Politika> KrOFF

Revolucionarni KROFF!
Sreda, 14. 1. 2009

avtor/ica: Boris V.

... Nemčija ni več tretje gospodarstvo na svetu ...
... "Revolucionarni boj" prevzel odgovornost za napade na grške policiste ...
... Potrjeno mučenje v Guantánamu ...
... Protesti v Sofiji ...
... SD kao obsoja nasilje v Gazi ...

KROFF

Nemčija ni več tretje največje gospodarstvo na svetu. Njeno mesto je namreč prevzela Kitajska, ki je imela v zadnjih desetih letih visoko gospodarsko rast. Nemčija jo sicer še vedno prekaša po bruto domačemu proizvodu na prebivalca, saj ta znaša osemintrideset tisoč osemsto dolarjev na prebivalca, medtem, ko na Kitajskem le dva tisoč osemsto. Prvo mesto tako še vedno zasedajo ZDA s 13,8 milijarde bdp-ja, sledi pa ji Japonska s 4,4 milijarde.

Grška levičarska skupina Revolucionarni boj je prevzela odgovornost za strelna napada na grške policiste, v katerih je bil eden od teh težje ranjen. Skupina obstaja od leta 2003, prvič pa se je temeljiteje predstavila javnosti leta 2007, ko je na ameriško veleposlaništvo v Atenah izstrelila protitankovsko raketo. Evropska unija jo je uvrstila na seznam terorističnih organizacij, za informacijo, ki bi pripeljala na njeno sled pa sta Grčija in ZDA razpisali milijon in pol evrov nagrade.

Ameriška sodnica Susan Crawford je na primeru savdskega državljana Mohameda al Katanija, za dnevnik Washington Post potrdila, da v ameriškem taborišču Guantanamo mučijo jetnike. Pri zasliševanju namreč uporabljajo tehnike osamitve, odrekanje spanja, slačenje in izpostavljanje mrazu in drugim življenjsko nevarnim pogojem, kar po pravni definiciji ustreza mučenju.

Gibanje za emancipacijo nigerske delte je napovedalo prekinitev premirja in spektakularne napade na vladne vojake, potem ko so ti pri poskusu pobega iz zapora ubili njihovega voditelja Tubotamuno Angolia, poznanega pod vzdevkom Boy Chiki. V izjavi za javnost je predstavnik gibanja tudi zatrdil, da so na truplu Angolie vidni sledovi pljuvanja in uriniranja.

Pred bolgarskim parlamentom je prišlo do spopadov med policijo in okrog tisoč petsto protestniki, ki so zahtevali odstop vlade, ki ji očitajo koruptivnost in neučinkovitost. V spopadih je bilo ranjenih triindvajset ljudi, med njimi šest policistov, triinpetdeset protestnikov so aretirali. Protesti so se sprva pričeli mirno, dokler niso začeli nacionalisti in nogometni aktivisti na policiste metati kamenje in snežne kepe. Po namigu, da nameravajo protestniki razstreliti bombo, so se policisti odločili protest prekiniti.

Poslanka Socialnih demokratov Janja Klasinc je na novinarski konferenci v imenu celotne poslanske skupine SD ostro obsodila nasilje v Gazi. Po mnenju Klasinčeve se je v javnosti ustvaril bojda napačni vtis o neobčutljivosti slovenske oblasti do tega problema, zato je v imenu poslanske skupine vlado pozvala, naj v okviru svojih diplomatskih aktivnosti v Evropski uniji in Združenih narodih od izraelske in palestinske strani takoj zahteva, naj se nasilje umakne dialogu. Socialni demokrati imajo namreč rešitev, citiramo: "Vojaški spopadi niso pot do razrešitve problemov«.


Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=17668