Politika> KrOFF

Demonstrantski KROFF
Sreda, 2. 4. 2008

avtor/ica: Boris V.

... Zimbabvejska opozicija si lasti zmago ...
... Italijanske parlamentarne volitve morda preložene ...
... Bruseljski protest proti kitajskemu ravnanju v Tibetu ...
... Protest proti zaprtju Kinodvora zvečer ob 20:00 pred Jallo-jallo...

KROFF

Glavna zimbabvejska opozicijska stranka »Gibanje za demokratične spremembe« je razglasila zmago svojega kandidata za predsednika države Morgana Tsvangiraija. V vladajoči stranki »Zimbabvejska afriška narodna zveza - Patriotska fronta« to zavračajo in opozicijo pozivajo naj počaka na uradne rezultate volilne komisije. Namestnik informacijskega ministra Bright Matonga je zaradi izjav opozicije le-to že označil za neodgovorno in škodoželjno. Mi dodajamo še nedržavotvorno.

V Italiji bodo parlamentarne volitve morda preložili za dva tedna, saj je stranka »Krščanski demokrati« pravico do udeležbe na volitvah zaradi zapleta z imenom dobila šele v torek. Preložitev bi tej stranki omogočila zakonsko določeno trideset dnevno predvolilno kampanjo. Notranji minister Giuliano Amato je že dejal, da ne more izključiti preložitve volitev, čemur nasprotuje Silvio Berlusconi, saj mu sedaj javnomnenjske ankete kažejo precejšnjo prednost pred levico.

Poročali smo že o poročilu Amnesty International, ki kritizira kitajsko ravnanje v Tibetu, svoje nasprotovanje kitajski politiki pa je v Bruslju izrazilo tudi večje število demonstrantov. Ti so zahtevali takojšnjo napotitev misije Združenih narodov za ugotavljanje dejstev v Tibet in prenehanje nasilja ter ubijanja v tej pokrajini. Podobni protesti so se zgodili na Dunaju, v Sydneyju, New Delhiju, Džakarti in Katmanduju.

Robert Zavašnik, lastnik tiste »dance luknje« Lipa je lahko vesel, da se s podobnim poslom ni ukvarjal na Kitajskem, saj je obsojen na zapor. Okrožno sodišče v Ljubljani ga je spoznalo za krivega povzročitve splošne nevarnosti s hudimi posledicami in mu izreklo petletno zaporno kazen. Sodni senat je tako kot tožilka mnenja, da je šlo za zavestno malomarnost.

Zvečer se bo pred klubom Jalla-jalla na Metelkovi zgodil protest zaradi zaprtja Kinodvora. Več nam je povedala sodelavka Kinodvora Tina:Povezave do aktualnih oddaj Aktualno-politične redakcije Radia Študent

Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=14847