Politika> OFF Program

OFF, ki strelja...
Četrtek, 25. 10. 2007

avtor/ica: Boris V.

Vse najboljše za 100 let neprekinjenega delovanja!

... V Državnem zboru danes o podpori predlogom za ustavne sodnike ...

... Carla del Ponte zopet v Beogradu ...

... Rupel pa na Kosovu ...

... Mjanmarska opozicijska voditeljica Aung San Suu Kyi po dvanajstih letih prvič zunaj doma ...


Lovska zveza Slovenije praznuje stoto obletnico neprekinjenega delovanja in ob tem jubileju so organizirali novinarsko konferenco. Neprekinjeno delovanje pomeni, da so bili lovci ena izmed redkih organizacij na Slovenskem, ki so normalno delovali tudi, ko sta potekali svetovni vojni, ko je bilo dosti dejavnosti sicer okrnjenih. Več o sami stoletnici in konferenci, ki ravnokar poteka, pa nam bo povedal predsednik Lovske zveze Slovenije, Bogdan Mahne:Vi pa poslušate OFF Program, ki cilja visoko!

OFF PROGRAM

Zunanji minister Rupel je s svojim obiskom blagoslovil Kosovo, začel pa je s pogovorom z vodjo tamkajšnje misije Združenih narodov, Joachimom Rückerjem. Srečal se bo še s predsednikom Kosova, Fatmirjem Sejdiujem, in s predsednikom začasne kosovske vlade, Agimom Cekujem. Seveda bo pa opogumil še predstavnike Slovenske vojske in poveljnika Natovih sil de Marnacha. Rupel bo obiskal tudi albansko vas Zahać in srbsko vas Goraždevac. Srbskih predstavnikov na Kosovu ne bo obiskal, se je pa pogovarjal z visokimi predstavniki v Beogradu.

Beograd je obiskala tudi glavna tožilka haaškega sodišča Carla del Ponte z namenom oceniti napredek v sodelovanju Srbije s Haagom. Med drugim se bo sestala s srbskim predsednikom Tadićem in premierjem Koštunico. O obisku del Pontejeve in volitvah na Kosovu smo govorili s srbskim novinarjem tednika »Vreme«, Dejanom Anastasijevićem:Civilna policija Združenih narodov je izdala poročilo, v katerem je zapisano, da je storila hrvaška vojska na območju Medaškega žepa pri Gospiću leta 1993 vojne zločine in zločine proti človečnosti ter izvedla etnično čiščenje. To poročilo so prebrali na sojenju hrvaškima generaloma Rahimu Ademiju in Mirku Norcu v Zagrebu. Norac, mimogrede, že prestaja dvanajstletno zaporno kazen zaradi vojnih zločinov leta 1991 v Gospiću.

Na drugi strani Atlantika je ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice prepričevala odbor za mednarodne odnose predstavniškega doma kongresa, da potrditev resolucije o otomanskem genocidu nad Armenci v tem trenutku ne bi bila modra odločitev za ameriške interese. Riceova je dodala, da so odnosi s Turčijo občutljivi, še posebej zaradi turških zahtev po vdoru v Irak in napadu na tamkajšnje Kurde.

Ameriški administraciji pa ne dišijo niti težnje havajskih staroselcev po večji samoupravi. Predstavniški dom kongresa je sicer v z 261-imi glasovi za in 153-imi proti potrdil predlog zakona, ki za staroselce predvideva nekaj več samouprave. Le-to so izgubili že leta 1893, ko je ameriška vojska nasilno odstranila zadnjo havajsko kraljico Lili Uokalani. Bela hiša pa je že pohitela z grožnjo z vetom, saj naj bi tak zakon delil Američane glede na raso in etnični izvor. Republikanci se bojijo, da bi lahko ta zakon Havajci v prihodnosti izkoristili za odcepitev od ZDA. Več novic nam je posredovala naša stalna poročevalka iz Združenih držav, Lidija Poljaček, ki se trenutno nahaja prav na Havajih:Prvič po dvanajstih letih je izven svojega doma stopila mjanmarska borka za človekove pravice, opozicijska voditeljica in še Nobelova nagrajenka za mir, Aung San Suu Kyi. Ves ta čas je bila namreč v hišnem zaporu. Odšla je na sestanek s predstavnikom mjanmarske vlade, vendar nog ni mogla prav raztegniti, saj so jo prišli iskati z avtomobili. Govorila bo z generalom Aung Kyijem, posebnim odposlancem za pogovore z njo.

Poslanci domačega državnega zbora bodo predvidoma danes odločali o podpori petim ustavnim sodnikom, ki jih je predlagal predsednik države Drnovšek. Preden je poslal uraden predlog z imeni, je Drnovšek vodje poslanskih skupin pozval, naj mu predstavijo svoja stališča glede predlaganih kandidatov. Med njimi imata največ podpore Miroslav Mozetič in Jadranka Sovdat, vendar jima to ne zagotavlja še izvolitve. Predsednik ustavnega sodišča Janez Čebulj pa medtem opozarja, da med kandidati ni poznavalca kazenskega prava.

Off je pripravil Boris.
Povezave na tedenske oddaje Aktualnopolitične redakcije Radia Študent:

Zeitgeist ekipe APR z naslovom "predsedniške volitve - prvi krog"

Kultivator z naslovom "O toleranci do Romov in kršitvah predvolilnega molka s strani cerkve" izpod prstov Erika in Urha

Terminal: z naslovom :"LIBERALI VS. NARODNJAKI, MILIJONTIČ" izpod prstov Iva Podržaja

Drogerija: z naslovom: "ibogain" izpod prstov Jankoviča

OFF Poročilo: "Vojne na Balkanu in novinarska odgovornost" izpod prstov MatejaŠ

Okrogla miza Urh in Andraž s tremi predsedniškimi kandidati: Gaspari, Jelinčič in Krajnc

APR intervju I z naslovom "štirje ločeni intervjuji in poglobljena analiza o Kosovski problematiki, ki jo je pripravil Boris - vse v zvočni obliki!! "

APR Intervju II: "Kosovska problematika, zgodovina in politične alternative" izpod prstov BorisaV

Zeitgeist ekipe AinA z naslovom "Privatna vojska v Iraku ali kako se je divji zahod naselil v deželi naftnih vrelcev"

(tudi) vredno ogleda:

Kultivator z naslovom "Enotni ali enoumni v zmagi? " izpod prstov ekipe "sunitski trikotnik smrti"

APR Intervju: Vladimir Vodusek

APR Intervju: Intervju s Fabrizijem Mosegujem o Hughu Chavezu

En azil prosim:Oddaja pod okriljem društva matafir na temo; Mladoletniki brez spremstva

Recenzija Urha in Erika filma Rambo 3. Celotna oddaja je na voljo v poslušljivi obliki


Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=13244