratičnimi sredstvi in da bo potreba uporaba sile. Berezovski je dodal, da sedaj dela praktične korake, večinoma finančne. Kremelj pa je njegove trditve že zavrnil in dodal, da v skladu z njihovo zakonodajo njegove opazke obravnavajo kot zločin. Z Berezovskim se o sili za spremembo režima ni strinjalo tudi britansko zunanje ministrstvo. No, Irak je izjema.

Pridni so bili domači člani komisije Državnega zbora za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Obravnavali so namreč zadnje poročilo Evropske komisije za boj proti rasizmu in nestrpnosti v okviru Sveta Evrope in poročilo State Departmenta. Ti poročili, kot vemo, niso bili ugodni za Slovenijo, drugačnega mnenja pa je podpredsednica komisije Marjetka Uhan iz Nove Slovenije, ki je dala izjavo za Radio Študent:

/////////////////////////////////////

Liberalna demokracija Slovenije izgublja tudi predsednika stranke. Jelko Kacin je ponudil svoj odstop, vendar bo ostal na položaju, dokler ne najdejo njegovega naslednika. Anton Anderlič iz LDS-a je za Radio Študent takole komentiral odločitev Kacina:

/////////////////////////////////////////////


Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=11622