Politika> OFF Program

OFF POSNETIH KRST IN LEPIH ZASTAV
Torek, 7. 4. 2009

avtor/ica: Boris V.

... Albanska in hrvaška zastava pred sedežem NATO pakta v Bruslju ...
... Sedem ameriških kongresnikov na Kubi z Raulom Castrom ...
... Ameriški mediji lahko po letu 1991 spet spremljajo vrnitev posmrtnih ostankov ameriških vojakov ...
... Ahtisaari meni, da je arbitraža možna pot za reševanje slovensko hrvaškega spora ...

OFF NAPOVEDNIK

Iraški novinar Muntadar al-Zaidi je s svojim metom čevlja v takratnega ameriškega predsednika Georga Busha sprožil novo svetovno športno-aktivistično disciplino. Po njegovi akciji je v kitajskega premiera Wena Jiabaa obuvalo vrgel še neki britanski študent, sedaj pa je bil center takšne pozornosti indijski minister za dom, Palaniappan Chidambaram, ki je govoril na neki novinarski konferenci v New Delhiju. Govor je tekel o nemirih leta 1984, v katerih je bilo ubitih več sto sikhov.

Novinar Jarnail Singh, prav tako sikh, je čevelj - oziroma supergo - vrgel, saj je bil skrajno nezadovoljen z odgovorom ministra na vprašanje o vladni preiskavi o dveh članih ministrove Kongresne stranke, ki sta obtožena, da sta tistega leta vodila nemire proti sikhom. Novinar je kasneje sicer dejal, da ni ravnal prav, ampak da je imel dober razlog. Izdelovalcem superg priporočamo, da izkoristijo nastalo situacijo in začnejo izdelovati posebne aerodinamične superge, ki bolijo, ko te zadanejo v glavo. Saj veste, za novinarje.

Poslušate takšne ofenzive spodbujajoč OFF Program Radia Študent.

OFF PROGRAM

Kako lepo je gledati plapolanje zastave svoje države pred poslopjem mogočne organizacije, katere član si ravno postal. Te poetične misli so verjetno spreletavale albanskega in hrvaškega premiera, Salija Berisho in Ivota Sanaderja, ob jutranjem dvigu zastav Albanije in Hrvaške pred NATO-vim poslopjem v Bruslju, s čimer je bil tudi simbolično potrjen vstop dveh novih članic v to vojaško zvezo. Generalni sekretar NATA, Jaap de Hoop Scheffer, je ob tej priliki izjavil sledečo modrost: »Vstop dveh novih držav v zavezništvo je dokaz, da je ideja o svobodi še živa.«

Ivo Sanader je po slovesnosti pohitel s pozivom Slovenije k deblokadi pogajanj Hrvaške z Evropsko unijo. Sanader vztraja pri ločitvi vprašanja meje od pristopnih pogajanja z unijo. Oglasil pa se je Martti Ahtisaari, ki naj bi bil vodja posredovanja pri reševanju vprašanja mejnega problema med obema državama. Meni, da bi lahko spor rešili z arbitražo in da bi bilo bolje, da bi v tem primeru odločali pravniki. Dodal je, da bi se v takšnem slučaju sam izločil. Hrvaški predsednik Stipe Mesić je odgovoril, da so najbolj izkušeni pravniki na Meddržavnem sodišču v Haagu ali na Mednarodnem sodišču za pravo morja v Hamburgu. Ahtisaari pa pravi, da je prepričan, da bodo Hrvati dojeli, da bodo v tem primeru pristopna pogajanja prestavljena na še daljši čas.

Sedem ameriških kongresnikov, sicer demokratov, se je na Kubi sestalo s predsednikom Raulom Castrom. Kongresniki so odšli na Kubo, da bi skušali izboljšati ameriško-kubanske odnose. Barbara Lee, vodja ekipe kongresnikov, je dejala, da nimajo nikakršnega sporočila predsednika Obame, ampak da so prišli le poslušat in se pogovarjat s Kubanci. Od ameriškega predsednika se pričakuje, da bo ukinil nekatere omejitve glede potovanja in gospodarstva, ki so bile Kubi vsiljene pred petdesetimi leti. Prejšnji teden je mešana skupina senatorjev predlagala zakon, ki bi omogočal vsem ameriškim državljanom prosto potovanje na Kubo.

