Politika> En azil prosim!

Homofobni izpadi varnostnikov in policistov v azilnem domu
Ponedeljek, 31. 3. 2008

avtor/ica: Romana Z.

V tokratni oddaji En azil, prosim, ki bo na sporedu ob 20:oo, se bomo ukvarjali z nasiljem, ki se je pojavilo nad dvema prosilcema za azil s strani varnostnikov in policistov v domu za Azilante. Sicer je dala policija zopet smešne pisne odgovore, so pa prosilca odpeljali na policijsko postajo in ju tam zadržali kar 12 ur. Po mnenju nevladnih organizacij gre za homofobne izpade, saj sta prosilca istospolno usmerjena.

Pozdravljeni v novi oddaji En azil prosim! Pred mesecem dni smo poročali o dveh ruskih prosilcih za azil, ki sta s skrajnimi sredstvi opozarjala na nevzdržnost razmer v Azilnem domu. Sledili smo nekonsistentnostim pripovedi prosilcev za azil na eni strani ter vodstva Azilnega doma na drugi.

Tokrat nadaljujemo v podobnem slogu. Tatjana Greif, predstavnica Škuc-LL je 19. marca obvestila javnost o nasilju varnostnikov Azilnega doma nad dvema prosilcema za azil. Fanta naj bi bila poleg fizičnega nasilja žrtvi rasističnega in homofobičnega poniževanja varnostnikov Azilnega doma, kasneje pa še policistov. Pisno pričevanje, ki je bilo lansirano v javnost, je bilo zaradi strahu pred maščevanjem varnostnikov in policistov anonimno.

Da bi izvedeli kaj več o incidentu, smo kontaktirali vse vpletene strani. Najprej vodstvo Azilnega doma in Policijo, potem pa še Škuc LL in prosilca sama. V nadaljevanju bomo med drugim predstavili daljši intervju s prosilcema, ki pa še vedno želita ostati anonimna.

Le dva dni po tem, ko se je pojavilo v javnosti pismo o rasističnem in nasilnem vedenju varnostnikov v Azilnem domu in policistov na policijski postaji Vič, se je zgodil mednarodni dan za odpravo rasne diskriminacije. Ob tem dogodku je slovensko predsedstvo EU pozvalo vse države, da sprejemajo učinkovite ukrepe proti vsem oblikam rasizma, ksenofobije in diskriminacije. Predlagamo, da Slovenija v skladu s svojimi moralnimi napotki čim prej začne s sprejemanjem ukrepov na področju mednarodne zaščite in konkretno v Azilnem domu.

Le nekaj dni kasneje se je v Sloveniji mudil visoki komisar ZN za begunce, ki se je med drugim srečal tudi s predstavniki nevladnih organizacij. O tem dogodku smo govorili z Nežo Kogovšek, predstavnico Mirovnega inštituta, ki se je tega srečanja udeležila.
Nežo Kogovšek smo vprašali še o seznanjenosti nevladnih organizacij s kakršnimi koli oblikami nasilja znotraj Azilnega doma ter o seznanjenosti s primerom nasilnega vedenja varnostnikov v primeru, ki smo ga spremljali preko medijev v zadnjih dveh tednih.
Z namenom, da predstavimo dogodek iz različnih perspektiv, smo kontaktirali Škuc LL, pa tudi policijsko postajo Vič in upravo Azilnega doma. Žal predstavniki državnih institucij niso želeli govoriti z nami, poslali pa so nam pisno pojasnilo o dogodku. S strani Ministrstva za notranje zadeve poročajo o prepiru med prosilcema za azil, policija pa prepiru dodaja še pretep. Pisna pojasnila si lahko preberete na internetni stani Radia Študent, sledi pa pogovor s predstavnico Škuc LL Tatjano Greif.
Zanimalo nas je, kaj meni o izjavi za javnost, ki opravičuje nasilno vedenje varnostnikov z navedbami o prepiru med prosilcema.
Kot zanimivost naj navedemo še to, da je policija takoj po objavi pisma v medijih izjavila, da o dogodku ne ve ničesar. Šele naknadno je pripravila sporočilo za javnost, v katerem je poročala o tem, kaj naj bi se zgodilo.

Sedaj pa še k pripovedi prosilcev za azil. Prvo vprašanje, ki smo ga zastavili je, zakaj želita ostati neimenovana.Temu sta še dodala razočaranje nad mediji, ki so njuno zgodbo uporabili kot trač o prepovedani ljubezni, namesto, da bi se kdorkoli ukvarjal z dejanskimi razlogi njunega pobega. Takole sta opisala dogajanje v Azilnem domu 15. marca, večer, ki se je po njuni pripovedi končal z napadom varnostnikov in policije:Nasilje se s tem ni končalo. Čez 10 minut je prišla policija.Kasneje sta bila odpeljana na policijsko postajo in zadrževali so ju še nadaljnih 12 ur. V pogovoru sta večkrat opozorila na absurdnost situacije: institucija, katere namen naj bi bil prosilce zaščititi, kamor sta se obrnila po pomoč in zaščito, je pokazala svoj drugi obraz.Na isto dejstvo je opozorila tudi Tatjana Greif.Prosilca sta se obrnila na Varuha človekovih pravic. O incidentu smo govorili z gospodom Šelihom, strokovnim sodelavcem Varuhinje na področju omejitve osebne svobode.O odnosu osebja do prosilcev ter o psihičnih pritiskih v Azilnem domu smo govorili še z drugimi posamezniki, ki so tam nastanjeni že dalj časa. Zanimiv je bil njihov komentar o tem, kaj se zgodi s tistimi zaposlenimi, ki so z gostujočimi prosilci v dobrih odnosih.
Dogodki in številna opozorila, ki se nanašajo na kršitev človekovih pravic na področju azila v Sloveniji so izzvali pozornost širše javnosti. V aprilu se bo na temo migracij in azilne politike odvijalo več dogodkov, na katere ste vabljeni vsi, ki vas tema zanima. Mednarodna študentska AIESEC organizacija pripravlja na temo drugačnosti, migracij in človekovih pravic tri okrogle mize. Klara Grintal.
Dogodki se bodo odvijali 2., 9. in 16. aprila. V okviru vprašanj azila pa je v sodelovanje prosilci za azil ta mesec zelo aktiven tudi Socialni center Rog, ki poziva vse podobno misleče, da se dogodkov udeležijo. Govorili smo z njihovo predstavnico Aigul Hakimovo, ki nam je predstavila delo Centra.
Študentska organizacija AISEC in Socialni center Rog vas vabijo k udeležbi dogodkov. Oddaja En azil prosim! bo z vami znova 28. aprila, zadnji ponedeljek v mesecu ob 20. uri!
Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=14818