Politika> KrOFF

Luksuzna stanovanja in revni umetniki
Torek, 11. 11. 2008

avtor/ica: Boris V.

... Medvedjev uradna predlaga podaljšanje mandata predsednika države in poslancev ...
... Italijansko podjetje z najvišjimi prihodki - mafija ...
... Kmalu znana nova avstrijska vlada ...
... V Mestni hiši odprta razstava natečajnih elaboratov za območje Roga ...

KROFF

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je kot napovedano vložil predlog zakona o podaljšanju mandata predsednika države. Ta naj bi po novem trajal kar šest let in ne več štiri kot sedaj. Mandat pa naj bi se podaljšal tudi poslancem in sicer s sedanjih štiri na pet let, s čimer naj bi se okrepila vloga parlamenta. Predloga bosta najverjetneje z lahkoto sprejeta, saj ima zadostno večino v Dumi stranka zdajšnjega premierja Vladimirja Putina. Predlog o podaljšanju predsedniškega mandata je okrepila napovedi, da se namerava Putin vrniti na predsedniški stolček. Morda že prihodnje leto.

Po podatkih italijanske trgovinske zveze Confesercenti o obsegu kriminala v sosednji državi je italijansko podjetje z najvišjimi prihodki...mafija. Njen letni promet naj bi znašal sto trideset milijard evrov, dobiček pa sedemdeset milijard. Samo zaslužek od droge predstavlja kar šest odstotkov italijanskega bruto družbenega proizvoda. Zveza Confesercenti opozarja, da dela svetovna finančna kriza mafijo še bolj nevarno, saj lahko izkoristi šibkost in negotovost borz za krepitev svojega položaja.

Nova avstrijska vlada naj bi bila znana skoraj istočasno kot slovenska, le kakšen teden kasneje. Sestavljali jo bodo ministri iz socialdemokratov in ljudske stranke. Podobno kot v Sloveniji pa formiranje vlade spremljajo številna ugibanja. Še posebej naj bi bilo nejasno kdo iz ljudske stranke bo prevzel katero od ministrstev. Najverjetnejši novi kancler je dosedanji minister za promet Werner Faymann iz socialdemokratov, ki mu je osmega oktobra avstrijski predsednik Heinz Fischer podelil mandat za sestavo nove vlade.

V atriju Mestne hiše je župan Janković odprl razstavo natečajnih elaboratov za ureditev območja tovarne Rog. Janković je ob tej priliki dejal, da bo ureditev območja rešila degradirani prostor na robu mestnega jedra ter propadajoči kulturni spomenik. Območje tovarne Rog naj bi tudi v bodoče ponujalo program, ki se tam izvaja že zdaj, center pa naj bi se razvil v prostor, kjer bodo mladi umetniki lahko našli kreativno okolje za svoje delovanje. Niso pa pozabili niti na luksuzna stanovanja, s katerih bodo lahko bogataši metali zamaške od šampanjcev na obiskovalce razstav in revne umetnike.

Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=16949