Politika> BritOFF

BRITOFF kopenske agresije
Ponedeljek, 5. 1. 2009

avtor/ica: Boris V.

ob 7:05
... Izraelski premier Olmert: ofenziva neizogibna ...
... Gana ima novega predsednika ...
ob 8:05
... Odstopil Obamov kandidat za ministra za trgovino ...
... V Indiji zima seje smrt ...
ob 9:05
... Na Bližnjem vzhodu predstavniki mednarodne skupnosti ...
... V Atenah streljali in ranili policista ...
ob 10:05
... Šrilanška vlada še naprej proti Tamilskim tigrom ...
... V Bagdadu pristalo prvo evropsko komercialno letalo v 17-ih letih ...

ob 7:05

Izrael je z začetkom kopenske ofenzive nadgradil svojo agresijo nad območjem Gaze. Kot trdi izraelska vojska, je operacija uperjena proti palestinskemu gibanju Hamas, vendar je ogromno žrtev med civilisti. Do sedaj naj bi bilo smrtnih žrtev med Palestinci že več kot petsto, v Izraelu pa štiri. Prišlo je do spopadov med izraelskimi silami in Hamasovimi borci, Izrael pa uradno priznava smrt enega vojaka, ranjenih pa naj bi jih bilo dvaintrideset.

Izraelski premier Ehud Olmert opravičuje ofenzivo, češ da je bila neizogibna. Dejal je, da izraelska vlada ni imela več izbire in da je prej storila vse, kar je lahko. Na ofenzivo se je plaho odzvala Evropska komisija in Izrael pozvala, naj spoštuje mednarodno pravo in omogoči dostavo humanitarne pomoči na najbolj prizadeta območja. Češki zunanji minister Karel Schwarzenberg je dodal, da nobena država nima pravice začeti vojaške operacije, ki je uperjena večinoma proti civilnemu prebivalstvu. O kakšnih sankcijah ni govora.

Do napetosti prihaja tudi na relaciji Moskva – Kijev. Ruski plinski gigant Gazprom namreč Ukrajino obtožuje, da mu še ni izplačala celotnega dolga za dobavljeni plin. Ukrajina je sicer čisto ob koncu leta plačala del dolga, oziroma milijardo in pol dolarjev, zdaj pa je spornih še šeststo milijonov zelencev, ki predstavljajo zamudne obresti. Rusija prav tako Ukrajino obtožuje, da krade plin, ki bi moral čez njeno ozemlje priti do odjemalcev v Evropski uniji. Gazprom je vseeno Ukrajini ponudil nekoliko nižjo ceno za kubični meter in sicer štiristo petdeset namesto tržnih petsto dolarjev.

V Gani je na predsedniških volitvah za mišjega zmagal opozicijski kandidat John Atta Mills. Volilna komisija je objavila podatek, da je v drugem krogu Atta Mills dosegel 50,23 odstotka glasov, njegov nasprotnik Nana Akuffo-Addo pa mu je že čestital, čeprav je predstavnik njegove stranke že dejal, da bodo rezultat izpodbijali na sodišču. Novi predsednik obljublja, da bo predsednik vseh Gancev.

ob 8:05

V Iraku je še vedno nasilno. V severnem delu Bagdada, v bližini enega od šiitskih svetišč, se je razstrelila samomorilska napadalka. Umrlo naj bi najmanj petintrideset civilistov, petinšestdeset ljudi pa naj bi bilo ranjenih. Med žrtvami naj bi bili predvsem iranski romarji, ki so se udeleževali procesije ob praznovanju praznika »ašura«, ko se verniki spominjajo umora vnuka preroka Mohameda v sedmem stoletju.

Guverner Nove Mehike Bill Richardson se je umaknil kot Obamov kandidat za ministra za trgovino. Njegova odločitev je povezana s preiskavo nekega podjetja, ki je poslovalo z njegovo zvezno državo. Richardson zanika kakršnokoli krivico, vendar pravi, da bi se preiskava lahko zavlekla in ovirala delo ministrstva za trgovino. Omenjeno podjetje, ki je iz Kalifornije, naj bi se imenovalo »CDR Financial Products« in je prispevalo k Richardsonovim političnim dejavnostim. Predmet preiskave je, kako je to podjetje zmagalo na razpisu v Novi Mehiki. Obama je odstop Richardsona že sprejel.

Ameriški avtomobilski gigant Chrysler je prejel posojilo v višini štirih milijard dolarjev od ameriške vlade, s čimer naj bi mu ta pomagala pri ustavitvi kolapsa korporacije. Posojilo je le del večjega paketa, težkega več kot trinajst milijard dolarjev, ki je namenjen tako Chryslerju kot General Motorsu. Obe korporaciji se morata v zameno za sredstva restrukturirati.

