Politika> OFF Program

Holokavst se še dogaja!
Torek, 27. 1. 2009

avtor/ica: Boris V.

... Danes je mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta ...
... Spet incident ob Gazi – umrla po ena oseba na vsaki strani ...
... Obamov odposlanec za Bližnji vzhod odšel na Bližnji vzhod ...
... Črnogorski parlament sprejel predlog vlade za skrajšanje mandata – sledijo predčasne volitve ...


OFF NAPOVEDNIK

Tokratni OFF Napovednik je začinjen z nemškimi prigodami. Neka Nemka je po internetu naročila avtomatsko puško kalašnikovko, ki so jo zasegli na frankfurtskem letališču, 49-letno naročnico pa prijeli. Za svoj prestopek bo morala za leto dni v zapor, opraviti pa bo morala še 150 ur družbenokoristnega dela. Žrtev policijske budnosti se je sklicevala na to, da je mislila, da je naročila le okrasno orožje in da je nameravala puško, ki jo je kupila za 169 evrov, obesiti na steno v dnevni sobi. Morda je pa ženska strastna lovka.

Druga zgodba je še bolj bizarna, da ne rečemo »nemška«. Neki 39-letnik je v smetnjak po pomoti odvrgel ključe, ko je šel ponje, pa se je tako zataknil, da se ni mogel več premakniti. Njegova prijateljica je to videla in klicala gasilce, ti so ga z mukami rešili iz krempljev smeti. V smeteh je ždel okoli pol ure, a ključe je na koncu vseeno dobil. Bravo.

Berete zelo umazan OFF Program Radia Študent!

OFF PROGRAM

Danes je mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Tisti originalni, ne njegove manj popularizirane različice, ki so se kot gobe po dežju vrstile po drugi svetovni vojni. Tako je 27. januar rezerviran za spomin na žrtve holokavsta, saj je ravno na ta dan Rdeča armada osvobodila koncentracijsko taborišče Auschwitz. Tudi slovenska vlada je lani ta dan razglasila za nacionalni dan spomina na holokavst. Kot žrtve tega zločina so bili primarno Judje, vendar tudi ogromno Slovanov, Romov, duševno in telesno prizadetih oseb, političnih zapornikov in drugih za takratni nacistični režim nezaželjenih družbenih skupin.

Medtem pa se stanje mehkega genocida nadaljuje na Bližnjem vzhodu. Po koncu izraelske ofenzive v Gazi se je zgodil že prvi večji incident, v katerem sta umrla en Palestinec in en Izraelec. Palestinci so na meji Gaze sprožili bombo v bližini izraelske patrulje in ubili enega izraelskega vojaka, tri pa ranili. Izraelci so vrnili ogenj in ubili enega Palestinca. Do incidenta naj bi prišlo po poročanju tiskovnih agencij na izraelski strani meje, druge podrobnosti še niso znane.

Novi ameriški predsednik Barack Obama je svojega odposlanca za Bližnji vzhod Georgea Mitchella že poslal na območje, ki mu bo posvečen. Najprej se bo ustavil v Egiptu, nato pa bo obiskal še Izrael in Zahodni breg, nadaljeval bo v Jordaniji in Savdski Arabiji. Znano je tudi, da se bo na koncu ustavil še v Londonu in Parizu, ni pa izljučeno niti, da si bo ogledal porušeno Gazo, čeprav se s Hamasom zagotovo ne bo srečal.

Obama je pozval muslimanski svet k tako imenovanemu partnerstvu in medsebojnemu spoštovanju. Dodal je, da Amerika ni njihov sovražnik. Palestince in Izraelce je pozval k obuditvi pogajanj, kot karto pa je povlekel tudi odraščanje v Indoneziji in drugih muslimanskih državah, kjer naj bi se prepričal, da imajo ljudje ne glede na vero podobno upanje in sanje. Na to, ali novo medsebojno spoštovanje pomeni, da bodo ZDA umaknile svoje vojaške enote iz muslimanskih dežel, si odgovorite kar sami.

ZDa pa niso edina aktivna velesila. Kitajski premier Wen Jiabao začenja večdnevno evropsko turnejo, znotraj katere bo obiskal Švico, Nemčijo, Španijo, Veliko Britanijo in sedež Evropske unije v Bruslju. Po lanski preložitvi decembrskega vrha EU-Kitajska, ki jo je zaradi srečanja Sarkozyja z dalajlamo zahteval Peking, je to prvi obisk kitajskega premiera v Evropi. Nekateri opazovalci menijo, da to potovanje pomeni otoplitev odnosov med Kitajsko in EU po sporu zaradi Tibeta. Status Tibeta pa ostaja diplomatsko hladen.

Črnogorski parlament je sprejel predlog vlade za skrajšanje mandata. Tako je omogočil predsedniku države Filipu Vujanoviću, da razpiše predčasne volitve, kar naj bi se zgodilo še danes, volitve pa bi bile konec marca. Utemeljitev vlade je zanimiva. Meni namreč, da je - ker so pred Črno goro številne in pomembne obveznosti v procesu približevanja EU – bolje, da to izvajajo institucije s polnim mandatom. O tem izgovoru smo govorili z urednikom politične redakcije črnogorskega časopisa Vijesti, Nedjeljkom Rudovićem:

Kako pa je to sprejela črnogorska javnost oziroma natančneje - volivci?

V Sloveniji se bo delavcem zmanjševal delovni čas, da bi tako privarčevali. Morda je pa črnogorska vlada iz solidarnosti z delavci tudi sebi hotela skrajšati delovni čas.

Na obisku v Sloveniji se mudi makedonski premier Nikola Gruevski, ki je slovensko oblast seznanil z reformami, ki jih je Makedonija naredila na poti v EU na področju policije, pravosodja, boja proti organiziranemu kriminalu, usklajevanja zakonodaje in gospodarstva. Pahor je glede tega dejal, da ima Slovenija velike interese in da njeni poslovneži želijo nadaljevati začete ali načrtovane investicije. V duhu ekspanzionizma je dodal še: »Z današnjim obiskom Slovenija začenja ambicioznejšo politiko gospodarske prisotnosti na zahodnem Balkanu«.

Sindikat mariborske regije »Konfederacije novih sindikatov Slovenije – Neodvisnost« je na novinarski konferenci predstavil svoja stališča o aktualnih vladnih ukrepih za premagovanje gospodarske krize. O tem smo govorili s predsednikom njihovega mariborskega oddelka Milanom Mesaričem:

Udeležili smo se tiskovne konference ministrstva za promet, kjer je minister Patrick Vlačič po kratki negativni oceni delovanja prejšnje vlade na tem področju, predstavil prioritete ministrstva v letu 2009. Poudaril je pomembnost nacionalnih strategij na področju pomorstva, avtocest in železnic, težave pa - kljub ogromnim evropskim sredstvom - ostaja financiranje. Poslušajmo, kaj je povedal minister Patrick Vlačič:


Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=17831