Politika> KrOFF

VOLILNI KROFF
Petek, 22. 5. 2009

avtor/ica: Boris V.

... Slovenec na italijanski listi poziva k spoštovanju schengenskega režima ...
... V Španiji bo "Internacionalistična pobuda - Solidarnost med narod" le lahko kandidirala na evropskih volitvah ...
... Joe Biden v Libanonu tvezi o transparentnosti volitev ...
... Singh zopet prisegel kot indijski premier ...

Na listi italijanske stranke Levica in svoboda kandidira za mesto evropskega poslanca tudi Igor Komel iz Gorice, ki se je zavzel, da Italija ne bi smela znova uvesti nadzora na mejah in začasno ustaviti izvajanje schengenskega sporazuma. To namreč namerava narediti ob vrhu skupine G8 v L'Aquili, kot je napovedal italijanski zunanji minister Franco Frattini. Poleg Komela kandidirata v Evropski parlament v Italiji tudi Boris Pahor in Igor Kocijančič.

V Španiji je ustavno sodišče listi Internacionalistična pobuda - Solidarnost med narodi dovolilo nastopiti na volitvah v Evropski parlament. Tako je razveljavilo odločitev vrhovnega sodišča, ki je udeležbo listi prepovedalo, češ da je povezana z Batasuno, prepovedanim političnim krilom ETE. Vrhovno sodišče je to utemeljilo s tem, da omenjena lista ne obsoja nasilja baskovskih separatistov, kar v očeh ustavnega sodišča ni bil zadosten razlog.

Ameriški podpredsednik Joe Biden je po haranju po Balkanu obiskal še Libanon. Tam je pozval k transparentni izvedbi parlamentarnih volitev, ki bodo potekale na isti dan kot evro-parlamentarne v Evropi. Obisk je sicer razjezil gibanje Hezbolah, ki pravi, da gre za jasno vmešavanje v libanonske notranje zadeve. Biden sicer zatrjuje, da ni prišel, da bi se postavil na katerokoli stran, vendar Hezbolah dodaja da veliki interesi Združenih držav v Libanonu sprožajo vprašanje, kaj stoji za obiskom.

Dosedanji indijski premier Manmohan Singh bo premier tudi naslednjih pet let, saj je po zmagi Kongresne stranke na nedavnih volitvah prisegel še za drugi mandat. Pred predsednico države Pratibho Patil je poleg njega priseglo še devetnajst ministrov nove vlade, ostali ministri pa naj bi to storili naslednji teden. Glede razdelitve ministrskih položajev se mora zmagovita Kongresna stranka še pogoditi s stranko DMK, ključno koalicijsko partnerico.

KrOFF je pripravil Boris.


Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=19302