Politika> BritOFF

ARMADNI BRITOFF
Četrtek, 14. 5. 2009

avtor/ica: Boris V.

... Slovenska armada nekaj praznuje ...
... SLS pripravljena na "novo zaupanje" ...
... Hrvaški sindikati javnih uslužbencev nehali stavkati ...
... Obama nadaljuje s tradicijo prikrivanja zločinov ...


ob 7:05

Slovensko vojsko, armado takorekoč, ki bo jutri praznovala osemnajst let obstoja, je zajela nova moč in energija polnoletnosti. Tako vsaj govori obrambna ministrica Ljubica Jelušič. Vojska je po njenih besedah vedno manj številčna, vendar dobiva nove in nove naloge. Tako je od leta 1997 v svet reševati interese globalnih sil poslala že več kot pet tisoč ljudi. Petnajstega maja 1991 so prvi slovenski naborniki slovesno prisegli domovini, čeprav je ta šele več kot mesec dni kasneje sploh razglasila svojo državnost. Komu so ti pobje takrat sploh prisegli?

Na Hrvaškem ne protestirajo le študentje. Sindikati javnih uslužbencev, oziroma šestindevetdeset odstotkov njihovih članov, so začeli s stavko. Ta naj bi potekala, dokler sindikati z vlado ne bodo dosegli sprejemljivega predloga pogodb o plačah, o katerih bodo člani sindikata nato odločali na referendumu. Glede na to, da so na Hrvaškem v nedeljo lokalne volitve, so sindikati za soboto napovedali veliki protestni shod, če do tedaj ne bo rešitve.

Sodeč po objavljeni strategiji ruske nacionalne varnosti do leta 2020, sta zveza NATO in obrambna politika Združenih držav Amerike pomembni grožnji mednarodni stabilnosti in moči Rusije. Moskva, ki še enkrat poudarja, da je približevanje NATA ruskim mejam, nesprejemljivo, odkrito priznava, da želi Rusija spet postati velesila in dodaja, da bo mednarodne odnose oblikoval boj za energetske vire.

Francoski senat je potrdil predlog zakona, ki odvzema pravico do internetne povezave tistim, ki neprestano ilegalno downloadajo stvari z interneta. Proti predlogu so bili samo štirje senatorji, za pa kar 189. Potem, ko so v drugem poskusu tudi poslanci narodne skupščine predlog sprejeli, ga mora podpisati le še predsednik Sarkozy. Zakon bo v vsakem primeru v neskladju z odločitvijo Evropskega parlamenta, ki takih posegov brez sodišč ne dovoljuje.

ob 8:05

Janez Podobnik, podpredsednik Slovenske ljudske stranke, se ne strinja z Janševo idejo o tako imenovani drugi republiki in njegovimi predlogi o ustavnih spremembah, saj meni, da te niso potrebne. Vseeno spraviteljsko dodaja, da predlagateljev ni treba diskreditirati in da je razprava o ustavnih spremembah legitimna. SLS bo imela v soboto kongres z geslom: »Pripravljeni na novo zaupanje«.

Zdajšnji slovaški zunanji minister in do nedavnega visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini, Miroslav Lajčak, de prejel nagrado »Evropski prijatelj Bosne in Hercegovine«. Nagrado podeljuje nevladna organizacija Evropsko gibanje, Lajčak pa si jo je po njihovem zaslužil s svojim doprinosom k prizadevanjem Bosne pri približevanju Evropski uniji.

V Indiji so se naposled zaključile parlamentarne volitve, ki so v petih fazah potekale skoraj mesec dni. V vodilnem položaju je že sedaj vladajoča Kongresna stranka, za ovratnik pa ji diha hinduistična stranka Bharatya Janata, a se nobena od dveh ne bliža absolutni večini v parlamentu. Prvi uradni rezultati bodo znani v soboto, parlament pa se mora konstituirati do drugega junija. Članov parlamenta je 543, volilnih upravičencev pa kar 714 milijonov. Več kot milijon na poslanca, torej.

