Kultura> Fine umetnosti

Festivalski termin – Mesec fotografije tretjič
Petek, 24. 10. 2008

avtor/ica: IdaH

V sredo se je v Mali galeriji Cankarjevega doma odprla že tretja edicija razstave Fotonični trenutki, ki vsako leto uradno odpre vrata tudi ljubljanskemu Mesecu fotografije. Razstava deluje bolj kot platforma za predstavljanje manjših izborov dveh ali treh avtorjev iz regije srednje in jugovzhodne Evrope. Tudi letos nameravajo omenjeno razstavo prenesti v različna razstavišča v regiji, kar omogoča avtorjem predvsem mlajše in srednje generacije, da dobijo v tem področju določeno prepoznavnost.

V sredo se je v Mali galeriji Cankarjevega doma odprla že tretja edicija razstave Fotonični trenutki, ki vsako leto uradno odpre vrata tudi ljubljanskemu Mesecu fotografije. Razstava deluje bolj kot platforma za predstavljanje manjših izborov dveh ali treh avtorjev iz regije srednje in jugovzhodne Evrope, ki ji pripadamo tudi po zgodovinskem ključu. Programski vodja galerije Photon in direktor festivala Mesec fotografije Dejan Sluga je v uvodniku poudaril, da tudi letos nameravajo omenjeno razstavo prenesti v različna razstavišča v regiji, kar omogoča avtorjem predvsem mlajše in srednje generacije, da dobijo v tem področju določeno prepoznavnost.


Tokrat so k sodelovanju povabili kustose iz Grčije, Hrvaške, Madžarske, Slovenije, Srbije in Turčije, ki so naredili selekcije na podlagi nacionalnega ključa. Namen za tovrstno obliko razstav, ki rezultira v konceptualno in likovno zelo različnih izborih, je predvsem predstavljanje različnih možnosti, ki jih ponuja fotografija danes in deluje bolj salonsko in pregledno, kot pa vsebinsko zaključeno.

Da bi ilustrirali različna izhodišča in poudarke, ki jih zastopajo avtorji, smo se pogovarjali z dvema avtorjema iz razstave. Svoje delo sta predstavila tudi na simpoziju o fotografiji, ki ga lahko za zadnji rep ujamete v sejni dvorani M3 v Cankarjevem domu do 18. ure danes. Ena izmed značilnosti številnih udeleženih avtorjev, je njihova migracijska narava. Naš prvi sogovornik Angelos Gavrias je vključen v Grško selekcijo, dejansko pa živi v Nemčiji.

[posnetek]

Naš drugi sogovornik Primož Bizjak je po rodu sicer Slovenec, po duši pa migrant, ki živi med Benetkami, kjer je diplomiral fotografijo, in med Madridom, kjer dela.

[posnetek]

Namen tako razstave Fotonični trenutki kot tudi celotnega Meseca fotografije je omogočanje platforme, kjer se lahko predstavljajo avtorji, ki delujejo v omenjenem mediju. Razlog za to je po eni strani dejstvo, da fotografija šele počasi nastopa kot enakovredna partnerica v likovnih umetnostih, po drugi strani pa tehnična zahtevnost medija pogojuje, da le redki fotografi prestopajo v druge medije. Na razstavi Fotonic moments sta te prestopnike zastopala dva izbrana avtorja iz turške selekcije, ki sta razstavila fotografije video kadrov.


Mesec fotografije bomo lahko spremljali vse do 16. novembra, pri oblikovanju programa pa bodo sodelovale odmevnejše slovenske galerije, ki se vsaj v delu programa ukvarjajo tudi s fotografijo. Logistično zahtevno pa vendar za slovenski prostor zelo pomembno je to, da so v program vključene tudi galerije izven Ljubljane kot so Obalne galerije Piran, Gorenjski muzej, Galerija Stolp Maribor, Pilonova galerija Ajdovščina in tako naprej. Med najbolj obsežnimi razstavami bo nedvomno gostujoča razstava Trieste-Fotografia, festivalska razstava, ki se je letos odvija v Trstu že četrtič. S samostojnimi razstavami se bodo med drugim predstavili Metka Vergnion, Jelena Vivod, Igor Bijuklič, Andrej Perko, Gyula Fodor, Ernst Logar, Gerhard Gross, Dušan Pirih Hup, Tomaž Lunder, Bojan Salaj, Tomo Brejc in številni drugi.


Izza objektiva IdaHArhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=16751