Politika> OFF Program

OFF NESMOTRNOSTI
Sreda, 22. 4. 2009

avtor/ica: Boris V.

... Računsko sodišče meni, da je bilo državno sofinanciranje medijev med leti 2006 in 2009 nesmotrno ...
... Opozicija navija za draginjski dodatek upokojencem, koalicija proti ...
... Srbski zunanji minister Vuk Jeremić zatrdil, da Srbija ne bo priznala neodvisnosti Kosova ne glede na odločitev Mednarodnega sodišča ...
... Obama povabil voditelje Izraela, Egipta in Palestincev na pogovore v Washington ...

OFF NAPOVEDNIK

Zeleni Slovenije vsako leto ob dnevu Zemlje, tej maternici naše galaksije, organizirajo več akcij, najbolj tradicionalno pa je deljenje naravnega humusa. V ta namen vsako leto izberejo novo slovensko mesto. Katero je bilo na vrsti letos, kakšne akcije izvajajo ter o geslu letošnjega prireditve, pa smo govorili z organizatorjem dogodka, predsednikom Zelenih Slovenije Vladom Čušem:

Berete sivo-ekološki Off program Radia Študent!

OFF PROGRAM

Ameriški predsednik Barack Obama je povabil izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja, egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka in tako imenovanega vodjo Palestincev Mahmuda Abasa na obisk Bele hiše. Ta se bo zgodil najverjetneje do začetka junija. Tiskovni predstavnik Obame Robert Gibbs je dejal, da bo z vsakim od njih Obama debatiral o tem, kako ojačati in poglobiti medsebojno partnerstvo in o korakih, ki jih morajo vse strani narediti za dosego miru med Izraelci in Palestinci ter Arabci. Ne ve se še, ali bodo obiski ločeni ali skupni, pa tudi tega ne, kako bo poglobitev partnerstva med ZDA in Izraelom pripeljala do miru na Bližnjem vzhodu.

Ameriški senat je potrdil Cristopherja Hilla za novega ameriškega veleposlanika v Iraku. Ena od glavnih nalog, s katerimi se bo moral spoprijeti, bo umik ameriških enot iz države do konca leta 2011. Hill je prekaljen diplomat, saj je bil vodja oddelka za vzhodno Azijo na State Departmentu in zastopal Združene države na šeststranskih pogajanjih o severnokorejskem jedrskem programu. Bil je tudi veleposlanik v Makedoniji in posebni odposlanec za Kosovo leta 1999.

Preden pridemo na Balkan, postojmo na korejskem polotoku. Severna od obeh Korej je obtožila svojo južno dvojčico resnih provokacij zaradi premika mejne označbe. Pri tem so severnjaki južnjake obtožili, da je bil premik premišljena akcija z namenom povečati napetosti in zlobno kriminalno dejanje. Všečna retorika je očitno obrodila sadove, saj je južnokorejski obrambni minister dejal, da trditve že preiskujejo. Do incidenta je prišlo le dan po redkem bilateralnem srečanju med obema Korejama, ki pa je trajalo le dvaindvajset minut.

Srbski zunanji minister Vuk Jeremić je zatrdil, da Srbija za nobeno ceno ne bo priznala neodvisnosti Kosova ne glede na odločitev Meddržavnega sodišča v Haagu, ki je do sedemnajstega aprila sicer prejelo argumente vpletenih strani. Svoje mnenje o razglasitvi neodvisnosti Kosova je podalo petintrideset članic Združenih narodov in Kosovo, čigar mnenje se bo obravnavalo kot pisni doprinos sodišču. Jeremić sicer verjame v odločitev sodišča v prid Srbije, saj bi bil svet v nasprotnem primeru, po njegovem mnenju, zelo nestabilen. Jeremić je še dodal, da Srbijo kljub njenemu optimizmu veže srbska ustava.

Krščanski socialisti so danes določili, kdo jih bo zastopal na volitvah v evropski parlament. Nosilka liste bo predsednica podmladka stranke Maruša Benkič, slogan za evrovolitve pa bo: »Pomladimo staro celino«. Stranka bo na prihajajočih volitvah v evropski parlament sicer nastopila sama, za komentar pa smo prosili predsednika stranke in poslanca v Državnem zboru Andreja Magajno:

Poslanci Državnega zbora pridno razpravljajo o predlogu zakona za enkratni pokojninski dodatek, ki ga je vložila poslanska skupina Slovenske demokratske stranke. Vinko Gorenak iz omenjene stranke spominja, da tudi koalicijski sporazum predvideva izplačila takšnega dohodka, vendar temu nasprotujejo v velikem delu koalicije. Majda Potrata namreč opozarja, da niso ogroženi le upokojenci, temveč tudi druge družbene skupine. Od poslancev Desusa bo za dodatek glasoval le Vili Rezman, ki tako kot v SDS, meni, da gre obljubo v koalicijskem sporazumu. SDS podpirajo tudi v Slovenski ljudski in nacionalni stranki, svoj glas pa je dodal tudi nepovezan poslanec Franc Pukšič.

Računsko sodišče je v postopku revizije sofinanciranja medijev od prvega januarja 2006 do osmega januarja 2009 ocenilo, da sofinanciranje medijev s strani države ni bilo smotrno. Cilj financiranja naj bi bila pluralnost in demokratičnost medijev, vendar Šoltes opozarja, da ta dva termina nikjer nista točno dorečena, kar odpira vrata diskriminacijam določenih medijev. Prav tako je bil pomanjkljiv nadzor nad učinki razdanih sredstev. Govorili smo s predsednikom Računskega sodišča Igorjem Šoltesom:

Društvo študentov politologije Polituss organizira okroglo mizo na temo Apatija med mladimi, ki se bo zgodila na FDV-ju. Več o dogodku predsednik društva Anej Korsika:


Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=18930