Politika> KrOFF

Kacinarski KROFF!
Sreda, 4. 2. 2009

avtor/ica: Boris V.

... Pahor in Sanader se bosta le srečala ...
... Glavni haaški tožilec nezadovoljen s Hrvaško ...
... IFJ: Leto 2009 bo lahko najbolj smrtonosno ...
... tudi Kacin podpira Obamo ...

KROFF

Slovenski premier Borut Pahor je povedal, da je prejel klic svojega hrvaškega kolega Sanaderja. Rezultat pogovora je dogovor o srečanju obeh predsednikov vlad v dveh do treh tednih. To srečanje bo imelo po njegovih besedah informativni značaj, o času in kraju mitinga pa se bodo dogovorili po diplomatskih poteh. Premiera sta se glede srečanja že nekaj časa lovila tako po diplomatskih kot neformalnih poteh, vendar na pozive izmenično nista odgovarjala.

Glavni tožilec haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Serge Brammertz je vedno bolj nezadovoljen z odnosom Hrvaške do svojih obveznosti do sodišča. Še posebej izpostavlja primer Gotovine, saj naj Hrvaška ne bi dostavila nekaterih dokumentov, ki bi lahko upokojenega generala inkriminirali. Nezadovoljstvo haaškega tožilca lahko tako predstavlja dodatno oviro na poti Hrvaške v unijo.

Mednarodna zveza novinarjev v svojem poročilu ugotavlja, da je bilo lani med opravljanjem dela ubitih najmanj sto devet novinarjev. Že januarja letos pa jih je umrlo že deset, tako da bi utegnilo biti letošnje leto najbolj smrtonosno doslej, dodajajo na zvezi. Med najbolj nevarne države za novinarje spadajo Irak, Mehika in Indija, zveza pa opozarja tudi na nevarnosti, s katerimi so se ob zadnji izraelski ofenzivi soočali novinarji v Gazi.

V OFF-u smo že poročali o glasovanju v Evropskem parlamentu o resoluciji, v kateri ta inštitucija pozdravlja odločitev Obame o zaprtju Guantanama. O tem glasovanju smo govorili s slovenskim evroposlancem Jelkom Kacinom:


Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=17931