Politika> PLJUNKI POZABE

Blodnje nekega ameriškega nacista
Ponedeljek, 9. 3. 2009

avtor/ica: Lan

Pred slabimi 40 leti je pod streli James Earla Raya padel Martin Luther King Junior. Mi pa se bomo posvetili njegovemu antipodu, diametralno nasproti stoječemu mu ideologu, Georgeu Lincolnu Rockwellu, začetniku in vodji ameriške nacional-socialistične stranke, ki se je rodil na današnji dan, pred 91 leti.

Te dni se pred jamami in vzdolž družbenopolitične krajine burijo duhovi. Tisti prvorazredni, oz. prvorazredne, drugorazredni, in tisti, ki jih bomo v nocojšnjih Plunkih pozabe izpljuvali iz pozabe.

Pred slabimi 40 leti je pod streli James Earla Raya padel Martin Luther King Junior. Mi pa se bomo posvetili njegovemu antipodu, diametralno nasproti stoječemu mu ideologu, Georgeu Lincolnu Rockwellu, začetniku in vodji ameriške nacional-socialistične stranke, ki se je rodil na današnji dan, pred 91 leti. Njegovo življenje je dokaj natančno popisano. Kar ostaja neznano je, kje in kdaj je v njegovi glavi prišlo do preobrata, ki je vodil do ekscesnih stališč, zapisanih v programu njegove stranke, artikuliranih pa tudi v tipizirani parodiji Orwellove Živalske farme, Basni o racah in kokoših, nenazadnje pa tudi v njegovem krovnem literarnem delu, ki sliši na preprosto in zgovorno ime – »White power«.

Iz njegovega CV-ja bomo na tem mestu izpostavili le dvoje. George Lincoln Rockwell je bil zgleden študent filozofije na elitni univerzi Brown, med drugo svetovno vojno pa je domovini služil v ameriški vojni mornarici. Na eni od prekooceanskih vojnih vojnih misij na krovu bojne ladje USS Pastores je bil ključni človek pri pomiritvi nemirov med takrat še vedno segregiranimi temnopoltimi in belopoltimi mornarji na krovu. Še več. Posredovalci njegove biografije navajajo, da se je v omenjenem času z afriškimi Američani, podobno kot se je mladi Adi Hitler na Dunaju z judovskim sostanovalcem, kar dobro ujel.

Po vojni je gradualno prevzel homofobna politična načela. Najprej idejo repatriacije temnopoltih v Afriko, ki jo je kasneje nadgradil s kombinacijo McCarthizma in antijudovstva. Tako bi se namreč celotna Rockwellova politična doktrina v enem stavku lahko tudi povzela: Zaščititi belo krščansko Ameriko pred judovskim kolonizmom, ki si pri širjenju svojih komunističnih idej na poti do cilja izdatno pomaga z zamorci.

Tole so bila arhivsko podana, v strogo dokumentaristične svrhe predvajana miselna zbrana dela očeta ameriške naci-partije, Georgea Lincolna Rockwella. Umrl je 25. avgusta 1967. Zanj so bili usodni streli njegovega nekdanjega strankarskega kolege, Johna Pratlerja., Ob njegovi smrti je ameriška nacistična stranka štela le okoli aktivnih 300 članov. Bolj zanimivo pa je, da je premogla okoli 3.000 mecenov. Stranka deluje še danes. Predseduje ji Rocky Suhayda. A o njem kdaj drugič. Tole so bili Plunki pozabe. Hvala za poslušanje.


Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=18339