Politika> BritOFF

Britoff kot vsak drug!
Četrtek, 6. 12. 2007

avtor/ica: Boris V.

Gadafi je pravi tabornik!

7:00

... Varuhinja človekovih pravic in notranji minister super sodelujeta ...

... Zapatero in Prodi zavezana boju proti terorizmu ...

... Ruska opozicija išče skupnega kandidata za predsedniške volitve ...

8:00

... Zunanji ministri Nata v Brusljlu o Afganistanu, Kosovu, itd. ...

... V ZDA spet streljanje ...

... V indijskem mestu Ayodha poostrena varnost ...

9:00

... Novi avstralski premier želi biti most med Kitajsko in razvitim svetom ...

... Ban Ki Moon poslal odposlance v Lizbono ...

... Filipinsko sodišče na dosmrtno ječo obsodilo 14 militantnežev ...

7:00

Varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek-Travnik je včeraj z namenom spoznavanja obiskal notranji minister Dragutin Mate. Varuhinja je med drugim poudarila, da je treba glede izbrisanih upoštevati odločbe ustavnega sodišča. Mate je bil za to gluh in je le podrobneje predstavil vladno stališče do tega problema, ki je seveda drugačno. Kljub razlikam v mnenjih pravita, da je sodelovanje med uradom varuhinje in ministrstvom zelo dobro.

Španski premier José Luis Rodríguez Zapatero in njegov italijanski kolega Romano Prodi sta v Neaplju ponovila zavezanost Italije in Španije v boju proti terorizmu. Govora je bilo tudi o njunih misijah v Afganistanu in na Kosovu ter seveda o gospodarstvu in priseljevanju. Na novico, da je umrl še drugi španski policist, ki je bil v Franciji žrtev Etinega napada, se je Zapatero odzval z zavračanjem pogajanj z Eto. Dva osumljenca za napad sta medtem že prijeta.

Vodja misije Združenih narodov na Kosovu, Joachim Rűcker, ne bo potrdil izidov lokalnih volitev v treh občinah na severu in v občinah Novo Brdo na vzhodu ter Strpce na jugu pokrajine. Tako bo člane iz sedanjih občinskih skupščin začasno imenoval na položaje v novih skupščinah in na županske položaje, saj so Srbi volitve bojkotirali. Tako želi Rűcker zaščititi pravice in interese tamkajšnje srbske skupnosti.

Ruska opozicija se je odločila skupno nastopiti na prihajajočih predsedniških volitvah. Vodji opozicije, Gari Kasparov in bivši premier Mihail Kasjanov, se pogajata o skupnem kandidatu. Opozicija je vseeno pripravljena nastopiti tudi ločeno, če pogajanja ne uspejo. Za uradno vložitev kandidature mora kandidat zbrati iniciativno skupino petsto oseb in borih dva milijona podpisov.

8:00

Vršilec dolžnosti odgovornega urednika Maga Silvester Šurla se je odzval na obtožbe nadzornikov Dela Andrijane Starine Kosem in Stojana Zdolška, da je v oddaji Vroči stol izrekel neresnične in zavajajoče izjave. Po njegovem mnenju nimata nadzornika nobenega novinarskega znanja in izkušenj v medijih. Zaradi pritiskov, ki naj bi jih izvajala na njega, pa ju poziva naj odstopita.

Zunanji ministri Nata – o ja, tudi Dimitrij Rupel – bodo začeli dvodnevno zasedanje v Bruslju posvečeno predvsem Afganistanu. Razpravljali pa naj bi tudi o Kosovu in širše o Balkanu. Pripravili se bodo še na dno, oziroma vrh zavezništva, ki bo aprila prihodnje leto v Bukarešti, kjer naj bi medse sprejeli Hrvaško, Albanijo in Makedonijo.

