Politika> BritOFF

BRITOFF neuspelega dogovora
Ponedeljek, 12. 1. 2009

avtor/ica: Boris V.

ob 7:05
... SDS se pritožuje nad minutažo na RTV ...
... Izrael nadaljuje z agresijo; protesti po svetu ...
ob 8:05
... NYT: Bush zavrnil Olmerta glede napada na Iran ...
... Obama sestavlja posebno ekipo za Bližnji vzhod ...
ob 9:05
... V Somaliji spopadi med islamisti ...
... Izrael poslal v Gazo rezerviste ...
ob 10:05
... Plinski spor še ni razrešen ...
... Motown praznuje petdeset let ...

ob 7:05

Janševa Slovenska demokratska stranka se pritožuje nad časom, ki ji ga namenja nacionalna televizija. V njihovem sporočilu za javnost so zapisali, da so možnosti za predstavitev stališč osrednje opozicijske stranke slabše kot pred letom 2004. V SDS menijo, da so razlogi za – po njihovem - drastično nižanje demokratičnih kriterijev na javni televiziji očitno v strahu, ki da se širi po Kolodvorski. Glede na vse te odzive na njihovi spletni strani, se SDS počasi, a vztrajno, spreminja v zgolj še en internetni blog.

Na očitke se je odzvala tudi RTV in se odločila, da bo imela zvečer v posebni oddaji besedo opozicija. Vendar to ni zadovoljilo Janše, saj se mu zdi pod častjo stiskati se v isti oddaji s predstavniki nacionalne in ljudske stranke. SDS je uredniku informativnega programa Televizije Slovenija Rajku Geriču poslal izsek iz poklicnih meril in načel novinarske etike v programih RTVS. Branko Grims je očitno še kako aktiven.

Aktivna je tudi izraelska vojska. Z letali in topovi je nadaljevala obstreljevanje Gaze in napovedala okrepitev ofenzive proti Hamasu in s tem tudi Palestincem na sploh. Izraelska vojska je priznala obstreljevanje kakih šestdesetih ciljev, zanika pa očitek, da pri tem uporablja tudi prepovedane fosforne bombe. Hamas, na drugi strani, je izstrelil tri rakete, ena je poškodovala del puščave na jugu Izraela. Izraelska vojska je do sedaj ubila že okoli devetsto Palestincev, med njimi ogromno otrok.

Agresiji Izraela nasprotuje čedalje več protestnikov po vsem svetu. V Evropi so v tem prednjačili v Madridu in Bruslju, kjer naj bi se po navedbah organizatorjev zbralo celo osemdeset tisoč ljudi, ki so zahtevali ostrejši odziv Evropske unije. Protesti so bili tudi v Atenah, Londonu, Mûnchenu, Marseillu in drugod.

ob 8:05

New York Times poroča, da je ameriški predsednik George Bush lani zavrnil izraelsko prošnjo za pomoč pri zračnem napadu na glavni iranski jedrski kompleks. Izraelski premier Olmert je Busha prosil za posebne bombe, ki lahko razstrelijo bunkerje in dovoljenje za prelet Iraka. Busha naj bi člani njegove administracije prepričali, da bi bil odprt napad na Iran neučinkovit. Podobno je septembra lani poročal že britanski Guardian.

Veliko se pričakuje od novoizvoljenega predsednika Obame tudi pri vprašanju Bližnjega vzhoda. Obama je dejal, da sestavlja posebno ekipo za reševanje tamkajšnjega konflikta, skupina pa bo začela delovati takoj po dvajsetem januarju, ko bo prevzel oblast. Po Obamovih napovedih bo ta skupina sodelovala z vsemi stranmi na tistem območju in si prizadevala, da bodo tako Palestinci kot Izraelci uresničili svoja prizadevanja. Ali bo za to Obama kdaj Izraelu rekel »ne«, je sicer bolj malo verjetno.

Na severozahodu Pakistana je v spopadih med pakistansko vojsko in islamističnimi aktivisti umrlo najmanj štirideset upornikov in šest vojakov, trdi pakistanska vojska. Šeststo upornikov naj bi napadlo položaje vojske v okrožju Mohmand blizu Afganistana. Pakistan ostaja tesen zaveznik ZDA v takoimenovanem boju proti terorizmu, kljub ameriškim večkratnim bombardiranjem pakistanskega ozemlja blizu Afganistana.