Ekstra hladno ni le v Sloveniji, temveč tudi v Indiji. Do sedaj so tam nizke temperature zahtevale že več kot sedemdeset smrtnih žrtev, največ, kar petdeset, v zvezni državi Uttar Pradesh. Med žrtvami naj bi bila večina brezdomcev. Vremenoslovci napovedujejo, da bo mrzlo tudi v prihodnjih dneh, oblasti v zveznih državah Uttar Pradesh in Bihar pa so odredile kurjenje ognja ob cestah, da se lahko brezdomci ogrejejo.

ob 9:05

Izrael je bil tudi ponoči dejaven. Njegove letalske sile so napadle sto trideset ciljev v Gazi, po besedah izraelske vojske pa naj bi bili vsi napadi uperjeni zgolj proti palestinskim skrajnežem. Teh je očitno veliko, saj je o začetka napadov umrlo že več kot petsto Palestincev. Po svetu se tu pa tam odvijajo tudi protesti proti izraelski agresiji. V Carigradu naj bi se tako po besedah organizatorjev zbralo kar sedemsto tisoč ljudi.

Izraelski predsednik Šimon Peres je v intervjuju za ameriški ABC znova opravičeval dejanja svoje države in nadaljeval s taktiko obtoževanja Hamasa za vse zlo v Gazi. Dejal je, da je izraelska ofenziva posledica kršitve premirja s strani Hamasa, ki da sedaj čuti posledice svojih napak. Peres je dodal še, da nima smisla razglašati premirja, če bo Hamas nadaljeval z obstreljevanjem izraelskega ozemlja in da v Gazi ni pomanjkanja osnovnih potrebščin.

Na Bližnjem vzhodu se od nedelje mudijo predstavniki mednarodne skupnosti, ki naj bi skušali Izrael prepričati v prekinitev ognja. V Egipt je prispela trojka Evropske unije pod vodstvom češkega zunanjega ministra Schwarzenberga, pričakuje pa se tudi prihod francoskega predsednika Sarkozyja. Schwarzenberg kot zunanji minister predsedujoče države EU je že dejal, da bo prekinitev ognja možna šele, ko bodo Palestinci prenehali streljati rakete na Izrael.

V Atenah, ki so jo mediji že malce pozabili, so neznanci s avtomatskim puškami kalašnikov streljali na policiste in enega ranili. Napad se je zgodil pred kulturnim ministrstvom, policija pa je že sprožila obsežno iskalno akcijo. Ugotovila bi rada, ali je zdaj uporabljeno orožje isto, kot tisto uporabljeno v napadu na policijski avtobus decembra lani.

ob 10:05

Japonska borza Nikkei je prvo poslovalno seanso letošnjega leta končala pozitivno in sicer na najvišji točki v zadnjih dveh mesecih. Na to je bojda vplivalo tudi zaupanje v ameriške proti recesijske predloge bodoče Obamove administracije. Gospodarska kriza je na Japonskem - tudi zaradi močnega jena - prizadela predvsem podjetja, ki se ukvarjajo z izvozom.

Optimistična je tudi šrilanška oblast v boju proti Tamilskim tigrom, še posebej potem, ko je zavzela mesto Kilinoči, ki je veljalo za glavno oporišče upornikov. Glede na ta uspeh, se je vlada odločila poslati na sever okrepitve, da bi zevzeli še kraj Mullaitivu. Vojska zanika, da bi imela hujše žrtve pri svojem napredovanju. Tamilski tigri pa na drugi strani trdijo, da so na severu otoka ubili triinpetdeset vojakov.

V Bagdadu je pristalo prvo evropsko komercialno letalo v zadnjih sedemnajstih letih. Gre za letalo švedskega prevoznika Nordic Leasure, ki je prepeljalo kakšnih stopetdeset potnikov iz Danske, to podjetje pa ima v Bagdad namen leteti enkrat tedensko. Poletov v Evropo se nadeja tudi iraški avioprevoznik Iraqi Airways, iraški minister za transport Amer Abduljabbar Ismail pa je dejal, da pričakujejo še več mednarodnih povezav.

V Bagdadu bo kmalu uradno odprta nova ameriška ambasada, ki bo ena od največjih in najdražjih ambasad, ki so jih Združene države kdaj zgradile. V novi zgradbi bo delalo okoli štiri tisoč ljudi, na otvoritveni ceremoniji pa zaradi varnosti ne bo dovoljeno snemanje. ZDA so prenehale uporabljati palačo Sadama Huseina, ki so jo uporabljale za glavni štab v mestu.


Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=17558