Prvič po letu 1991 so lahko ameriški mediji spremljali vrnitev posmrtnih ostankov ameriških vojakov. To se je zgodilo v oporišču Dover, kjer je potekala slovesnost ob vrnitvi ostankov nekega ameriškega vojaka iz Afganistana. Po novem lahko mediji vrnitve spremljajo, vendar le, če družina padlega vojaka to dovoli. Prepoved prisotnosti medijev je leta 1991 uvedel George Bush starejši v času prve zalivske vojne, da ne bi zgubljal podpore ob slikah mrtvakov, niti Bill Clinton niti Bush mlajši pa se v to prepoved nista vtikala. Šele Obama je obrambnemu ministru naročil, naj premisli o spremembah.

Zeleni Slovenije so se odločili nastopiti na volitvah v Evropski parlament, njihov paradni konj oziroma predlagani nosilec liste in prvi kandidat pa je predsednik stranke, Vlado Čuš. Zeleni Slovenije so optimistični pri napovedih in pričakujejo izboljšanje rezultata iz leta 2004. Po njihovem mnenju pomeni nizka volilna udeležba upadanje zaupanja, dodajajo pa, da morajo biti ljudje nujno udeleženi pri odločanju o velikih okoljskih projektih v Sloveniji. Menijo, da Slovenijo v preveliki meri obvladujejo interesne skupine v spregi z gospodarstvom in določenimi mediji. Kateri so ti mediji, seveda ni bilo rečeno.

Slovenski zunanji minister, Samuel Žbogar, je odpotoval na dvodnevni obisk Rusije, kjer se bo pogovarjal s tamkajšnjimi slovenskimi gospodarstveniki, z ruskimi sogovorniki pa se bo uradno pogovarjal v sredo. Srečal se bo z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom in predsednikom zunanjepolitičnega odbora dume, Konstantinom Kosačovom. Glavne teme pogovorov bodo priprave na slovensko predsedovanje Odboru ministrov Sveta Evrope, ki ga bo Slovenija dvanajstega maja prevzela od Španije. Beseda pa bo tekla tudi o izgradnji plinovoda Južni tok.

Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam je predstavila svoj vidik na tretji vladni paket protikriznih ukrepov. Govorili smo s predsednikom PERGAMA Dušanom Reboljem.

V klubu KGB v Mariboru se lahko ob sedmi uri zvečer udeležite dogodka Družabno družboslovje pod organizacijo mladinskega kulturnega centra Maribor, ki ga moderirata Vesna Godina in Andrej Fištravec. Tokrat bo gost predsednik državnega zbora Pavle Gantar, več o temah pogovora in pa o razlogih za njegovo gostovanje nam bo povedal Fištravec:

Na Fakulteti za družbene vede v predavalnici 3 pa lahko prav tako ob sedmi večerni uri prisluhnete okrogli mizi "smrt svobodi, narodu fašizem" pod okriljem študentskega politološkega društva Polituss. Pri debati bodo sodelovali Rastko Močnik, Andrej Kurnik, Rajko Muršič in Rudi Rizman. Iztočnica pogovora bo po besedah Politussa ta: »Govorili bomo predvsem o ponovnem vzponu skrajne desnice v Sloveniji in Evropi, tako na parlamentarni kot na civilno-družbeni ravni, o privlačnosti neofašističnega populizma in neučinkovitosti liberalnih odgovorov nanj ter o prihodnjem razvoju sveta v tej luči in odgovorih, ki jih levica na to lahko sploh ponudi.«

Govorili smo s tiskovnim predstavnikom Polituss-a Alešem Guidom in ga vprašali od kod ideja za naslov okrogle mize:

V Združenju novinarjev in publicistov so nezadovoljni z ekspertno skupino kulturne ministrice Majde Širce za pripravo novel zakona o medijih in zakona o nacionalni televiziji in radiu. Menijo, da jih je Širca namerno obšla, navajajo pa tudi možne razloge, zakaj naj bi do tega prišlo. Govorili smo s podpredsednikom Združenja Nenadom Glűcksom:


Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=18743