Politika> OFF Program

Skoraj prostovoljni OFF Program!
Sreda, 5. 12. 2007

avtor/ica: Boris V.

Prostovoljci!

... V Afganistanu šestnajst mrtvih v samomorilskem napadu ...

... Vojska Konga zasedla uporniško bazo na vzhodu v mestu Mushake ...

... Kosovski premier Čeku napovedal razglasitev neodvisnosti v sodelovanju z ZDA in EU ...

... Obeležuje se mednarodni dan prostovoljstva ...


OFF NAPOVEDNIK

Kljub bombam, mrtvim in uničeni infrastrukturi se življenje v Bagdadu vztrajno vrača v normalo. No, to seveda ni res, na tako sklepanje bi nepoznavalca rada napeljala sledeča novica iz okupiranega glavnega iraškega mesta. Bagdadčani, le izbrani seveda, so bili lahko namreč priča lepotnemu tekmovanju, prvemu po padcu režima Sadama Huseina. Na izbor se je prijavilo deset kandidatk za naj-naj bejbo, starost le-teh pa se je raztezala od rosnih petnajst pa do častitljivih petindvajset let.

Organizatorji so seveda dogodek prodali kot nekaj, kar odvrača misli na nasilje in bombne napade. Resnica je verjetno nekje drugje. Še preden so dokončno premagali Iračane, so zahodne sile ponovno obudile tisto najbolj debilno zahodno izmišljotino. Izbor oziroma bolje rečeno - spektakel izbora najlepše med nami. Če vas zanima, zmagala je študentka stomatologije Seinab Saleh. Verjetno zaradi nasmeha.

Berete najlepši OFF program Radia Študent.

OFF PROGRAM

Irak je poleg lepih stomatologinj blagoslovil tudi ameriški minister za obrambo Robert Gates, ki je nenapovedano obiskal Irak. Pozval je iraške voditelje, da pospešijo proces sprave, in se želel na lastne oči prepričati o izboljšanju varnostnih razmer. Gates naj bi iraško oblast pozval, naj čim prej sprejmejo dva zakona. Eden bi omogočil enakopravno razdelitev dohodkov od nafte in plina med vseh osemnajst iraških provinc, drugi pa bi rehabilitiral določene uradnike nekdanje vladajoče stranke Baas, ki niso bili vpleteni v zločine Sadamovega režima.

Nič kaj prijetne novice ne prihajajo niti iz Afganistana. V samomorilskem napadu v času jutranje prometne konice je umrlo šestnajst ljudi, od tega osem civilistov. Samomorilec se je namreč z avtomobilom bombo zaletel v vojaški avtobus v Kabulu, pri tem pa poleg omenjenih civilistov ubil tudi osem vojakov. Ranjenih je tudi najmanj trinajst ljudi. To je že drugi tak napad v dveh dneh. V prejšnjem je bilo ranjenih dvaindvajset civilistov.

Miru ne poznajo tudi v Demokratični republiki Kongo. Tamkajšnja vojska trdi, da je zasedla uporniški štab na vzhodu v mestu Mushake. Po nočnem obstreljevanju je vdrla v bazo upornega generala Laurenta Nkunde, uporniki pa naj bi se umaknili v bližnje gorovje. Tudi mirovne sile Združenih narodov, ki štejejo 15.000 vojakov in podpirajo vlado, so potrdile trditve vojske. Uporni general Nkunda pravi, da le brani svojo skupnost Tutsi pred ruandskimi uporniki Hutu, ki so zagrešili genocid leta 1994.

Kosovski premier v odhodu Agim Ceku je dejal, da bo Kosovo razglasilo neodvisnost v začetku prihodnjega leta, vendar bo to storilo v polnem sodelovanju z Združenimi državami in Evropo. Prav tako je zavrnil namigovanja, da bi enostranska razglasitev sprožila nasilje v regiji, in dejal, da zavračajo kakršnakoli dodatna pogajanja ali zavlačevanje z razglasitvijo neodvisnosti. Kosovo naj bi se odcepilo tudi brez soglasja Združenih narodov, temu pa znotraj EU najbolj nasprotujeta Romunija in Ciper, skeptična je tudi Slovaška.

Obeležujemo mednarodni dan prostovoljstva in to že od leta 1985. O tem, zakaj imamo ta poseben dan, smo govorili z Evo Gračanin iz Slovenske filantropije:Infoshop vabi vse poslušalce Radia Študent na nocojšnjo otvoritev razstave »Bi Nato, ne bi Nato, jebeš Nato!«. Po tem se bo vrtel še dokumentarec »DeNATOnalizacija«. Več o dogodku nam je povedal Matej Zonta:


Povezave na tedenske oddaje Aktualnopolitične redakcije Radia Študent:

Zeitgeist Urh se je pogovarjal z Gregorjem Strojinom, svetovalcem vrhovnega sodišča v Sloveniji in soustanoviteljem zavoda POLIS

Kultivator Urh in Luka sta se ukvarjala s predlagano versko oskrbo policije, vojske in podobnih institucij

Drogerija (intervju 1h30min) Matej Janković se je pogovarjal z dr. Stanislavom Grofom

Kultivator Urh in Boris sta se ukvarjala s Hrvaškimi volitvami v Sabor

Okrogla miza Sunitski trikotnik smrti se je z aktivisti in novinarji iz Slovenije in tujine pogovarjal o množičnih medijih in manipulaciji

OFF priloga vložena interpelacija zoper notranjega ministra Dragutina Mateja

PLJUNKI POZABE Lan je gostil predsednika Sindikalne konference samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in informiranja, Denisa Miklavčiča.

Kultivator Urh in Boris V sta poglabljala politično krizo v državi

Terminal premierni Terminal Andreja Pavlišiča

Off priloga poročilo o okrogli mizi na temo šolskega zakona, ki so jo organizirali študentje teologije

Zeitgeist Urh, Boris in Lan so po drugem krogu volitev harali po štabih od Peterleta in Türka

OFF Priloga Miheljak o grožnji Janše z odstopom vlade

OFF Komentar Borisova razmišljanja o predsedniških volitvah

Erikovo Javljanje kronološko zaporedje Erikovih javljanj iz turško-iraške meje

Drogerija Matej J. se je ukvarjal z Martinovim
Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=13614