Politika> OFF Program

OFF Program razočaran nad oblastmi!
Četrtek, 17. 5. 2007

avtor/ica: Boris V.

Za moške dojenčke!


... V državnem zboru bodo podpisali slavni sporazum o sodelovanju ob predsedovanju EU ...

... Slovenija hoče spet članstvo v Svetu za človekove pravice ...

... Sarkozy že imenoval novega predsednika vlade ...

... Poljska zunanja ministrica zavrnila povabilo v Moskvo ...

... Po več kot petih desetletjih vlak prečkal mejo med Severno in Južno Korejo ...


OFF NAPOVEDNIK

Bosanski policisti, ki so prejšnji konec tedna ustavljali voznike, le-tem niso dali povoda za jezo in preklinjanje. Namesto sankcij so bili vzorni vozniki - to so tisti, ki si pripenjajo pasove in vozijo po omejitvah - deležni daril. Tako je. Policisti so jim za nagrado podeljevali zgoščenke. Vprašanje, ki se poraja, je seveda, kakšne zgoščenke so bile predmet darovanja. Na nekatere voznike bi bila prav napačna izbira glasbe lahko razlog, da opustijo spoštovanje zakonov in se prepustijo divjanju ega na cesti.

V dobi piraterije bi verjetno večina mlajših voznikov še najbolj cenila prazne zgoščenke, a včasih tudi tako lepo darilo ne pomiri jeznega duha. Pomislite, da se vam izjemno mudi, vozite sicer po predpisih, kar naenkrat pa vas ustavi policist in začne blebetati nekaj o darilih in CD-jih. Po vljudnostnem sprejetju darila odhitite naprej, vendar ste že zamudili na pomemben zmenek. No, takrat si lahko v predvajalnik vstavite podarjeni CD, se prepustite glasbi in rečete: Hvala za uvidevnost, gospod policist!

Berete do takih podkupovanj državljanov precej ravnodušen OFF Program Radia Študent!

OFF PROGRAM

Generalna skupščina Združenih narodov bo izvedla druge volitve za članstvo v Svetu za človekove pravice. Kot samooklicani svetilnik enaindvajsetega stoletja kandidira seveda tudi Slovenija, in to že drugič. Poleg Slovenije se iz vzhodnoevropske skupine za članstvo poteguje tudi Belorusija, kar je še lepši primer resnosti take institucije. Več o Svetu za človeke pravice nam je povedal Blaž Kovač iz Amnesty International Slovenije:

///////////////////////////////////////////

Bolj kot človekove pravice so domačim politikom pomembni ugled in politične točke. Tako bodo danes predsedniki SDS, SD, NSi, SLS, DeSUS in vodja skupine nepovezanih poslancev ter predstavnika narodnostnih manjšin, podpisali sporazum o sodelovanju. Namen sporazuma naj bi bilo uspešno predsedovanje Evropski uniji leta 2008, brez nagajanja, kot bi rekel Pahor. Edini parlamentarni stranki, ki sporazuma ne podpirata sta Liberalna demokracija in Nacionalna stranka. O podpisu sporazuma smo govorili s Samotom Bevkom iz Socialnih demokratov:

////////////////////////////////////////////////

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je že prvi dan na položaju imenoval Francoisa Fillona za novega premiera, ki je bil v zadnjem času aktiven predvsem v Sarkozyjevi predsedniški kampanji. Med drugim se je zavzemal tudi za odpravo svojega novega položaja in dodelitev večjih pristojnosti samemu predsedniku. V svoji politični karieri je sicer, kot minister za socialne zadeve v Chiracovi vladi, izpeljal burno sprejeto reformo pokojninskega sistema, kasneje pa, v vlogi ministra za izobraževanje, tudi reformo srednješolskega sistema. Sestava celotne nove vlade bo znana jutri.

V Alžiriji, nekdanji francoski koloniji, pa oblast šele volijo. Tretje večstrankarske volitve spremlja tudi povečano število terorističnih dejanj v državi. Veja Al Kaide, ki deluje na območju Magreba, pa je volilce pozvala k bojkotu. Politiki sicer volitve oglašujejo kot ponovno možnost ljudstva, da zavrne nasilje in potrdi demokracijo v državi. Zaradi nezaupanja in razočaranosti ljudi nad njihovimi predstavniki v parlamentu, napovedujejo volitvam najnižjo udeležbo od konca osemdesetih let, zmago pa zavezništvu treh strank, ki so blizu predsedniku Abdelazizu Boutefliki.

Zmage v medsebojnih odnosih si želita tudi Poljska in Rusija. Poljska zunanja ministrica Anna Fotyga je namreč zavrnila vabilo ruskega kolega na delovni sestanek v Moskvo. Poljska zaradi ruskega embarga na poljsko meso, že od novembra zavira začetek pogajanj med Brusljem in Moskvo o novem sporazumu o sodelovanju. Še dodatno pa olje na ogenj prilivajo namere Združenih držav o namestitvi protiraketnega ščita na Poljskem in Češkem, kar Rusija doživlja kot grožnjo. Vrh EU-Rusija, ki se drevi začenja v ruski Samari, naj bi tako služil tudi zbližanju sprtih strani in vzpostavitvi zaupanja, kot temu rečejo diplomati.

Malce več zaupanja pa je očitno med Korejama. Po več kot petdesetih letih sta mejo prečkala dva vlaka. Simboličen dogodek naj bi prispeval k počasnemu izboljšanju odnosov med državama, ki sta uradno še vedno v vojni. Večji del stroškov ponovne vzpostavitve proge med državama, je nase prevzela Južna Koreja, ki je zaenkrat bolj zainteresirana za povezavo s severno sosedo, saj ji le-ta zagotavlja tudi boljšo povezavo s Kitajsko in ostalimi azijskimi državami. Zaenkrat je Severna Koreja privolila zgolj v eno testno vožnjo in si izpogajala tudi osemdeset milijonov dolarjev vredno pomoč za razvoj lahke industrije.

Tony Blair je kot premier Velike Britanje zadnjič na obisku v Združenih državah. Blair, ki bo svoje vladanje zaključil konec junija, je bil tesen Bushev zaveznik, za njegovega najverjetnejšega naslednika Gordona Browna pa to baje ni tako samoumevno. Več o dogajanju v ZDA nam je povedala naša redna poročevalka, Lidija Poljaček:

/////////////////////////////////////


Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=11930