Politika> OFF Program

(Ne)posrečeni OFF Program!
Petek, 4. 1. 2008

avtor/ica: Boris V.

Predsednik sveta!

... Z današnjim dnem stopil v veljavo zakon o mednarodni zaščiti – kritike ostre ...

... V Keniji še vedno nedemokratično nasilje ...

... Štirje prijeti v Turčiji zaradi avtomobila bombe ...

... V Iowi zmagala demokrat Obama in republikanec Huckabee ...


OFF NAPOVEDNIK

Prijetna novica prihaja iz Nemčije. Prijetna vsaj za Nemce, če vzamemo seveda za verodostojno nedavno objavljeno javnomnenjsko raziskavo Bertelsmann Stiftung. Po tej je namreč sedeminpetdeset odstotkov Nemcev srečnih, samo pet pa naj bi jih bilo nesrečnih. Vzorec sicer ni bil najbolj reprezentativen, sodelovale so namreč le tisoč štiri osebe, kar je za najštevilčnejšo evropsko državo premalo, vseeno pa smo tudi mi veseli za naše severne skoraj sosede.

Sreča se je ocenjevala na lestvici od ena do deset, najbolj pa se srečni počutijo mlajši od trideset let in malce nepričakovano uradniki, ki so dosegli v povprečju 7,9 točk. Res izjemen rezultat. No slika je pri brezposelnih malce drugačna, zmožni so bili doseči le 6,2 točke v povprečju. Kot eno izmed treh najpomembnejših dejavnikov za srečo so Nemci, ki ne sodijo ravno po asketskem načinu življenja, izpostavili majhne radosti življenja. Recimo pivo, ki ga lahko v krogu prijateljev spijemo na eks pred kaminom v vili na Bavarskem.

Berete posrečen, ali pa tudi ne, OFF Program Radia Študent!

OFF PROGRAM

Z današnjim dnem je stopil v veljavo azilni zakon o mednarodni zaščiti, glede katerega je visoki komisariat Združenih narodov za begunce zelo zaskrbljen. UNHCR motijo številne določbe zakona, ki celo zmanjšujejo sedanjo raven zaščite prosilcev za azil. Katere točke so še posebej sporn, nam je povedala Sonja Sikošek, pravna svetovalka iz Pravno-informacijskega centra:O zaščiti človekovih pravic pa ne duha ne sluha v Keniji, kjer še vedno divja post-volilno nasilje, ki je terjalo že več kot tristo življenj. Ker je na volitvah, ki so bile po besedah opozicije sicer sporne, ponovno zmagal dosedanji predsednik Mwaia Kibaki, so šli svojo demokratičnost na ceste izražat podporniki opozicijskega kandidata Raile Odinge. Zmagovalec na volitvah, Kibaki, je dejal, da je pripravljen na dialog z opozicijo, kar pa ta zavrača. Prestolnica Kenije je polna policije, ki naj bi preprečila nove proteste.

Nasilje pretresa tudi jug Turčije. Zaradi eksplozije avtomobila bombe v mestu Diyarbakir, ki je ubila pet ljudi, skoraj sedemdeset pa je bilo ranjenih, je turška policija prijela štiri osebe. Bomba je bila sprožena daljinsko, tarča pa je bil vojaški avtobus, ki je vozil skozi center. Policija seveda krivi kurdske separatiste, kar gre v njihovo korist v luči vsesplošnega napada na Kurdsko delavsko stranko, celo v Iraku.

V iraški soseščini, Palestini, so Izraelci po poročanju palestinskih oblasti v nočnem napadu v Gazi ubili dva Palestinca, kar nanese že enajst mrtvih zaradi tamkajšnjih izraelskih operacij v zadnjih štiriindvajsetih urah. Zadnji napad se je zgodil tik pred obiskom Izraela s strani ameriškega predsednika Busha. Ta naj bi skušal vzpodbuditi mirovni proces med Izraelom in Palestino. Zadnji dve palestinski žrtvi sta bila pripadnika Hamasa, ki sta bila ubita v spopadu z izraelskimi silami v severnem delu Gaze.

Zmagovalca strankarskih volitev za kandidata za predsednika države Združenih držav Amerike v zvezni državi Iowi sta demokrat Barack Obama in Mike Huckabee. Med republikanskimi kandidati se je najslabše odrezal Rudy Giuliani, pri demokratih je bil drugi Edwards, šele tretja pa dosedanja favoritka Hillary Clinton. Demokratskih strankarskih volitev se je udeležilo dvakrat več ljudi kot republikanskih, kar je morda slab znak za republikanske kandidate. Naslednji krog je v New Hampshireu osmega januarja, ta pa bo že morda odločilni, vsaj za demokratske kandidate. Hillary je kljub porazu dejala, da se tekma šele začenja.

Slad predsedovanja pa že okuša Libija. Ta država je namreč prevzela predsedovanje Varnostnemu svetu Združenih narodov. Libijski veleposlanik pri ZN, Giadalla Ettalhi, je predstavil njihov program dela Varnostnega sveta pod januarskim libijskim vodstvom. Med temami bo tudi Kosovo, o katerem se bo razpravljalo šestnajstega januarja. Razen tega bo predsedovanje bolj v luči arabsko-afriških tem, recimo o mešani misiji Afriške unije in Združenih narodov v Darfurju, pa tudi o misijah v Čadu, Srednjeafriški republiki, Slonokoščeni obali, Somaliji in tako naprej.

Povezave na tedenske oddaje Aktualnopolitične redakcije Radia Študent:

Kultivator Matej in Maja sta naredila the best off 2007


APR intervju Klerik in Pizdurh sta se pogovarjala z Jožetom Jerovškom

Zeitgeist Erik se je s profesorjem Rastkom Močnikom pogovarjal o vstopu Slovenije v Schengen

Kultivator Erik in Boris sta umazala izumetničeno sliko Schengena

Zeitgeist Urh se je o Hrvaški povolilni situaciji pogovarjal s Hrvaškim profesorjem komparativne politike Caratanom

Kultivator Erik in Boris sta se ukvarjala s prvim krogom privatizacije NKMB

Terminal Ivo Podržaj o Histerii Slovenici

Pljunki pozabe Abu Mumio Jamala

Kultivator o politizaciji političnih zapornikov

Terminal Andrej Pavlišič o Krasnem novem Schengenu

Zeitgeist Urh se je pogovarjal z Gregorjem Strojinom, svetovalcem vrhovnega sodišča v Sloveniji in soustanoviteljem zavoda POLIS

Kultivator Urh in Luka sta se ukvarjala s predlagano versko oskrbo policije, vojske in podobnih institucij

Drogerija (intervju 1h30min) Matej Janković se je pogovarjal z dr. Stanislavom Grofom

Kultivator Urh in Boris sta se ukvarjala s Hrvaškimi volitvami v Sabor

Okrogla miza Sunitski trikotnik smrti se je z aktivisti in novinarji iz Slovenije in tujine pogovarjal o množičnih medijih in manipulaciji
Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=13890