Politika> BritOFF

VLJUDEN BRITOFF
Torek, 16. 6. 2009

avtor/ica: Boris V.

... Janša nenavdušen nad Renovim predlogom ...
... Kosovo obeležuje prvo obletnico svoje ustave ...
... Brown za preiskavo o vojni v Iraku ...
... Silvio pri Baracku v Beli hiši ...
... V Iranu sedem mrtvih ...

ob 7:05

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je dejal, da njegova stranka ne bo podprla zadnjega Rehnovega predloga za rešitev mejnega spora s Hrvaško, če ta ne vsebuje načela pravičnosti in možnosti stika Slovenije z odprtim morjem. Zunanji minister Žbogar pa pravi, da je načelo pravičnosti v predlogu zaobjeto vsebinsko, a dodaja, da je potrebno predlog gledati v celoti. Žbogar pravi, da državi še nikoli nista bili tako blizu rešitve.

V kosovskem parlamentu so slavnostno obeležili prvo obletnico kosovske ustave. Seje se je udeležil tudi tvorec kosovske države Martti Ahtisaari, ki ga je kosovski predsednik Fatmir Sejdiu odlikoval z zlato medaljo za svobodo. Ahtisaari je dejal, da je Kosovo na dobri poti, da postane svobodna, demokratična in večetnična država in Srbijo pozval, naj sprejme realnost in prizna Kosovo.

Nekaj sto tisoč protestnikov se je zbralo na trgu Enkelab v Teheranu in vzklikalo gesla v podporo Musaviju in proti ponovni izvolitvi Ahmadinedžada za predsednika. Na trgu je bilo nameščenih tudi veliko pripadnikov protiizgredniških enot policije, ki so jih protestniki pozivali, naj se jim pridružijo. Na trgu naj bi prišlo tudi do streljanja, en protestnik pa naj bi bil ubit.

ob 8:05

Britanski premier Gordon Brown je napovedal uvedbo neodvisne preiskave o vojni v Iraku. Preiskava naj bi zajela vseh osem let od začetka priprav na vojno do umika britanskih enot, ki se bo končal prihodnji mesec. Preiskava bo bojda zaradi nacionalne varnosti zaupna, kar je že razjezilo tako nekatere poslance kot protivojne aktiviste. Ti menijo, da preiskava nima smisla, če njeni razultati ne bodo javno objavljeni. Preiskava naj bi se začela oktobra in trajala leto dni.

Mednarodno kazensko sodišče je odločilo, da bo nekdanjemu podpredsedniku Demokratične republike Kongo Jeanu-Pierru Bembi sodilo zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti. Te naj bi v Srednjeafriški republiki med oktobrom 2002 in marcem 2003 zagrešili pripadniki Bembovega Gibanja za osvoboditev Konga. Bemba obtožbe zavrača.

Zunanji ministri Evropske unije so podprli proces vizumske liberalizacije za vse države Zahodnega Balkana. Ministri so Evropsko komisijo pozvali, naj čim prej pripravi pravno podlago za uvedbo brezvizumskega režima z nekaterimi državami že konec tega leta. Nekaj težav naj bi imeli Albanija in Bosna in Hercegovina, na drugi strani pa so pohvalili napredek Srbije, Črne gore in Makedonije. Pridne.

Moldavski predsednik Vladimir Voronin je razpustil parlament in razpisal parlamentarne volitve za konec julija, saj poslancem ni uspelo izvoliti novega predsednika države. Opozicijski poslanci so namreč blokirali izvolitev premierke Zinaide Greceanii iz komunistične stranke za predsednico. Po parlamentarnih volitvah petega aprila, po katerih opozicija ni priznala izidov, so izbruhnili nemiri.

ob 9:05

Slovenijo je obiskal predsednik haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Patrick Robinson. Obisk je del njegove turneje po državah bivše Juge, prve, odkar je novembra lani postal predsednik sodišča. Robinson je že obiskal Bosno in Hrvaško, v kratkem pa naj bi šel tudi v Srbijo. V Sloveniji ga bodo sprejeli predsednik Tűrk, zunanji minister Žbogar in pravosodni minister Zalar.

