Politika> OFF Program

Nikoli zlorabljeni OFF Program!
Torek, 27. 5. 2008

avtor/ica: Boris V.

... Organizacija Save the Children obtožuje mirovne sile zlorabe otrok ...
... Mjanmarska policija aretirala podpornike Nobelove nagrajenke Suu Kyijeve, ki je še vedno v hišnem priporu ...
... Odstopil kanadski zunanji minister ...
... Bivši ameriški predsednik Jimmy Carter trdi, da ima Izrael 150 jedrskih konic ...

OFF NAPOVEDNIK

Na današnji dan obeležujemo evropski dan medsoseskega druženja in povezovanja, ki naj bi spodbujalo povezovanje in družbeno vključenost v stanovanjskih soseskah in naseljih v mestih in zunaj njih. V Sloveniji je pobudnik akcije Ženska zveza Nove Slovenije, mi pa smo govorili z evroposlanko Nove Slovenije, Ljudmilo Novak, ki je takole razložila pomen praznika:Berete praznično razpoloženi OFF Program Radia študent!

OFF PROGRAM

V Združenih državah so obeležili spomin na padle vojake v bitkah po vsem svetu. Slovesnosti na osrednjem vojaškem pokopališču Arlington se je udeležil tudi ameriški predsednik Bush, ki je pred, pazite, navdušeno množico vojakov, veteranov in njihovih družin govoril o žrtvah uniformirancev. Bush, ki se je po zaslugi družinskih vezi izognil služenju v vietnamski vojni, je poudaril, da morajo tudi politični voditelji imeti dovolj poguma, da sledijo primeru vojakov glede ohranjanja miru in svobode. Dogodek je minil brez demonstracij. Na isti dan so v ZDA odprli tudi kopalno sezono po plažah in bazenih.

O zlorabah, tokrat ne ameriške naivnosti, temveč otrok, in to s strani mirovnih sil in humanitarnih delavcev, pa je javno spregovorila organizacija Save the Children. Organizacija namreč poroča o primerih, ko so prav ljudje, ki naj bi otrokom na post-konfliktnih območjih pomagali, odgovorni za spolne zlorabe teh otrok. Po raziskavah v Slonokoščeni obali, južnem Sudanu in Haitiju predlaga organizacija mednarodni nadzor. Save the Children je odpustil tri svoje zaposlene zaradi spolnih odnosov s sedemnajstletnicami, kar sicer ni nezakonito, je pa v neskladju s poslanstvom te organizacije.

Mjanmarske oblasti so aretirale dvajset članov opozicijske stranke Narodna liga za demokracijo, ker so v Yangonu, v znak protesta želeli vstopiti v hišo voditeljice svoje stranke, Aung San Suu Kyi, ki je tam v hišnem priporu od 30. maja leta 2003. Suu Kyijevo, ki je sicer tudi Nobelova nagrajenka za mir, so oblasti obtožile, da ogroža nacionalno varnost, bo v petek dočakala konec svoje petletne kazni, kar je maksimalna kazen za tak prestopek po mjanmarski zakonodaji. Vendar pa je pričakovati, da bodo oblasti v kratkem našle nov razlog za podaljšanje njenega hišnega pripora. Povejmo še, da prav danes stranka NLD tudi obeležuje osemnajsto obletnico zmage stranke na zadnjih splošnih volitvah, ki so potekale leta 1990.

Kanadski zunanji minister Maxime Bernier je odstopil s svojega mesta, saj naj bi nevestno ravnal z zaupnimi dokumenti. Nanj se je spravila kanadska opozicija zaradi domnevnih povezav njegove nekdanje partnerke Julie Couillard s kriminalci, kar bi lahko privedlo do razkritja vsebine tajnih dokumentov, ki naj bi jih Bernier občasno pustil kar doma. Kanadski premier Stephen Harper, ki je Bernierjev odstop sprejel, je poudaril, da je osnovna dolžnost vsakega ministra, da vestno skrbi za zaupne dokumente, ki jim jih dostavi vlada. Z njim se očitno ne strinja premier Janez Janša, ki si obstoja zunanje politike brez Dimitrija Rupla gotovo ne predstavlja in tako ob njegovem lapsusu v zvezi z zaupnimi podatki, sofisticirano poimenovanim »ameriška depeša«, ni zahteval njegovega odstopa. Ga je pa informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar oglobila s tisoč šesto šestdesetimi evri.

»Žogica je na strani Hezbolaha«, je izjavil nek neimenovani visoki izraelski predstavnik po tem, ko sta Izrael in libanonsko šiitsko gibanje dosegla napredek v pogajanjih o izmenjavi zapornikov. V zameno za izpustitev dveh izraelskih vojakov, ki sta bila zajeta v letu 2006 in katerih zajetje naj bi bil uraden razlog za izraelsko invazijo na sosednjo državo, je Izrael pripravljen vrniti posmrtne ostanke desetih borcev Hezbolaha in izpustiti tri libanonske zapornike.

Medtem, ko Izrael vse bolj radodarno podaja »žogice« Hezbolahu, pa je v hrbet dobil nož od samih bratov Američanov, natančneje ga je vanj zasadil nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter, ki je na novinarski konferenci v Walesu povedal, da je prepričan, da ima Izrael v lasti vsaj 150 jedrskih konic, kar sicer Izrael nikoli ni potrdil, je pa tako trdil znanstvenik, ki je bil zaposlen v enem od izraelskih jedrskih reaktorjev. Carter sicer podpira Izrael kot državo, vendar nasprotuje njeni zunanji in notranji politiki. Povedal je še, da je izraelsko stradanje in zapiranje približno milijon šesto tisočih Palestincev trenutno največji zločin proti človekovim pravicam na planetu Zemlja. Nekateri izraelski pomembneži so izjave gospoda Carterja že označili za neodgovorne in nepremišljene.

Na razširjeni seji predsedstva Skupnosti občin Slovenije so župani ministra za javno upravo Gregorja Viranta opozorili na nesorazmernosti plačnega sistema. Župani se jezijo, ker imajo predvsem v manjših občinah, pa tudi v nekaterih večjih, direktorji občinskih uprav in javnih zavodov višje plače od njih. Virant obljublja postopno odpravo plačnih nesorazmerij. Govorili smo s sekretarko Skupnosti občin Slovenije, Jasmino Vidmar:Pred državnim zborom je potekal protest pod okriljem društva YHD, ki ne želijo, da krovna organizacija FIHO namenja sredstva za kupovanje delnic. Raje vidijo, da gre denar direktno za asistente invalidov. S kraja dogajanja se je javil sodelavec Nejc:Za konec pa še ena za tiste, ki ga radi »žingate« brez predsodkov o prebivalcih določenih trenutno aktualnih pokrajin in brez, da bi se sramovali slovenski »beajolais« ali cviček imenovati vino. O 36. tednu cvička, ki ravno poteka v Novem mestu smo se pogovarjali s predsednikom Upravnega odbora Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, Janezom Žuro:
Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=15420