Medredakcija> In-Doktrina

laclau/mouffe
Nedelja, 1. 6. 2008

avtor/ica: DPU

V tokratni In-Doktrini boste lahko slisali predavanje Ernesta Laclaua in Chantal Mouffe z naslovom "1968 - k novemu razumevanju demokracije in političnega". Predavnje je potekalo 24.maja 2008 v okviru Subversive film festivala v Zagrebu. S klikom na puščico lahko poslušate oba predavanja in preberete spremni tekst.


Prejšnjo soboto, 24.5.2008 je v Kinu Evropa v Zagrebu potekalo predavanje Ernesta Laclaua in Chantal Mouffe z naslovom „1968 – k novemu razumevanju demokracije in političnega“. Predavanje je bilo del programa Subversive film fetivala, posvečenega 40.obletnici 1968. Festival je trajal od 18.do 24. maja. Na festivalu so se zvrstila še predavanja Franka Furedija, Neila Leacha, Karl-Heinz Dellwoa, Dušana Makavejeva in Slavoja Žižka ter več kot trideset filmov eminentnih avtorjev in filmskih kolektivov, ki so, na tak ali drugačen način, tematizirali dogodke povezane z majem '68.

To je bila zadnje čase redka priložnost videti par, ki je v osemdesetih skupaj napisal delo Hegemonija in socialistična strategija: k radikalni demokratični politiki. Laclau in Mouffe sta glavna predstavnika in tudi začetnika post-marksizma. Dvojec pri klasičnem marksizmu zavrača predvsem ekonomski determinizem in razredni boj kot temeljni antagonizem ter poskušajo klasično marksistično teorijo in politiko preseči s heterogenimi demokratičnimi praksami in konceptom radikalne demokracije. Ti koncepti Laclaua in Mouffe so bili velikokrat kritizirani, obenem pa so bili tudi spodbuda za razcvet nekaterih novih teoretskih smeri in družbenih gibanj.

Ernesto Laclau, rojen v Argentini, je profesor na Univerzi v Essexu in Chicagu. Njegovi najbolj znani knjigi sta Emancipaton(s) in On Populist Reason. Trenutno je tudi svetovalec Huga Chaveza in Eva Moralesa. Chantal Mouffe, rojena v Belgiji, je bivša študentka Louisa Althusserja in trenutno predava na Univerzi Westminster v Londonu in na Akademiji likovnih umetnosti na Dunaju. Je avtorica knjig On the Political in The Democratic Paradox. Oba sodelujeta z različnimi družbenimi gibanji in političnimi strankami.
Predavanje se bo osredotočalo na pozitivne učinke dogodkov leta '68 in teoretska vprašanja, ki so jih sprožila gibanja iz '68tega, predvsem v smeri rušenja tradicionalnega modela levice in vznika novih oblik upora, ki so prisotne še danes. Prav tako bosta predstavila teoretska koncepta radikalne demokracije in hegemonije ter možnosti in strategije upora skozi vzpostavljanje heterogenih družbenih formacij.In-doktrino je pripravila LL.Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=15465