V Združenih državah so bili zopet priča masovnemu pokolu. Strelec je streljal v nakupovalnem centru v zvezni državi Nebraska, ubil osem ljudi nato pa še sebe. Pet oseb je še ranjenih, dve kritično. Strelec naj bi bil Robert Hawkings, star devetnajst let, ki naj bi pred kratkim izgubil delo v fast-food restavraciji. Trajno brezposelnim se te stvari ne dogajajo.

V severnem indijskem mestu Ayodha so poostrili varnost zaradi petnajste obletnice napada na mošejo, kar je sprožilo masovne nerede, v katerih je po celi Indiji umrlo več kot dva tisoč ljudi. Kraj, kjer je stala mošeja, je močno zatražen z bodečo žico, mesto pa so preplavili policisti in paravojaške enote. Hindujci pravijo, da se je na tistem kraju rodil njihov bog Ram.

9:00

Novi avstralski premier Kevin Rudd je kitajskemu kolegu Wen Jiabau dejal, da je lahko Avstralija neke vrste most med Kitajsko in razvitim svetom pri pogajanajih o zmanjševanju emisij toplogrednih plinov. Rudd je dan potem, ko je stopil na položaj, podpisal kyotski protokol in s tem naznanil novo smer avstralske politike.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je poslal visoke odposlance na evropsko-afriški vrh v Lizbono, da bi prepričali sudansko oblast, naj sprejme neafričane v mirovne sile, ki naj bi prispele v Darfur konec decembra. Sudanska oblast ni navdušena nad prihodom neafriških sil v to pokrajino, mirovne sile pa se soočajo tudi s pomanjkanjem opreme.

Na isti vrh v Lizboni bo prišel tudi libijski voditelj Moamer Gadafi. Vendar za razliko od pomehkuženih evropskih voditeljev, bo on, kot pravi beduin, prenočeval v šotoru, ki pa se - resnici na ljubo - ne razlikuje kaj dosti od hotelskih sob. Portugalska vlada je že našla primeren kraj, Gadafi pa bo prišel na Portugalsko z dvesto spremljevalci.

Filipinsko sodišče je na dosmrtno ječo obsodilo štirinajst islamskih militantežev zaradi ugrabitve skupine turistov leta 2001. Pet turistov je umrlo. Pripadniki Abu Sayyafa so zajete talce držali leto dni v džungli. Tri talce so obglavili, dva pa sta umrla leto kasneje v vojaški operaciji, ki naj bi jih rešila.

Novice je pripravil Boris.

Povezave na tedenske oddaje Aktualnopolitične redakcije Radia Študent:

Zeitgeist Urh se je pogovarjal z Gregorjem Strojinom, svetovalcem vrhovnega sodišča v Sloveniji in soustanoviteljem zavoda POLIS

Kultivator Urh in Luka sta se ukvarjala s predlagano versko oskrbo policije, vojske in podobnih institucij

Drogerija (intervju 1h30min) Matej Janković se je pogovarjal z dr. Stanislavom Grofom

Kultivator Urh in Boris sta se ukvarjala s Hrvaškimi volitvami v Sabor

Okrogla miza Sunitski trikotnik smrti se je z aktivisti in novinarji iz Slovenije in tujine pogovarjal o množičnih medijih in manipulaciji

OFF priloga vložena interpelacija zoper notranjega ministra Dragutina Mateja

PLJUNKI POZABE Lan je gostil predsednika Sindikalne konference samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in informiranja, Denisa Miklavčiča.

Kultivator Urh in Boris V sta poglabljala politično krizo v državi

Terminal premierni Terminal Andreja Pavlišiča

Off priloga poročilo o okrogli mizi na temo šolskega zakona, ki so jo organizirali študentje teologije

Zeitgeist Urh, Boris in Lan so po drugem krogu volitev harali po štabih od Peterleta in Türka

OFF Priloga Miheljak o grožnji Janše z odstopom vlade

OFF Komentar Borisova razmišljanja o predsedniških volitvah

Erikovo Javljanje kronološko zaporedje Erikovih javljanj iz turško-iraške meje

Drogerija Matej J. se je ukvarjal z Martinovim


Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=13619