Politika> OFF Program

Ni še konec OFF!
Sreda, 14. 1. 2009

avtor/ica: Boris V.

...Z juga Libanona so neznanci ponovno izstrelili tri rakete na sever Izraela...
...Osama bin Laden pozval k sveti vojni proti Izraelu...
...Notranji ministri Grčije, Cipra, Italije in Malte se bojijo priseljencev...
...Predsednik Evropske komisije Barroso postaja jezen zaradi plinskega spora...
...Evro-poslanec Brejc predstavil problem meje med Slovenijo in Hrvaško češkemu predsedstvu...

OFF NAPOVEDNIK

Tudi v Rimu, kamor vodijo vse ceste sveta, so prepoznali zlo, ki ga povzroča alkohol. Zato se je rimski župan, Gianni Alemanno, trdno odločil, da izkorenini to pregrešno navado in je temu primerno prepovedal prodajo alkoholnih pijač v trgovinah po deveti uri zvečer, pri čemer smo ga v Sloveniji že davno prehiteli. Vendar se nadebudnež ni ustavil pri tem. Alkoholne pijače je namreč prepovedano prodajati tudi v barih, čeprav je to njihovo poslanstvo, in sicer po drugi uri zjutraj. S temi ukrepi naj bi mestna občina želela preprečiti razuzdane zabave mladih, ki se vdajajo opojni pijači in morda celo spolnosti v mestnem jedru, tako rekoč vsem na očeh.

Odločitev o boju proti alkoholu je privrela na plan po spopadih policije z domnevno alkoholiziranimi mladimi na trgu Campo dei Fiori, kjer se zbira rimska mladina in tudi turisti, ki bi vest o opitih Rimljanih lahko ponesli v svet. Ni pa znano, ali imajo pri odločitvi mestnega župana kaj opraviti tudi fundamentalisti v Vatikanu, kljub temu, da Benedikt mlade nenehno opozarja na pasti drog.

Berete nasekan OFF Program Radia Študent!

OFF PROGRAM

Z juga Libanona so neznanci ponovno izstrelili tri rakete, ki so priletele v bližino izraelskega mesta Kirjat Šemona, ki pa niso povzročile človeških žrtev, niti materialne škode. Odgovornosti za napad ni še prevzel nihče. Šiitsko gibanje v Libanonu, Hezbolah, ki je sicer glavni borec proti Izraelu v Libanonu, je že za prejšnje raketice zanikal, da bi jih izstrelili njihovi pripadniki. Dodali so, da se ne želijo zaplesti v vojno z Izraelom in tako pustili svojega zaveznika Hamas na cedilu. Izrael je na zbodljaj takoj odgovoril s topniškim obstreljevanjem Libanona. Na vas Kfar Hammam, od koder naj bi priletele rakete, je izstrelil najmanj osem granat. Poročil o žrtvah ali škodi še ni.

Izrael medtem kljub prošnjam generalnega sekretarja Združenih narodov, Ban Ki Moona, za ustavitev ognja in njegovi turneji po Bližnjem vzhodu, nadaljuje svojo agresijo na Gazo. Ponoči so izvedli kar šestdeset zračnih napadov na Palestince in s tem povišali število smrtnih žrtev, ki je že presegla tisoč. Na izraelski strani je do sedaj umrlo 10 vojakov, od tega trije v lastnem ognju in trije civilisti.

Ob tej priložnosti pa se je oglasil tudi vodja aktivistične mreže Al Kaida, Osama bin Laden. Preko zvočnega posnetka, objavljenega na neki islamistični spletni strani, je muslimane pozval k sveti vojni proti Izraelu. Obsodil je tudi arabske države, češ da svojim mudžahidom preprečujejo osvoboditev Palestine.

