Politika> KrOFF

Zaman KROFF!
Petek, 29. 2. 2008

avtor/ica: Boris V.

... LDS grozi z interpelacijo zoper Podobnika ...
... Hrvaška zavrača slovenski protest ...
... Turška vojska se umika iz Iraka ...
... Srbski zunanji minister protestira pri ZN ...

KROFF

Vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč od predsednika vlade Janše pričakuje, da bo v roku dveh tednov ukrepal proti ministru za okolje in prostor Janezu Podobniku. V nasprotnem primeru bo LDS pozvala druge stranke, naj prispevajo glasove za vložitev interpelacije zoper Podobnika. LDS meni, da se je Janša z neupoštevanjem Računskega sodišča postavil nad zakon.

Vodja poslanske skupine Slovenske demokratske stranke Jože Tanko pa je seveda drugačnega mnenja. Poudarja, da podpirajo odločitev premierja, da se pred ukrepom razrešitve Podobnika razjasnijo razmerja med neodvisnimi vejami. Tanko je še dodal, da je odločitev Janše razumljiva. Seveda je.

Sanader se je odzval na slovenske proteste zaradi hrvaške prodaje kmetijskih zemljišč na levem bregu Dragonje. Dejal je, da bi morali to vprašanje urejati meddržavni komisiji, ki sta ju državi oblikovali za iskanje rešitve vprašanja meje. Hrvaško zunanje ministrstvo je tudi zavrnilo slovenski protest glede sporne prodaje zemljišč. Hrvaška trdi, da so ta zemljišča nedvomno del hrvaškega državnega ozemlja.

Tuje državno ozemlje, iraško namreč, pa po osmih dneh zapuščajo turški vojaki. Turška vojska pravi, da je dosegla cilj te vojaške operacije, s katero so upornikom Kurdske delavske stranke dali jasno vedeti, da sever Iraka za njih ni več varno območje. Boji med Kurdi in Turki so od leta 1984 zahtevali že več kot sedemintrideset tisoč življenj.

Turčija dela kar hoče, Srbi pa ne smejo požgati niti par ambasad. Tako je zaradi tega srbska policija vložila kazenske ovadbe zoper osemdeset oseb. Kar Srbiji ne bo pomagalo. Srbski zunanji minister Vuk Jeremić je pri generalnemu sekretarju Združenih narodov Ban Ki Moonu uradno protestiral zaradi ustanovitve mednarodne usmerjevalne skupine za Kosovo. Jeremić pravi, da je ustanovitev te skupine nezakonita. Srbija prav tako nasprotuje prenosu pooblastil z Unmika na misijo EULEX, saj meni, da je edina avtoriteta glede teh zadev na Kosovu Varnostni svet ZN.


Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=14492