In sedaj še novica iz sveta športnih spektaklov. Nogometaši carigrajskega Besiktasa so zmagovalci turškega fuzbalskega pokala, saj so v finalu s štiri proti dve premagali mestnega tekmeca Fenerbahče. Kdo je zadel? Dvakrat Bobo in po enkrat Simseka ter Hološko za šampione, za luzerje pa Guiza in De Souza.

ob 9:05

Vlada je začela z obravnavanjem odgovora Slovenije na predlog Ollija Rehna za rešitev mejnega spora s Hrvaško. Glede na to, da so v torek predsedniki parlamentarnih strank večinsko sprejeli dopolnila k predlogu, ni vrag, da jih ne bo sedaj tudi vlada. Uradno vsebina dopolnil sicer ni znana, a naše zaupanje v sposobnost vladne ekipe je brezmejno. Hrvaška je Rehnov predlog sprejela po hitrem postopku in to brez kakršnihkoli dopolnil.

Svetovno znano mjanmarsko disidentko Aung San Suu Kyi čaka sojenje zaradi kršenja pogojev njenega hišnega pripora, je dejal njen odvetnik. Razlog za sojenje je prihod Američana Johna Yettawa na njen dom. Obtožbe Suu Kyijeve, ki je zadnjih devetnajst let zaprta doma, pridejo oblastem prav, saj bi se ji drugače hišni pripor iztekel konec maja, za naslednje leto pa so predvidene volitve.

Varnostni svet Združenih narodov je pozval tako šrilanško vlado kot tamilske tigre, naj civilistom, ujetim na konfliktnem območju, omogočijo varnost. Varnostni svet je tudi izrazil zaskrbljenost zaradi vedno hujše humanitarne krize na severovzhodu države. Ameriški predsednik Obama je pozval upornike, naj položijo orožje, vojsko pa, da preneha z bombardiranjem civilnih tarč. Lepo od njega.

Sindikati hrvaških javnih uslužbencev so po pogajanjih s predstavniki vlade prekinili stavko, ki so jo začeli včeraj. Prišli so namreč do sporazuma o plačah, tako da je sedaj odpadel tudi za soboto napovedan protestni shod. Pogajanja so trajala sedemindvajset ur, v roku enega meseca pa bodo vodje osmih sindikatov javnih uslužbencev izvedli referendum med svojim članstvom. Od števila glasov je odvisno, ali bo sporazum na koncu tudi podpisan, ali pa se bo šlo v nova pogajanja.

ob 10:05

Islamistični bojevniki so se v somalijski prestolnici Mogadiš v hudih spopadih približali predsedniški palači. Vlada naj bi radikalno izgubljala svojo moč, tako da naj bi precej njenih enot že prestopilo k upornikom. Po nekaterih ocenah, naj bi imela vlada na voljo le okoli štiri tisoč vojakov, medtem ko naj bi islamisti šteli dva tisoč več.

Ameriški predsednik Obama vozi slalom med pričakovanji svojih podpornikov in realnostmi ameriške politike. Tako je dejal, da bo skušal preprečiti objavo fotografij zlorab osumljencev terorizma, ki so jih med leti 2003 in 2006 zbrali preiskovalci Pentagona in katerih objavo je lani odredilo zvezno prizivno sodišče v New Yorku. Obama svoje nasprotovanje objavi utemeljuje, češ da bi le-ta ogrozila varnost ameriških enot po svetu in da fotografije sploh niso tako senzacionalne. Obamova administracija se lahko do devetega junija pritoži na vrhovno sodišče.

Izrael je Združenim narodom šele tri leta po koncu vojne z Libanonom predal podatke o tem, kje je odvrgel kasetne bombe nad Libanonom v vojni leta 2006. ZN trdi, da je Izrael na Libanon vrgel okoli štiri milijone teh bomb, od katerih jih okoli milijon ni eksplodiral. Od poletja 2006 je zaradi tega umrlo ali bilo pohabljenih že okoli tristo ljudi, večinoma otrok, ki bombe uporabljajo za igrače.

Jutranje novice končujemo s še enim športnim spektaklom. Hokejisti Plive Lipovcev bodo konec tedna na Dunaju branili naslov prvaka srednjeevropske Interlige v hokeju na travi. Poleg njih bodo na zaključnem turnirju še Mladost iz Zagreba, Rača iz Bratislave in dunajski Wiener Neudorf .

Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=19194