V preteklem letu je zgolj po morju v Evropo nelegalno vstopilo sedeminšestdeset tisoč oseb, od tega skoraj štirideset tisoč v Italijo. Notranji ministri Grčije, Cipra, Italije in Malte so zato Evropsko unijo pozvali k okrepitvi boja proti nezakonitemu priseljevanju. Med seboj pa so podpisali dogovor o sodelovanju na področju migracijske politike, v katerem so navedli tudi nekaj predlogov za Evropsko komisijo in predsedujočo Češko, ki jih bodo predstavili na četrtkovem srečanju evropskih notranjih ministrov v Pragi. Italija medtem nadaljuje politiko vračanja pribežnikov v njihove izvorne države. Tako je minulo noč dvaindvajset Egipčanov napotila nazaj v Kairo.

Ker plinskemu sporu med Ukrajino in Rusijo ni videti konca, je predsednik evropske komisije, Jose Manuel Barroso, pozval evropska podjetja, naj pravno ukrepajo proti Gazpromu in Naftogazu, v kolikor dobava ruskega plina preko Ukrajine v Evropo ne bo nemudoma vzpostavljena. Države članice je tudi pozval, naj se medtem zatečejo k uporabi alternativnih virov energije, v kolikor to niso že zaprti jedrski reaktorji. O odprtju le teh namreč razmišljata Slovaška in Bolgarija, ki jima mraz že pošteno načenja zdravje. Za sedaj je tožbo proti družbi Naftogaz napovedala le Madžarska.

Bodoča ameriška državna sekretarka in naslednica Condoleezze Rice, Hillary Clinton, je na zaslišanju v senatu predstavila novo zunanjo politiko. Napovedala je tudi sprožitev alarma glede situacije v Sudanski regiji Darfur. Ena od delnih rešitev je namestitev polnega števila vojakov Afriške unije in Združenih narodov. Za sedaj jih je namreč tam nameščenih le trinajst tisoč od skupnih šestindvajset tisoč. Po ocenah Združenih narodov je bilo v nemirni regiji v velikosti Francije v šestih letih konfliktov ubitih preko tristo tisoč ljudi, skoraj tri milijone pa jih je bilo razseljenih. Mednarodno kazensko sodišče pa namerava izdati nalog za aretacijo predsednika Omarja al Bashira zaradi izvedbe genocida v Darfurju.

Italija od Brazilije zahteva izročitev nekdanjega aktivista Cesareja Battiste zaradi najmanj dveh umorov, zaradi katerih je v Italiji obsojen na dosmrtno ječo. Brazilski pravosodni minister Tarso Genro pa se je odločil, da lahko Battiste ostane v Braziliji kot politični begunec, čeprav je brazilski nacionalni odbor za begunce novembra predlagal, da se begunca izroči. Battisti so sodili zaradi umorov, ki naj bi jih storil kot član skupine Oboroženih proletarcev za komunizem. Za dva umora mu je bilo sojeno v odsotnosti, za dva pa na sojenje še čaka. Končno besedo glede njegove izročitve bo imelo brazilsko vrhovno sodišče, vendar mu bo morala za morebitno izročitev Italija najprej znižati kazen na največ trideset let, kar je največ po brazilski zakonodaji.

Slovenski evro poslanec, Mihael Brejc, je v Češkem predsedstvu predstavil problem meje med Slovenijo in Hrvaško, o čemer bo več povedal sam:

Liberalna akademija je v podporo Slavku Ziherlu in Vladu Miheljaku, proti katerima je napovedana tožba s strani Janeza Janše, na svoji spletni strani objavila peticijo. Več o tem nam bo povedal predsednik Liberalne akademije, Darko Štrajn.

Blejski občinski odbor stranke Zares je prepričan o nezakonitosti sporazuma med Cerkvijo in državo glede blejskega otoka, ki je bil sklenjen ob koncu mandata prejšnje vlade zahvaljujoč bivšemu kulturnemu ministru Simonitiju. Po tem sporazumu je postala Cerkev lastnica vseh nepremičnin na otoku, zemljišče pa je dobila v brezplačni najem in upravljanje. Predsednika mestnega občinskega odbora stranke Matjaža Erjavca smo prosili za komentar:

Vprašali smo ga tudi kaj pričakuje od kulturne ministrice:

OFF sta pripravila Janez in Boris.


Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=17665