Italijanski premier Silvio Berlusconi je med obiskom v Beli hiši dejal, da je Italija pripravljena sprejeti tri zapornike iz Guantanama. Berlusconi in Obama sta govorila tudi o Pakistanu, Afganistanu, Iranu, Bližnjem vzhodu in vrhu G8, ki bo julija potekal v Italiji. ZDA so tri ujetnike že poslale v Savdsko Arabijo, štiri na Bermude in po enega domov v Irak in Čad.

V ruskem Jekaterinburgu se bo odvilo prvo vrhunsko srečanje takoimenovane skupine BRIC (izg. brik), torej Brazilije, Rusije, Indije in Kitajske. Te države veljajo za štiri najpomembnejše razvijajoče se države. Skrb vzbujajoče je dejstvo, da naj bi tako Putin kot Hu Jintao (izg. hu đintao) in ostala dva voditelja izrazili željo po pravičnem svetovnem redu. Vendar opazovalci ocenjujejo, da prvo srečanje ne bo prineslo posebnih rezultatov, pa tudi sicer je skupina zelo daleč od kakšne pomembnejše formalne vloge v političnem in finančnem smislu.

Rusija je z vetom na podaljšanje prekinila misijo Združenih narodov v Gruziji. Rusija se ni strinjala z novim predlogom resolucije za podaljšanje misije, tudi zaradi tega, ker je vseboval zavezanost Varnostnega sveta za ozemeljsko celovitost Gruzije. Kot vemo, je Rusija priznala samostojnost dveh gruzijskih pokrajin, Južne Osetije in Abhazije. Misija ZN, ki je sicer imela za cilj nadzorovanje dvanajst kilometrov širokega pasu med Gruzijo in Abhazijo, je trajala od leta 1993.

ob 10:05

Iranski državni radio poroča o sedmih smrtnih žrtvah včerajšnjih protestov v Teheranu po objavljenem rezultatu, da je bil na volitvah ponovno izvoljen sedanji predsednik Ahmadinedžad. Do smrtnih žrtev naj bi prišlo ob napadu skupine napadalcev na vojaško postojanko, pri tem pa naj bi prišlo do streljanja. Od začetka protestov je bilo aretiranih že precej aktivistov in reformističnih politikov.

Uporniška skupina Tamilski tigri, kljub vojaškemu porazu, še ni dokončno poražena. Skupina pravi, da ustanavlja začasno prehodno vlado z namenom zahtevati samoupravo za tamilsko manjšino. Ta organ naj bi predstavljal novo fazo boja. Vodja dela gibanja, zadolženega za mednarodne odnose, Selavarasa Pathmanathan, pravi, da je potrebno iti z bojem naprej, saj da ljudje hočejo samovlado. Pathmanathan je priznal smrt vodje tamilskih tigrov Prabhakarana in dejal, da so tigri opustili nasilje.

Severni del Sudana je obtožen, da je priskrbel orožje, uporabljeno v nedeljskem napadu na konvoj ladij Združenih narodov s humanitarno pomočjo. To je dejal vodja vladajoče stranke na jugu, ki pravi, da želi Kartum destabilizirati regijo pred referendumom o neodvisnosti južnega dela, ki naj bi bil leta 2011. Leta 2005 se je sicer končala vojna med muslimanskim severom in krščanskim jugom, ki je terjala 1,5 milijona mrtvih.

Nekdanji francoski nogometaš Eric Cantona je javno prosil Evropsko nogometno zvezo, naj uvede nadzor nad cenami vstopnic na stadioneh, da bi postal nogomet v času krize dostopen vsem. Ex-fuzbaler meni, da je enostavno nemogoče dati par sto evrov za vstopnice za kakšen finale in da mora ostati fuzbal šport množic in ne elit.


Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=19613