Politika> OFF Program

Krizni OFF!
Sreda, 5. 3. 2008

avtor/ica: Boris V.

... Državni zbor odloča o priznanju Kosova ...
... Clintonova in Obama še v boju za mesto predsednika ...
... John McCain pa je že ostal edini republikanski kandidat ...
... Ekvador skuša doseči obsodbo kolumbijskega napada na upornike FARC znotraj Ekvadorja ...
... Kenijski predsednik in vodja opozicije bosta v celoti spoštovala dogovor o končanju krize ...

OFF NAPOVEDNIK

Tudi sicilijanska mafija ni več to, kar je bila. Popustila je do te mere, da si nekateri upajo že javno izkazovati svoje nasprotovanje do njenega načina delovanja. Tako se je dvesto enainštirideset podjetnikov in trgovcev odločilo, da mafiji ne bodo več plačevali tako imenovane varščine, popularno imenovane »pizza«, ki jo v Italiji sicer plačuje na tisoče podjetij. Skupina nekaterih nepokornih se je celo odločila, da bo odprla skupno trgovino.

V tej skupni trgovini bodo na voljo tradicionalna sicilijanska pokrivala v modernih barvah in biološki pridelki, ki so pridelani na poljih, ki so bila zaplenjena mafiji. Razlog več, da je mafija nezadovoljna. Sploh pa, kakšna je razlika med delovanjem sicilijanske mafije in države? Obe instituciji si pridržujeta pravico do uporabe nasilja, z grožnjo sile terjata davke in v zameno za plačilo nudita določene usluge. Domači politiki bi rekli: »Saj za to smo se odločili leta enaindevetdeset!«

Berete OFF Program, nasilen zgolj do teh politikov!

OFF PROGRAM

Harem domače demokracije državni zbor bo danes odločal o priznanju neodvisnosti Kosova. Razprava je že končana, glasovanje pa bo zvečer. Glede na to, da je večina poslancev napovedala podporo vladnemu predlogu za priznanje, je rezultat glasovanja že znan. Zunanji minister Dimitrij Rupel pa vztrajno zanika obstoj pritiska Združenih držav in obtožbe o tem označuje za neumne in bedaste. Dodaja pa še modrost, da priznanje Kosova ni naperjeno proti Srbiji. Nasprotovanje priznanju so izrazili poslanci Slovenske nacionalne stranke in poslanska skupina nepovezanih poslancev.

Govorili smo z zgodovinarjem Božom Repetom, ki je za Radio Študent podal svoje mnenje o odcepitvi Kosova in slovenskemu priznanju:Odvila se je seja preiskovalne komisije državnega zbora za ugotovitev odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri nakupu oklepnikov osem krat osem. Predsednik te komisije, Milan Cvikl iz Socialnih demokratov, je po zaslišanju prve priče, in sicer predsednika medresorske delovne skupine za področje protinabav Petra Stavanje, dejal, da pogodba ni v skladu z izbrano ponudbo. Za komentar smo prosili tako podpredsednika komisije Roberta Hrovata iz SDS-a, ki ni bil dosegljiv, kot predsednika komisije Cvikla, ki je povedal sledeče:V Združenih državah se nadaljuje šov izbiranja strankarskih kandidatov za predsednika države. V zvezni državi Vermont, kjer mimogrede obstaja tudi precejšnja želja po odcepitvi od Združenih držav, sta zmagala demokrat Barack Obama in republikanec John McCain. Slednji je tako že postal edini republikanski kandidat, saj je Mike Huckabee odstopil od dirke in podprl McCaina. McCain je znan po svojih prepevanjih o bombardiranju Irana, na njegovih shodih pa so bili uradno tiskani tudi plakati z napisom: Bomb Iran! Pravi ameriški duh. Na demokratski strani kovanca pa ni še vse odločeno. Hillary Clinton je namreč zmagala v Teksasu in Rhode Islandu pa tudi v Ohiu, kjer je doslej vedno zmagal kasnejši predsednik. Obama sicer še vedno vodi v delegatskih glasovih.

