Politika> BritOFF

BRITOFF "brezmadežnega" spočetja in iraških umorov !
Ponedeljek, 8. 12. 2008

avtor/ica: Boris V.

ob 7:05
... Tanko (SDS): "civilna družba kričeče enobarvna" ...
... V Pakistanu napadli terminal NATO pakta ...
ob 8:05
... Uslužbenci Blackwaterja obtoženi in verjetno izročeni ZDA ...
... Praznik brezmadežnega spočetja Marije Device ...
ob 9:05
... Bojne ladej in letala EU ob obali Somalije ...
... Pakistanska vojska napadla oporišče skupine Lashkar-e-Taiba ...
ob 10:05
... Kitajska protestira proti Franciji ...
... Na Tajskem boj za oblast ...
... Zunanji ministri EU v Bruslju o Hr

ob 7:05

Predsednik države Danilo Tûrk je odpotoval na dvodnevni uradni obisk Češke. Teme pogovorov bodo češko predsedovanje EU, ki se bo začelo z januarjem, energetika, vojaško sodelovanje in seveda ratifikacija Lizbonske pogodbe. Češka je namreč edina država članica poleg Irske, ki te pogodbe še ni ratificirala. Na Karlovi univerzi v Pragi bo imel Tûrk tudi predavanje na temo »Evropska unija: Območje globalizacije«. Predsednika bo spremljala njegova žena, koliko bo pa stalo to potovanje, še ni jasno. Ne dvomimo, da bo najugodnejše v danem tržnem trenutku.

Vodja poslanske skupine opozicijske SDS, Jože Tanko, je dejal, da bodo absolutno podpirali Zbor za republiko, saj da v takšnem zatohlem ozračju le-ta predstavlja nujno svežino. Po Tankovem mnenju je slovenska civilna družba »kričeče enobarvna«, organizacije, kot je Zbor za republiko, pa naj bi jo za »odtenek bolj normalizirali«.

Medtem ko je normalno, da skoraj cela Evropa hiti v objem NATO pakta, pa v Pakistanu tej zvezi aktivno nasprotujejo. Uporniki so z granatami in ostalim potrebnim orodjem napadli terminal, ki ga na severozahodu Pakistana uporablja NATO. Pri tem so zažgali 65 tovornjakov, ki so bili naloženi z vojaško opremo za pripadnike zahodnih sil v Afganistanu. Napad na terminal je že drugi v enem tednu.

V Grčiji so potem, ko sta dva policista med uličnimi neredi ustrelila in ubila nekega petnajstletnika, izbruhnili večji protesti v več mestih. Aretiranih je okoli deset protestnikov, prijeta pa sta tudi že oba policista, kriva za smrt mladoletnika. Grški notranji minister Prokopis Pavlopulos in državni sekretar na grškem notranjem ministrstvu Panajotis Hinoftis sta zaradi incidenta že ponudila svoja odstopa premierju Karamanlisu, vendar ju ta ni sprejel.

ob 8:05

Bodoči predsednik ZDA Barack Obama je obljubil ameriški avotmobilski industriji pomoč, vendar pod strogimi pogoji in nadzorom. Tako se bo morala industrija restrukturirati. Obama ni točno definiral kakšna bo rešitev, vendar je izpostavil, da bankrot Generel Motorsa, Forda in Chryslerja ne pride v poštev. Obama poudarja, da bo zahteval več odgovornosti od bančnega in ostalih sektorjev.

Pet zaposlenih pri ameriškem tako imenovano varnostnem podjetju, Blackwater, ki je tudi »osvobajalo« Irak, je obtoženih umora sedemnajstih Iračanov. Izročeni naj bi bili Združenim državam, ki so tudi pripravile obtožnice. Preiskava FBI-ja kaže, da je bilo sporno streljanje neupravičeno. Priče pravijo, da so uslužbenci Blackwaterja streljali vsepoprek. Med žrtvami so bili tudi otroci.

V Kanadski frankofonski provinci Quebec potekajo predčasne parlamentarne volitve. Zmago si vnovič obetajo liberalci premiera Quebeca Jeana Charesta. Charest, ki si prizadeva za enotnost države, je predčasne volitve sklical, da bi tako njegova Liberalna stranka dobila večinsko podporo in ne bi imeli več manjšinske vlade. Če ne veste, Quebec je trikrat večji od Francije.

