Politika> OFF Program

Anti-naci OFF!
Četrtek, 8. 5. 2008

avtor/ica: Boris V.

... Putin prevzel mesto predsednika ruske vlade ...
... Peking in tibetanska vlada v izgnanstvu sta se dogovorila za nadaljevanje uradnih pogovorov ...
... V Zimbabveju bodo na drugi krog predsedniških volitev morda morali čakati eno leto ...
... Berlusconi predstavil imena svojih enaindvajsetih ministrov ...

OFF NAPOVEDNIK

Bodoči londonski župan Boris – oh, kako lepo ime – Johnson je napovedal, da bo njegov prvi ukrep na tej funkciji razglasitev prepovedi alkohola v javnem prometu. Na londonski podzemni železnici in avtobusih bo tako prepovedano pitje alkota, prepoved pa naj bi začela veljati prvega junija po celem mestu. S tem ukrepom ima župan namen preprečiti asocialno ravnanje. Vendar so asocialni tudi ljudje, ki se neradi pogovarjajo in se držijo bolj zase. Zanimivo bi bilo slišati za prepoved tišine oziroma zakonsko obvezo klepetanje na avtobusih.

Glede na prepoved pitja alkoholnih pijač v javnem prometu se lahko upravičeno vprašamo, kako bodo vsi ti šoferji in sprevodniki sploh preživeli dan, opravljajoč tako monoton poklic. Še posebej bo to za njih moteče, če pomislimo na to, kako se počutimo edini trezni v družbi razposajene ekipe. Ta prepoved pa bo za seboj verjetno potegnila tudi povečanje števila policistov ali redarjev v podzemni železnici in na avtobusih. Vsi trezni, vsi jezni.

Berete trezen - jebi ga, tko je – OFF PROGRAM Radia Študent!

OFF PROGRAM

Po tem, ko je Vladimir Putin v sredo predal predsedniški položaj svojemu nasledniku Dimitriju Medvedevu, se je mudil v spodnjem domu dume, katere glavnino sestavljajo poslanci njegove stranke Enotna Rusija, in bil z veliko večino, 392 za in 56 proti, pričakovano imenovan na mesto ruskega premierja. Putin je pred izvedbo volitev v govoru povedal, da si bo prizadeval zmanjšati inflacijo, dve izmed večjih prioritet pa mu predstavljata tudi znižanje davkov in povečanje proizvodnje nafte. Putin bo tudi kot premier nedvomno ohranil močan vpliv v ruski politiki in povečal pristojnosti položaja, v katerega je nastopil.

Za sploh kakršenkoli položaj pa se bori tibetanski duhovni vodja Dalajlama, katerega odposlanec Lodi Gyari je sporočil, da bosta kitajska vlada in tibetanska vlada v izgnanstvu obnovili uradne pogovore, datum njihovega nadaljevanja pa bo določen naknadno. To bodo prvi posveti od lanske prekinitve le-teh s strani Pekinga. V izjavi za javnost je Gyari sporočil, da sta obe strani, kljub razlikam v stališčih glede pomembnih vprašanj, pokazali pripravljenost za iskanje skupne rešitve. Tibet je Kitajsko pozval k izpustitvi tibetanskih zapornikov in končanju politične prevzgoje, Peking pa je ponovnil zahtevo, da se naj Dalajlama neha zavzemati za neodvisnost Tibeta in se odreče vsem poskusom sabotiranja olimpijskih iger v kitajski prestolnici.

Zaradi sabotiranja v obliki nasilja in nemirov, ki so stalnica zimbabvejskega boja za predsedniški položaj, ne bo mogoče izvesti drugega kroga volitev, ki naj bi jih izvedli 21 dni po uradni objavi volilnih rezultatov prvega kroga, ki so jih objavili prejšnji petek in ki so pokazali, da je Tsvangirai sicer zbral več glasov kot Mugabe, vendar ne potrebnih 50 odstotkov. Tsvangirai še vedno vztraja, da so rezultati prirejeni in še ni oznanil, ali se bo sploh udeležil drugega kroga. Vodja zimbabvejske volilne komisije, George Chiweshe, pa je sporočil, da bi se utegnila izvedba drugega kroga prestaviti tudi do enega leta.

Zmagovalec italijanskih volitev in novi italijanski šef Silvio Berlusconi je po enournem klepetu s predsednikom države, Giorgiom Napolitanom, predstavil imena enaindvajsetih novih ministrov. Devet od teh bo brez listnice, cela vlada pa bo zaprisegla danes ob sedemnajsti uri. Na spisku so tudi v Sloveniji zveneča imena kot so Franco Frattini, ki bo novi zunanji minister, in seveda heroj severno italijanske regije, Umberto Bossi, sicer vodja Severne lige, ki bo tudi prevzel reforme. Imeli bodo celó ministra za odnose s parlamentom in ministra za odnose s pokrajinami. Italijanski davkoplačevalci so verjetno navdušeni.

Z veliko resnejšimi težavami se zaradi divjanja ciklona Nargis soočajo v Mjanmaru, kjer se žrtve merijo v desetinah tisočih. Danes pa je pristalo prvo letalo Združenih narodov s humanitarno pomočjo. Polet je organiziralo italijansko zunanje ministrstvo, letalo pa je prineslo zdravila, energijske ploščice in ostale nujnosti. Predstavniki Združenih narodov naj bi kljub groznim razmeram kar dva dni prepričevali tamkajšnjo vojaško hunto, naj dovoli prihod pomoči.

Poročati moramo o mini incidentu ob obisku Rižarne pri Trstu s strani dijakov ljubljanske Srednje šole za elektrotehniko in računalništvo. Sandi Volk, zgodovinar, ki je bil naprošen, da dijakom spregovori o zgodovini tega taborišča, je pred vstopom dijakov v Rižarno opazil, da je imel eden od dijakov na sebi majico s keltskim križem in napisom »Blood and honour«. Sandi Volk je seveda zahteval, da se debilna simbolika prekrije pred vstopom v objekt, nato pa poslal ravnatelju omenjene šole odprto pismo, v katerem ga obvešča o dogodku. Poklicali smo ravnatelja Silvestra Tratarja in ga prosili za komentar dogodka ter ga vprašali, ali lahko ukrepa proti dijaku sleš patriotu:Poslanski skupini LDS in Socialnih demokratov sta tako razburjeni zaradi treh nedavnih pobegov iz zaporov, da zahtevata sklic nujne seje odbora Državnega zbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje. V opozicijskih poslanskih skupinah menijo, da minister za pravosodje mlačno, neustrezno in nestrokovno izvaja zagotavljanje varovanja pripornikov in zapornikov, kar ni v skladu z njegovimi stališči glede večje represivnosti in strožjih kaznih. Govorili smo z Miranom Potrčem iz SD-ja, enim od pobudnikov za sklic nujne seje:Iz Poljske se nam premierno javlja zunanji sodelavec Radia Študent Janez Žura z novicami iz ultra-katoliške dežele. Naj dodamo, da se bo Janez v OFF Program javil še trikrat:
Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=15217