Mednarodno kazensko sodišče naj bi izdalo nalog za aretacijo sudanskega predsednika Omarja al-Bashirja, to pa naj bi ogrozilo tujce v Sudanu. Bashirju grozi obtožnica glede njegove vloge pri genocidu v Darfurju. Sodniki mednarodnega kazenskega sodišča naj bi se glede aretacije odločili do konca meseca.

ob 9:05

Italijanski zunanji minister Franco Frattini bo danes na Hrvaškem ponujal svoje usluge glede posredovanja pri reševanju mejnega problema med Hrvaško in Slovenijo. Frattini je dejal, da bi Hrvaška morala postati članica Evropske unije leta 2010, vendar da je pomembno, da je prožna pri doseganju sporazumne rešitve s Slovenijo. Poudaril je, da je pri reševanju tega problema Evropska komisija pomemben sogovornik.

V Somaliji je prišlo do spopadov med različnima militantnima islamističnima skupinama. Umrlo naj bi okoli trideset ljudi, še trideset drugih je ranjenih. V spopade okoli petsto kilometrov severno od prestolnice Mogadiš sta bili vpleteni neka lokalna skupina in skupina al-Shabaab. Šlo naj bi za izkoriščanje priložnosti za povečanje nadzora nad določenimi območji, potem ko se je začela umikati etiopska vojska, ki je leta 2006 prišla podpret somalijsko vlado.

Izrael se je odločil v Gazo poslati še rezerviste, vendar zanika, da to predstavlja novo fazo v ofenzivi proti prebivalcem Gaze. Ponoči naj bi po besedah izraelske vojske le-ta izvedla dvanajst zračnih napadov, medtem ko Hamas ni odgovoril s svojimi raketami. Samo v nedeljo je umrlo skoraj štirideset Palestincev.

Aktivno je še vedno slovensko vojaško letalstvo. Slovenska vojska namreč praznuje dan vojaškega letalstva in sicer v spomin na prvi bojni polet, ki ga je ljubljanska letalska stotnija opravila na današnji dan pred devetdesetimi leti. Po okriljem enot generala Maistra sta pilota Vilko Peternelj in Franc Zupančič poletela na Koroško in mitraljirala avstrijske enote.

ob 10:05

Ko smo že mislili, da je plinski spor končno razrešen, so se pojavili novi zapleti. Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je namreč dejal, da je sporazum podpisan s strani Rusije, EU in Ukrajine neveljaven zaradi dodatne izjave v ukrajinski verziji pogodbe z EU. Tam naj bi pisalo, da je Ukrajina že poravnala vse obveznosti do ruskega plinskega giganta Gazproma in da si ni prisvajal plina za EU. To je za Rusijo nesprejemljivo, zato Medvedjev grozi, da Rusija ne bo dobavljala plina do prejema »prave različice pogodbe«.

Zaradi sodne odločitve o razpustitvi prejšnje vladajoče stranke, so imeli na Tajskem ponekod zopet volitve. Koalicijska vlada novega premiera Abhisita Vejjajive je od devetindvajsetih volišč osvojila dvajset, novi premier pa je Tajcem zagotovil, da bo to naredilo vladanje še bolj gladko. Volilna udeležba je bila šestdeset odstotna, rezultate pa mora potrditi še volilna komisija.

Prizivno sodišče v Južnoafriški republiki bo odločilo ali naj se Jacoba Zumo ponovno obtoži korupcije in prevare. Sodniki bodo odločili, ali je prejšnja sodna oprostitev Zume pravilna. Septembra lani je bil namreč zaradi tehničnih razlogov oproščen obtožb korupcije, prevare, izsiljevanja in pranja denarja. Zuma, predsednik vladajoče stranke ANC, ima velike možnosti, da postane novi južnoafriški predsednik po naslednjih volitvah.

Ena od najbolj vplivnih glasbenih založb Motown Records praznuje petdeseto obletnico. Leta 1959 jo je v Detroitu sicer z originalnim imenom Tamla ustanovil avtor pesmi in poslovnež Berry Gordy v kleti s sposojenimi osemsto dolarji. Založba se lahko pohvali s skoraj dvesto »number one« hiti, njeno sedanje ime pa je alegorija na detroitsko avtomobilsko industrijo, ki se trenutno nahaja v hudi krizi.

Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=17630