Politika> KrOFF

Enojezični KROFF!
Petek, 31. 10. 2008

avtor/ica: Boris V.

... Haider močnejši kot kdajkoli ...
... Krčenje sredstev za slovensko manjšino v Italiji ...
... V BiH aretiran osumljen za atentat na Pukanića in Franjića ...
... Britanski in francoski zunanji minister v Kongo ...

KROFF

Po Haiderjevi smrti je prišlo do nadaljnjega zaostrovanja stališč njegovih političnih kolegov. Novi vodja poslanske skupine »Zavezništva za prihodnost Avstrije« Josef Bucher je dejal, da nadaljnji dvojezični krajevni napisi na avstrijskem Koroškem niso več potrebni, saj je njegova stranka na septembrskih parlamentarnih volitvah prejela precej več glasov kot Liberalni forum s slovenskim kandidatom za poslanca Rudijem Voukom. Narodni svet koroških Slovencev je izjavo že ostro kritiziral.

Težave imajo tudi Slovenci v Italiji. Izvršni odbor Sveta slovenskih organizacij, ki je ena od dveh krovnih organizacij Slovencev v Italiji, je izpostavil krčenje javnih sredstev za delovanje slovenskih ustanov. Krčenje predvidevajo ukrepi italijanske vlade, Slovencem pa se zdi nedopustno in s finančnega vidika tudi nerazumljivo. V naslednjih treh letih se jim bodo sredstva skrčila za 4,5 milijona evrov, oziroma toliko kot je Alitalia pridelala izgube v štirih dneh, pravijo na Svetu. Dodajajo, da je očitno za italijanski proračun financiranje slovenskih manjšinskih ustanov prezirljivo.

V Bosni in Hercegovini so prijeli Elvisa Hadžića zaradi suma vpletenosti v atentat na Iva Pukanića in Nika Franjića. Po navedbah nekaterih medijev, naj bi bil prav Hadžić tisti, ki so ga posnele nadzorne kamere na kraju zločina, ko je tja pripeljal motorno kolo z bombo, ustrezal pa naj bi tudi fotorobotu, ki ga je objavila policija. Hadžić ima državljanstvo Bosne in Hercegovine, zato najverjetneje ne bo predan Hrvaški.

Zaradi novega nasilja v Kongu, o katerem smo poročali že v OFF-u, bosta še danes tja odpotovala britanski in francoski zunanji minister, David Miliband in Bernard Kouchner. V četrtek je Kouchner pozval k napotitvi enote Evropske unije v Kongo, kar je Belgija, nekdanja kolonialistična sila na območju podprla, Nemčija pa odločno zavrnila. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-Mun je izrazil globoko zaskrbljenost zaradi situacije v Kongu.


Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=16824