Politika> OFF Program

OFF z odpornim želodcem!
Sreda, 13. 2. 2008

avtor/ica: Boris V.

... Kenijska vlada jezna na Kofija Annana ...
... Barack Obama zmagal še v treh zveznih državah in prehitel Hillary Clinton ...
... Venezuelska naftna družba ustavila prodajo nafte ameriškemu gigantu Exxon Mobil-u ...
... Srbija in Rusija zahtevali izredno sejo Varnostnega sveta zaradi Kosova ...

OFF NAPOVEDNIK

Ministri za informiranje članic arabske lige so se na srečanju v Kairu, ki sta ga sklicala Egipt in Savdska Arabija, strinjali, da lahko kaznujejo satelitske kanale, ki naj bi užalili arabske voditelje ali narodne in verske simbole. Sprejet je bil sporazum, ki omogoča oblastem, da prekličejo dovoljenja za takšne kanale. Nasprotoval je le Qatar, saj je tam sedež vodilne satelitske postaje al-Jazeera. Ministri so s sprejetim besedilom pozvali TV-postaje, naj ne škodujejo družbeni harmoniji, narodni enotnosti, javnemu redu ali tradicionalnim vrednotam. Kar obširen seznam.

Kaj si šele arabski tradicionalisti mislijo o Izraelu, kjer lahko po novem istospolno usmerjeni pari posvojijo otroke. Lahko bodo posvojili tako biološke otroke svojih partnerjev kot tudi druge otroke. Odločitev je sprejel izraelski generalni tožilec Menahem Mazuz. Tako je nehote nastal most med arabskimi tradicionalisti in ortodoksnimi Židi. Izraelski minister za trgovino Eli Jišaj iz skrajne ortodoksne stranke Šas je dejal, da se mu ob tej misli obrača želodec. Predlagamo kamilico ali rupurut!

Berete OFF Program Radia Študent brez takšnega želodca!

OFF PROGRAM

Kenijska vlada je izrazila jezo zaradi ravnanja Kofija Annana v iskanju rešitve volilne krize v Keniji. Kofi Annan, ki je sicer bivši generalni sekretar Združenih narodov in posrednik med sprtima stranema, je namignil, da sta obe strani pristali na dveletno prehodno vlado, po kateri bi se spet priredile predsedniške volitve. Vendar je pravosodna ministrica Martha Karua dejala, da se o tem sploh niso pogovarjali. Sam Annan je prosil obe strani, naj ne govorijo z mediji o vsebini pogovorov, potem ko so se ti preselili izven Nairobija zaradi medijske izpostavljenosti. Annan je prehodno vlado omenil med pogovorom s kenijskimi poslanci za zaprtimi vrati. Vlada pa meni, da to izkrivlja njeno stališče.

Tudi Kenijec po rodu Barack Obama je v tekmi za kandidata demokratske stranke zmagal še v treh zveznih državah, Virginiji, Marylandu in prestolnici Washingtonu. Tako je Obama že prehitel svojo nasprotnico Hillary Clinton po številu delegatov. V Washingtonu je Obama prejel 75 odstotkov, v Virginiji 64, v Marylandu pa po polovici preštetih glasov 61. Naslednje volitve so v Wisconsinu, in sicer prihodnji torek. Pri republikancih je John McCain še povečal veliko prednost pred svojimi zasledovalci, predvsem Mikeom Huckabeejem.

Hugo Chávez se je odločil imperiju vrniti udarec. Venezuelska državna naftna družba PDSVA je namreč ustavila prodajo nafte ameriškemu naftnemu gigantu Exxon Mobil-u. To naj bi bilo povračilo na gospodarsko šikaniranje s strani ameriškega koncerna. Američani pravijo, da je oskrba še vedno nemotena, na potezo Venezuele pa se še niso odzvali. Exxon Mobil je od te južnoameriške države zahteval odškodnino zaradi nacionalizacije svojih naftnih polj, dosegel pa je že zamrznitev premoženja PDSVA v Veliki Britaniji v višini dvanajst milijard dolarjev in v ZDA v višini tristo milijonov. Chávez je napovedal podražitev soda nafte na dvesto dolarjev.

Veleposlanika Srbije in Rusije v Združenih narodih sta na predsedujočega Varnostnemu svetu naslovila pisno prošnjo za sklic izredne seje Varnostnega sveta zaradi obravnave, kot sta napisala, nevarnega razvoja dogodkov na Kosovu. Seja je sklicana za četrtek ob desetih zvečer po našem času. Srbski veleposlanik Jevremović je zapisal, da bi bila enostranska razglasitev neodvisnosti Kosova kršitev resolucije 1244 in grožnja mednarodnemu miru in varnosti. Ruski zunanji minister Lavrov pa je že v torek dejal, da bi taka razglasitev neodvisnosti spodkopala varnost in ustanovno listino Združenih narodov.

O situaciji na Kosovu pa imajo drugačno mnenje v Evropski uniji. Evropska komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero Waldner in francoski državni sekretar za evropske zadeve Jean-Pierre Jouyet sta dejala, da status quo glede Kosova ni več mogoč. Rupel je genialno dodal, da, kar se tiče Kosova, zaenkrat ne vedo še nič, kaj se bo zgodilo. Vendar imajo določene informacije in določene domneve, ničesar pa ni mogoče reči. Legenda.

Domača preiskovalna komisija državnega zbora, ki preiskuje odgovornost nosilcev javnih funkcij pri nabavi oklepnikov patria, je na današnji jutranji seji zaslišala predsednika medresorske delovne skupine za področje protinabav Petra Stavanjo. Morala bi zaslišati še vodjo vojaško-strokovnega dela strokovne komisije za izvedbo naročila oklepnikov brigadirja Branimirja Furlana, vendar se je nekaj zalomilo. Svojo plat zgodbe nam je povedal podpredsednik komisije Robert Hrovat, član vladajoče SDS:Seveda smo poklicali tudi predsednika komisije Milana Cvikla iz poslanske skupine Socialnih demokratov, ki ima seveda drugačno mnenje:Povezave do aktualnih oddaj Aktualno-politične redakcije Radia Študent


Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=14314