Politika> BritOFF

Delo(vni) Britoff!
Sreda, 4. 6. 2008

avtor/ica: Boris V.

ob 7:05
... Spet menjava odgovornega urednika na Delu ...
... Tropska nevihta v Belizeju ...
ob 8:05
... Lipa in LDS obstruirala izredno sejo DZ o tajkunih ...
... Preplah na celovškem letališču ...
... Pro-tibetanski aktivisti grozijo s protesti med OI ...
ob 9:05
... Nova afera na Finskem ...
... Po telefonu klepetala Medvedjev in Sakašvili ...
... Zaradi vojnih zločinov aretiran bosanski Srb Zoran Tomić ...

ob 7:05

Nadzorni svet časopisa Delo je podprl predlog uprave za razrešitev odgovornega urednika Janeza Markeša in na njegovo mesto predlagal Darijana Koširja, ki je bil do sedaj sicer njegov namestnik. Predsednik uprave Dela Peter Puhan je dejal, da so Markeša zamenjali zaradi zaviranja razvojnih projektov in nesprejemanja ekipnega sodelovanja. Z njegovo odstavitvijo se ni strinjal Stojan Zdolšek, član nadzornega sveta, ki je s tega mesta zato odstopil.

Markeševo zamenjavo sta že komentirala Peter Jančič in Grega Repovž. Jančič, predsednik Združenja novinarjev in publicistov, meni, da je menjava odgovornega urednika tik pred volitvami tvegana, saj se bodo zdaj vsi v hiši ukvarjali z Delom, namesto s tem, kar se dogaja v državi. Grega Repovž, predsednik Društva novinarjev Slovenije, pa pravi, da je trenutno dogajanje na Delu posledica dejstva, da sta bila zadnja dva odgovorna urednika na položaj imenovana na silo, torej brez soglasja novinarjev.

Veliko bolj resna nevihta, kot ta na Delu, je prizadela srednjeameriško državo Belize. Tropska nevihta je povzročila poplave, v katerih so umrli najmanj štirje ljudje, dva pa še pogrešajo. Skrajno južni del države je dosegljiv le preko morja ali iz zraka, saj je odneslo most, ki ga je povezoval s preostalim delom države. Nevihta z imenom Arthur je nastala tik pred uradnim začetkom sezone orkanov na območju Atlantskega oceana.

ob 8:05

Druge jutranje novice začenjamo z obstrukcijo. Poslanski skupini Lipa in LDS sta namreč pred začetkom včerajšnjega nagovora premiera Janeza Janše na izredni seji državnega zbora na temo problematike koncentracije kapitala in medijskega lastništva sejo obstruirali. Poslanski skupini sta jezni, ker se je Janša prikazal šele proti koncu seje. Nejevoljni so bili tudi pri Socialnih demokratih, vendar so ostali v klopeh.

Podobno kot slovenski harem demokracije se je izpraznilo tudi celovško letališče, vendar iz drugačnih razlogov. Našli so namreč sumljiv kos prtljage, sicer brivski aparat, preplah pa je trajal uro in pol. Lastnika kovčka z aparatom niso takoj našli, saj je, kot je kasneje povedal, odšel na sprehod pred letom, zato je moral strokovnjak za razstrelivo odpreti prtljago in našel je omenjeni aparat.

Še zmeraj so nad ravnanjem Kitajske jezni pro-tibetanski aktivisti. Tako so napovedali proteste po vsem svetu v času olimpijskih iger v Pekingu. Kljub strogim varnostnim ukrepom bodo skušali protestirati tudi v samem Pekingu, vendar ni jasno, kako jim bo to uspelo. Tiskovna predstavnica mreže Študenti za svobodni Tibet Lhadon Tethong je olimpijski komite pozvala naj odpove načrtovano pot olimpijskega ognja skozi Tibet prihodnji teden.

Iraška vlada je ugotovila, da ima drugačen pogled na sporazum z Združenimi državami o pravni podlagi za prisotnost ameriških sil v Iraku po letu 2008 kot same ZDA. Kdo bi si mislil. Iraška vlada zatrjuje, da ne bo spodkopavala ali zanemarjala iraških pravic ali suverenosti in da namerava zaščititi iraške nacionalne interese. Po enaintridesetem decembru 2008 se izteče mandat Združenih narodov, ki določa status ameriške vojske v Iraku.

ob 9:05

Aferice se dogajajo tudi na Finskem. To so dokazale Patrie, sedaj pa finska opozicija pritiska na premiera Mattija Vanhanena, naj razkrije financiranje svoje stranke in skliče predčasne volitve. Zahtevajo, da premier o tem vprašanju spregovori v parlamentu. Vanhanenu se namreč očita, da so on in člani vladajoče Sredinske stranke prejeli 406.000 evrov za financiranje predvolilne kampanje od združenja finskih poslovnežev, ki naj bi zameno hoteli pomoč pri pridobivanju dovoljenj za gradnjo trgovskih središč po državi. Obtoženi to zanikajo.

Vanhanenov sosed in skoraj poklicni kolega, ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je po telefonu govoril z gruzijskim predsednikom Mihailom Sakašvilijem glede gruzijskega nasprotovanja ruski podpori separatistični gruzijski regiji Abhazija. Do pogovora je prišlo potem, ko je Gruzija zahtevala takojšen umik več kot tristo ruskih vojakov, ki so bili poslani v Abhazijo, da bi tam popravili železniške proge. Rusija se brani, češ da so to le neoboroženi vojaški inženirji.

Policija Bosne in Hercegovine je aretirala nekdanjega pripadnika srbske specialne policije Zorana Tomića. Tomić je obtožen sodelovanja pri genocidu nad Muslimani v Srebrenici leta 1995. Tomić je bil pripadnik policije Republike srbske vse dokler ni bila uvedena preiskava zaradi suma, da je zagrešil vojne zločine. Sodišče je zanj odredilo enomesečni pripor.


Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=15507