In zdaj prave novice. Katoliška Cerkev praznuje brezmadežno spočetje Device Marije. Brezmadežno je bila spočeta, ker je imel Bog z njo velike načrte. Na Slovenski škofovski konferenci so sporočili, da je bila Mariji »milost podarjena z namenom, da je lahko privolila božjemu povabilu in postala mati Jezusa Kristusa«. Ali je imela Marija nespodobno povabilo pravico odkloniti, ni jasno.

ob 9:05

Bojne ladje in letala Evropske unije bodo začela s patruljiranjem ob somalijski obali zaradi piratov. Šest ladij in tri letala bodo tako spremljala in varovala trgovske ladje. Misija EU bo prevzela vlogo obstoječe NATO misije in bo trajala najmanj eno leto. Ob Somaliji imajo svoje vojaške ladje tudi Rusija, ZDA, Malezija in Indija.

Več svetovnih vplivnih državnikov je dejalo, da administracija predsednika Roberta Mugabeja ni sposobna voditi Zimbabwe v času trajajoče humanitarne krize. Dva od teh državnikov sta tudi bivši generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan in bivši ameriški predsednik Jimmy Carter. Zimbabwe pesti epidemija kolere, ki je do sedaj zahtevala že šesto življenj.

Venezuelske opozicijske stranke so zavrnile načrt predsednika Huga Cháveza, po katerem bi bil lahko le-ta izvoljen neštetokrat. Opozicija meni, da je štirinajst let povsem dovolj. Chávez je namreč na oblasti že deset let, še štiri pa ima zaenkrat na voljo. »El presidente«, ki je sicer na referendumu na to temo lani že izgubil, je izrazil upanje, da bo ostal na čelu države vse do leta 2021.

Pakistanska vojska je napadla oporišče, katerega naj bi uporabljala prepovedana vojaška skupina Lashkar-e-Taiba, ki naj bi bila odgovorna za nedavne napade v indijskem mestu Bombaj. Zaradi domnevne vpletenosti v omenjene teroristične napade tako Indija kot ZDA pritiskata na Pakistan, naj ukrepa proti teroristom znotraj meja svoje države. Skupina Lashkar-e-Taiba je sicer prepovedana že šest let.

ob 10:05

Kitajska ostro protestira proti Franciji zaradi vikend sestanka med francoskim predsednikom in predsedujočim Evropski Uniji Nicolasom Sarkozyem in Dalai Lamo. Namestnik kitajskega zunanjega ministra He Yafei je dejal, da je sestanek načel politične temelje kitajsko-francoskih in kitajsko-evropskih vezi. Na sestanku je Dalai Lama ponovil, da želi avtonomijo Tibeta znoraj Kitajske.

Po odločbi ustavnega sodišča po masovnih protestih prihaja na Tajskem do spremembe oblasti. Glavna opozicijska stranka je zahtevala izredno sejo parlamenta, da dokaže, da ima dovolj podpore za oblikovanje nove vlade. Demokratska stranka bo predlagala svojega predsednika Abhisita Vejjajivo za novega mandatarja. Čeprav se je morala prejšnja vladajoča stranka razpustiti, so njeni podporniki že ustanovili novo in trdijo, da imajo tudi oni dovolj podpore za novo vladanje.

V Grčiji se zadeve na videz umirjajo. Protestniki so se umaknili z atenskih ulic in zapustili šolo za politehniko, kjer so bili zabarikadirani čez noč, v Solunu na severu države pa skupine protestnikov še vedno zasedajo več univerzitetnih središč. Kljub umirjanju je grška komunistična stranka že napovedala nove proteste proti policiji.

Zunanji ministri Evropske unije v Bruslju razpravljajo o širitvi zveze na Hrvaško in Turčijo v luči pristopne konference, ki bo devetnajstega decembra. Hrvaški, ki ji kaže veliko bolje kot Turčiji, stoji na poti tudi vprašanje meje s Slovenijo. Evropska komisija je opredelila pogojen datum za končanje pogajanj s Hrvaško in sicer konec leta 2009, točnega datuma pa ni, saj temu nasprotujejo nekatere vplivne članice, tako zaradi Lizbonske pogodbe kot izkušenj z Bolgarijo in Romunijo.

Britoffe je spisal Boris.

Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=17274