Politika> OFF Program

Rožnati OFF!
Petek, 28. 9. 2007

avtor/ica: Boris V.

...v Velenju.

Rožice...

... Japonski premier in kitajski predsednik za sodelovanje pri reševanju mjanmarske krize ...

... Protiimperialistična večerja Ahmadinedžada in Chaveza ...

... Sodišče v Haagu zaradi zločinov v Vukovarju obsodilo dva Srba ...

... Kandidaturo vložila še zadnja kandidatka za predsednico države ...


OFF PROGRAM

Velenje, mesto, znano predvsem po svoji rudarski dejavnosti, bo do nedelje najbolj floristično mesto v Evropi. V tamkajšnji Rdeči dvorani se namreč začenja evropsko prvenstvo cvetličarjev. Tekmovalo se bo v šestih disciplinah, teme pa so: Pikina pojedina, Poročni šopek, Nasad v posodi, Jože Plečnik, Šopek in Presenečenje. Da pa ne bi tvezili o prvenstvu mi, raje prisluhnimo pogovoru s Simonom Ogrizkom, članom organizacijskega in tehničnega komiteja pri pripravi evropskega prvenstva cvetličarjev:Vi pa berete s substralom dobro zalit OFF PROGRAM Radia Študent.

OFF PROGRAM

Novopečeni japonski premier Fukuda in kitajski predsednik Hu Jintao sta se dogovorila za sodelovanje pri iskanju rešitve mjanmarske krize. Kot je znano, to državo pretresajo demonstracije, ki so jih začeli budistični menihi, oblast pa se je odločila odgovoriti s silo. Tako je bilo ubitih že trinajst protestnikov, tudi japonski novinar, aretiranih pa je bilo več sto ljudi. Kakšno naj bi bilo sodelovanje med Japonsko in Kitajsko, ni jasno, vseeno pa so pritiski od zunaj edino, čeprav majhno, upanje za mjanmarske protestnike.

Iranski predsednik Ahmadinedžad je zopet obiskal svojega venezuelskega kolega Chaveza v Caracasu. Na poti iz Bolivije se je Ahmadinedžad na kratko ustavil v Venezueli in večerjal s Chavezom, med jedjo pa sta klepetala o dvostranskem sodelovanju in boju proti imperializmu. Chavez je iranskega predsednika vzneseno oklical za enega največjih borcev za resnični mir, ne vemo pa, kako je kot socialist reagiral na izjavo Ahmadinedžada, da bodo protiimperialisti zahvaljujoč bogu zmagovalci.

Hrvaška oblast je reagirala zelo jezno na sodbo haaškega sodišča v sojenju tako imenovani vukovarski trojici. Zaradi vpletenosti v poboj 264 ljudi v Vukovarju leta 1991 je sodišče Mileta Mrkšića obsodilo na dvajset let zapora, Veselina Šljivančanina pa na pet let. Miroslav Radić kot tretji obtoženec je bil oproščen. Sodišče je tudi razsodilo, da se je le 194-im žrtvam tega zločina lahko dokazala usmrtitev. Hrvaški premier se ne strinja s kaznijo in bo poslal Varnostnemu svetu Združenih narodov protestno pismo. Leta 2005 je srbsko sodišče na zaporne kazni od pet do dvajset let že obsodilo štirinajst bivših pripadnikov srbskih paravojaških enot zaradi vpletenosti v pokol.

Na sedežu Združenih narodov so se za zaprtimi vrati sestali zunanji ministri članic kontaktne skupine za Kosovo, generalni sekretar ZN Ban Ki Moon in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Solana. Sestanek so prijetno zaključili s pozivom obeh stranih, torej srbske in albanske, h konstruktivnemu duhu. Glede na to, da na eni strani Albanci zavračajo srbske pozive h kompromisu in ne odstopajo od zahtev po neodvisnosti, na drugi pa Srbija še vedno formalno govori o ozemeljski celovitosti, je tak duh težko pričakovati.

Kurdi na severu Iraka lahko odslej pričakujejo še težje čase. Turčija in Irak sta namreč podpisala sporazum o skupnem napadanju na turške Kurde na severu Iraka, oziroma z lepšimi besedami, o "preprečevanju dejavnosti terorističnih skupin, zlasti Kurdske delavske stranke". Turčija je že grozila z enostranskimi napadi v Iraku, tako da so sedaj zgolj odpravili formalnosti.

Formalnosti za vstop v predsedniško bitko pa je, bolj ali manj, izpolnila Monika Piberl iz zunajparlamentarne stranke Glas žensk. O tem, zakaj je vstopila v volilni boj in kaj jo loči od ostalih kandidatov, smo govorili s kandidatko samo:Verjetno niste vedeli, da je današnji dan svetovni dan pravice vedeti. Dan je po celem svetu obeležen s številnimi akcijami, pobudami in tako dalje, mi pa smo o tem dnevu govorili s Ester Filipinji, programsko vodjo za svobodo informiranja in izražanja v budimpeštanski izpostavi organizacije »Open Society Justice Initiative«:


Povezave na tedenske oddaje Aktualnopolitične redakcije Radia Študent:

Kultivatorz naslovom "O novih političnih poigravanjih s Kosovo komisijo" izpod prstov Urha in Tee

Zeitgeist Andraža R. kako Kitajska v smogu išče molekule kisika

Recenzija Urha in Erika filma Rambo 3. Celotna oddaja je na voljo v poslušljivi obliki

Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=12985