Stanje je napeto v Južni Ameriki po napadu kolumbijske vojske na uporniško skupino FARC in uboju njihovega poveljnika Raula Reyesa in še šestnajstih pripadnikov FARC-a. Na mejo s Kolumbijo, ki jo izdatno podpirajo ZDA, je vojsko poslala Venezuela, svoje enote pa je na mejo s sosedo poslal tudi Ekvador. Ekvador je pozval Organizacijo ameriških držav, naj obsodi Kolumbijo za vpad v njegovo ozemlje. Zunanja ministrica Ekvadorja Maria Isabel Salvador je dejala, da opravičilo ne bo dovolj, in zahtevala široko preiskavo. Kolumbijski ambasador pri Organizaciji ameriških držav Camilo Ospina zanika vpad kolumbijske vojske v Ekvador in trdi, da je njihova vojska upornike napadla s helikopterjev v kolumbijskem zračnem prostoru.

Do dogovora pa je prišlo v Keniji. Predsednik Kibaki in opozicijski voditelj Odinga bosta v celoti spoštovala dogovor o končanju povolilne krize iz prejšnjega tedna. Pogajalci obeh strani so se strinjali glede preiskave spornih predsedniških volitev decembra lani in nasilja, ki je sledilo. Prav tako bodo ustanovili zvenečo komisijo za resnico in spravo. Po sporazumu si bosta stranki Odinge in Kibakija glede na moč strank v parlamentu delili položaje v vladi.

S težavami se sooča hrvaški tednik Feral Tribune. Tožbo proti tedniku je napovedal politik Branimir Glavaš, ki zahteva kar milijon kun za duševne bolečine. Tednik se sooča tudi z drugimi pritiski, zato je pozval mednarodne institucije, naj podrobneje pogledajo njihov primer. Govorili smo z urednikom tednika Dragom Hedlom:Ekipa Radia Študent je šele pred kratkim na škatlicah izbranih tobačnih izdelkov zapazila zakonsko predpisano telefonsko številko izvajalca svetovalne službe pri opuščanju kajenja. Pri Cindi Slovenija projekt koordinira doktorica Dominika Novak Mlakar:Osnutek pravilnika o svetovalni službi pri opuščanju kajenja, ki ga je ministrstvo za zdravje v javno obravnavo predložilo avgusta lani, izbranim izvajalcem storitev svetovanja prek telefona, ki je naveden na škatlici, je med drugim nalagal, da bo njihov obratovalni čas prejemanja klicev in aktivnega svetovanja ob delavnikih med 17.00 in 20.00, distribucijo gradiva za samopomoč, ki ga na željo klicatelja pošljejo po pošti ter stabilnost in stalnost svetovalcev vsaj za dobo enega leta.

To pa ni vse. Za delo na svetovalnem telefonu bi morali zagotoviti strokovnjake, ki so lahko doktorji medicine, doktorji dentalne medicine, diplomirani psihologi, diplomirane medicinske sestre ali drugi diplomanti visokih šol za zdravstvo. Svetovalci bi bili lahko tudi študentje zaključnih letnikov študija medicine, dentalne medicine, psihologije ali visokih šol za zdravstvo. In najpomembnejše: navedeni strokovnjaki bi morali biti nekadilci ali popolni kadilski abstinenti, opravljeno bi morali imeti najmanj 25-urno uvodno izobraževanje po smernicah, ki jih določi upravitelj telefona - Ministrstvo za zdravje - udeležiti bi se morali super-vizijskih srečanj svetovalcev, ki jih upravitelj telefona izvede praviloma enkrat mesečno, ter dopolnilnega izobraževanja svetovalcev, ki ga izvede upravitelj telefona enkrat letno.

Večina teh določil je iz končne, sprejete verzije pravilnika izginila. Pravila igre so sledeč slednjemu mnogo bolj preprosta. Dominika Novak Mlakar:Za konec smo poklicali še Aleksandra Todorovića iz Civilne iniciative izbrisanih aktivistov za poročanje o dogajanju v Postojni pred centrom za tujce, kjer so hoteli doseči izpustitev izbrisanega iz centra:Poslušalce tudi obveščamo, da bo jutri ob dveh popoldne na Prešernovem trgu protest v podporo izbrisanim, o čemer bomo seveda poročali tudi z lica mesta.Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=14549