Politika> KrOFF

NEO-REVOLUCIONARNI KROFF
Torek, 14. 7. 2009

avtor/ica: Boris V.

... Kosor: Hrvaška ne bo spreminjala stališč ...
... Neredi v Franciji ...
... Kaczynski ne bo podpisal medijskega zakona ...
... Kanada spet uvedla vize za češke državljane ...
... Kitajska jezna na Erdogana ...

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je dejala, da Hrvaška svojih stališč glede reševanja mejnega spora s Slovenijo, ki so bila sprejeta v saboru, ne bo spreminjala. Dodala pa je, da prostor za reševanje spora obstaja in da je pogovore treba nadaljevati. Kosorjeva je zadovoljna, ker ji je Pahor ob njenem prevzemu položaja čestital med prvimi, v prihodnjih desetih dneh pa se bosta tudi srečala in sicer na Hrvaškem.

Ob dvestodvajseti obletnici začetka francoske revolucije in padca pariškega zapora Bastilje je v Franciji spet gorelo. Ponoči so neo-revolucionarji zažgali tristo sedemnajst avtomobilov in ranili trinajst policistov, aretiranih pa je bilo kar dvestoštirideset ljudi. Nezadovoljni mladi so v policiste metali pirotehnične pripomočke in manjše eksplozivne naprave. Bolj ali manj redni neredi v francoskih predmestjih so odgovor na visoko stopnjo nezaposlenosti in splošne diskriminacije.

Poljski parlament je junija sprejel medijski zakon, s katerim naj bi se po navedbah Državljanske platforme, stranke premiera Donalda Tuska, depolitiziralo medije. Predsednik države Lech Kaczynski pa je napovedal, da zakona ne bo podpisal, saj meni, da je protiustaven. Predsednika je k preučitvi zakona z ustavnopravnega stališča pozvala tudi Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi.

Kanada je za češke državljane znova uvedla vizume, kot vzrok pa je navedla porast števila čeških prosilcev za azil. Večina med njimi so Romi, ki trdijo, da so na Češkem žrtve diskriminacije. Praga se je že odzvala in napovedala uvedbo vizumov za kanadske diplomate in biznismene. Obstajala naj bi tudi možnost, da bi Evropska unija kot povračilni ukrep uvedla vizume za kanadske državljane. Leta 2006, ko so bile vize za Čehe še potrebne, je za azil v Kanadi zaprosilo manj kot pet Čehov, od leta 2007, ko so bili vizumi odpravljeni, pa več kot tri tisoč.

Kitajska od turškega premiera Erdogana zahteva preklic obtožbe, da izvaja Peking genocid proti Ujgurom. Kitajski dnevnik China Daily, ki izhaja v angleškem jeziku, piše, da se Erdogan tako vmešava v notranje zadeve Kitajske in da je njegova izjava neodgovorna in neutemeljena. Dnevnik navaja, da je 137 od 184-ih oseb ubitih v neredih Han Kitajcev. Turke in Ujgure naj bi poleg vere povezovale tudi nekatere jezikoslovne povezave.


Arhiv Spletne strani Radia Študent Ljubljana 89,3 MHz
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=19918